Αυτά που δεν γνωρίζουμε για τους Στρατιωτικά Εκπαιδευμένους Σκύλους

Αυτά που δεν γνωρίζουμε για τους Στρατιωτικά Εκπαιδευμένους Σκύλους

Οι σκύλοι εκτός από του ότι αποτελούν τους καλύτερους φίλους για τον άνθρωπο, είναι και οι πιο πιστοί και χρήσιμοι στρατιώτες. Οι στρατιωτικοί σκύλοι, είναι πολύτιμοι και το αποδεικνύουν κάθε μέρα στην υπηρεσία στον ΕΣ, αφού  έχουν από τη φύση τους μοναδικές ικανότητες, μερικές από τις οποίες είναι:

Α) Ο σκύλος έχει ευρύτερο οπτικό πεδίο από του ανθρώπου λόγω της περιφερικότερης θέσης των οφθαλμών

Β) Ο σκύλος δεν αντιλαμβάνεται χρώματα αλλά αποχρώσεις του γκρί. Αυτός είναι και ο λόγος που αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα και σχεδόν αμέσως κινήσεις , ακόμα και πολύ μικρές.

Γ) Η ακοή του είναι πολύ πιο ευαίσθητη από του ανθρώπου. Μπορεί να συλλαμβάνει ήχους από μεγαλύτερη απόσταση και ήχους υψηλότερης συχνότητας ενώ έχει την ικανότητα να διαχωρίζει την ίδια ποικιλία ήχων με τον άνθρωπο.

Δ) Η μύτη ως αισθητήριο όργανο είναι πολύ ευαίσθητη αφού υπάρχουν 300 εκατομμύρια οσφρηντικοί υποδοχείς έναντι 6 εκ. του ανθρώπου. Το γεγονός αυτό προσδίδει τέτοιες ικανότητες στο σκύλο ώστε μπορεί να ανιχνεύει και ελάχιστα ακόμη μόρια οσμής.

Ε) Ο βλεννογόνος που καλύπτει ρινικές κοιλότητες έχει τέτοια κατασκευή ώστε παρουσιάζει μεγάλη επιφάνεια με ελάχιστη απόφραξη στην κυκλοφορία του αέρα. Λόγω αυτής της κατασκευής και του πλούσιου νευρικού δικτύου, είναι δυνατή η ανίχνευση ακόμη και ελάχιστων χημικών ουσιών, η ανακάλυψη των οποίων είναι πολύ δύσκολη ακόμη και με τις πιο ευαίσθητες χημικές εξετάσεις.

Για το λόγο αυτό οι στρατιωτικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν υψηλές ικανότητες στην ανίχνευση – κατάδειξη εισβολέα και εξουδετέρωση του, λειτουργώντας ως παράγοντας αποτροπής. Παράλληλα για την εκτέλεση ορισμένων ασκήσεων εκπαίδευσης ΣΕΣ, με σκοπό την επαύξηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας απαιτείται η διάθεση προσωπικού στο ρόλο του «εισβολέα εκπαιδευτή – ερεθιστή».  

φωτογραφία αρχείου

Σχετικά Άρθρα