Αυτοάμυνα για παιδιά

Αυτοάμυνα για παιδιά

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι μιλάνε για αυτοάμυνα για παιδιά, δεν εννοούν ότι θα τους επιτεθούν στο δρόμο για να τα ληστέψουν (αν και έχουν σημειωθεί και τέτοια κρούσματα) αλλά αναφέρονται στο ANTI-BULLYING, μια σχετικά νέα τάση στα σχολεία της Ελλάδας.

Το bullying, είναι η ψυχολογική ή/και σωματική κακοποίηση, φαινόμενο το οποίο έχει εντοπιστεί να ξεκινάει από την νηπιακή ηλικία των 3 ετών και είναι κυρίως μέρος της ΠΡΩΤΟΓΟΝΗΣ και ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΟΥΣ διαδικασίας «ταξινόμησης», κατά την οποία ο δυνατός επιβάλλεται και οι πιο αδύναμοι μιας παρέας ακολουθούν ιεραρχικά, σχηματίζοντας μια κλίκα.

Η βία σε παιδιά από άλλα παιδιά με σκοπό την ΛΗΣΤΕΙΑ έχει γίνει και αυτή σχεδόν καθημερινό φαινόμενο σε πολλά σχολεία της Ελλάδας, εντός και εκτός των εγκαταστάσεων (και ας μην αναφέρεται επίσημα). Πρόκειται για το επόμενο βήμα του Bullying, στο οποίο οι κλίκες παιδιών και εφήβων αφαιρούν με εκφοβισμό και σωματική βία τα υπάρχοντα ενός άλλου παιδιού ή έφηβου. Σε κάποιες σπανιότερες περιπτώσεις αυτό έχει γίνει (κατά τα λεγόμενα παιδιών θυμάτων) ακόμη και από παιδιά ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ με σουγιάδες.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι η γνώμη μας ότι η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ είναι πολύ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ, διότι ενώ στη πρώτη ο κίνδυνος κατά υγείας και ζωής είναι συγκριτικά μικρός, στη δεύτερη ο κίνδυνος αυξάνεται εντυπωσιακά. Συνεπώς, ενώ στη περίπτωση του bullying μπορεί το anti-bullying σε μορφή αυτοάμυνας να πιάσει τόπο, στη δεύτερη περίπτωση ισχύουν οι κανόνες που αντιμετωπίζει ο κάθε ενήλικας σε παρόμοια οπλισμένη επίθεση. Δηλαδή η πλήρης ΕΛΛΕΙΨΗ σίγουρης αυτοάμυνας εναντίων οπλισμένου με μαχαίρι.

Αυτοάμυνα για παιδιά – Η σωστή αντιμετώπιση

Προτείνουμε και στις δυο περιπτώσεις την σοβαρή και υπεύθυνη εκπαίδευση που μπορεί να προσφέρει μια σχολή αυτοάμυνας ή οργάνωση που εξειδικεύεται στα θέματα βίας του δρόμου με ρεαλιστικό τρόπο .

Η τρίτη και τελευταία περίπτωση, αυτή της απαγωγής, χρειάζεται ανθρώπους που έχουν ΠΕΙΡΑ και σε προστασία υψηλών προσώπων και μπορούν να την προσαρμόσουν και σε ανήλικα παιδιά (όχι φυσικά από κάποιο σεμινάριο VIP protection του Σαββατοκύριακου σε κάποια σχολή πολεμικής τέχνης).

Είναι εκπληκτικό το πόσα ανήλικα παιδιά ανακοινώνονται ως «εξαφανισμένα» στα τηλεοπτικά κανάλια και στις οθόνες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Στατιστικά, το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι απαγωγές από έναν από τους δύο γονιούς για σκοπούς εκδίκησης στο πρώην έτερο ήμισυ. Παρότι αποτελεί έγκλημα, αμφιβάλλουμε αν ο εκάστοτε γονιός έχει κακό σκοπό ως προς την σωματική ακεραιότητα του ίδιου του παιδιού του. Όμως, υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό του οποίου η τύχη είναι ΑΓΝΩΣΤΗ κρύβοντας πραγματικά «νεφελώδεις» σκοπούς.

Τα μικρά παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα σε περιπτώσεις απαγωγής και εδώ είναι που χρειάζεται ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ που ενώ θα προστατεύσει το παιδί, παράλληλα δεν θα το τρομάξει. Και πάλι σε αυτή τη περίπτωση χρειάζεται ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ των ΓΩΝΙΩΝ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ των ΠΑΙΔΙΩΝ με «ρεαλιστική» προσέγγιση.

Προσοχή! Αμφισβητούμε ΕΝΤΕΛΩΣ την δυνατότητα ενός παιδιού να ασκήσει την όποια πολεμική τέχνη εναντίων ενός ΕΝΗΛΙΚΑ με σκοπό την αυτοάμυνα. Αντιθέτως, είναι γνώμη και εμπειρία μας ότι η ΠΡΟΛΗΨΗ παίζει πολύ μεγαλύτερο ρόλο, όπως συμβαίνει και με τους ΕΝΗΛΙΚΕΣ.

Αυτοάμυνα για παιδιά στην εφηβεία

Τέλος, παρότι στην ΕΦΗΒΗ ηλικία δεν θεωρούνται παιδιά, θα αναφέρουμε εν τάχει εδώ κάποια πράγματα για προληπτικούς λόγους. Τα ΑΡΣΕΝΙΚΑ και ειδικά τα ΘΗΛΥΚΑ αποτελούν ΣΤΟΧΟ για απαγωγείς με σκοπό την αφαίρεση οργάνων και την μαστροπεία. Εδώ είναι άκρως σημαντικό και τα δύο φύλα να μάθουν μια εφαρμογή αυτοάμυνας με βάση τον ρεαλισμό παρά την σκληρότητα τέτοιου είδους εκπαίδευσης διότι ο πήχης της βίας που μπορεί να ασκηθεί από αδυσώπητους κακοποιούς είναι πραγματικά υψηλός. Χίλιες φορές να δυσκολευτούν και να δοκιμαστούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον βίας παρά να βιώσουν τόσο απάνθρωπη μεταχείριση στα χέρια αδίστακτων ανθρώπων. Η αυτοάμυνα για παιδιά και εφήβους πρέπει, δηλαδή, να γίνει επί πραγματικών σεναρίων και όχι από την φαντασία μας. Και πάλι, σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν συμβουλεύουμε ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ για την εκμάθηση αντιμετώπισης τέτοιου είδους βίας.

aytoamyna.com

Σχετικά Άρθρα