«Δικαιοσύνη για τη Μελέκ Ιπέκ» – Υπέμεινε τον βασανιστή της επί 12 χρόνια

«Δικαιοσύνη για τη Μελέκ Ιπέκ» – Υπέμεινε τον βασανιστή της επί 12 χρόνια
Κύμα αλληλεγγύης έχει ξεσπάσει στην Τουρκία για τη Μελέκ Ιπέκ που σκότωσε τον σύζυγό της, ο οποίος και τη βασάνιζε επί 12 χρόνια

«Ελευθερία στη Μελέκ Ιπέκ», «Δικαιοσύνη για τη Μελέκ Ιπέκ» είναι δύο μόνο από τα hashtags που θα βρει κανείς στο Twitter εάν ψάξει για την υπόθεση της Μελέκ Ιπέκ. Η Μελέκ βρίσκεται φυλακισμένη στην Τουρκία επειδή, ούσα σε νόμιμη αυτοάμυνα, σκότωσε τον σύζυγο και επί 12 χρόνια βασανιστή της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τουρκικά ΜΜΕ, η 31χρονη Μελέκ Ιπέκ υφίστατο, τόσο η ίδια όσο και τα δύο παιδιά της, ενδοοικογενειακή βία από τον σύζυγό της επί 12 έτη. Όταν τον σκότωσε, είχε μείνει για ώρες γυμνή και φυλακισμένη με χειροπέδες μπροστά στα παιδιά της, αφού πρώτα ο 36χρονος σύζυγός της, Ραμαζάν, την χτύπησε και τη βίασε.

Σήμερα, η Μελέκ βρίσκεται σε φυλακή αφού παραδόθηκε η ίδια στις Αρχές, με τους χρήστες του διαδικτύου να ζητούν την αποφυλάκισή της αλλά και την απονομή δικαιοσύνης, καλώντας τους δικαστές να της αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δικηγόρου της σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν την επισκέφθηκε στη φυλακή και τη ρώτησε πώς είναι, εκείνη του απάντησε: «Τουλάχιστον εδώ δεν θα με δείρει κάποιος απόψε». Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι οι δύο κόρες της Μελέκ, ηλικίας 6 και 8 ετών, διαμένουν προσωρινά με τη γιαγιά τους, ενώ η μία φέρεται να είπε: «Ο πατέρας μου δεν θα έρθει ποτέ ξανά, σωστά; Δεν θα με κακοποιεί κανείς πια».

Τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Τουρκία είναι σοκαριστικά

Κι ενώ η τουρκική δικαιοσύνη φαίνεται πως εξαντλεί την αυστηρότητά της σε μια γυναίκα που υπέστη βασανιστήρια επί 12 ολόκληρα χρόνια, τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στη χώρα σοκάρουν.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με την ομοσπονδία των τουρκικών συλλόγων αρωγής γυναικών, από τις αρχές του 2020 έως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 312 γυναίκες, αν και το υπουργείο Εσωτερικών, αντιθέτως, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι κατά τους πρώτους 10 μήνες του χρόνου οι γυναικοκτονίες μειώθηκαν κατά 27%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι το 2018, 440 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τους ίδιους τους τους συζύγους.

Το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες (κυριολεκτικά, αφού η Τουρκία δεν δημοσιοποιεί επίσημα στοιχεία σχετικά με την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία) οι κακοποιητές χαίρουν ατιμωρησίας.

«Αλληλεγγύη στη Μελέκ»

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως αυτό δεν υπήρξε αρκετό για να περιορίσει τις φωνές που ζητούν δικαιοσύνη για τη Μελέκ Ιπέκ και που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην κακοποιημένη γυναίκα. Μάλιστα, μέσα σε μόλις λίγες ημέρες συγκεντρώθηκαν πάνω από 12.000 υπογραφές για τον σκοπό αυτό, σε διαδικτυακή καμπάνια.

Σε μια χώρα με μακρά ιστορία στην κακοποίηση των γυναικών και τον μη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα συνολικά, η οποία ρέπει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό να υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος ζητούν δικαιοσύνη και υψώνουν τη φωνή τους για τα θύματα της έμφυλης βίας. Τόσο για τις επιζώσες όσο και για εκείνες που έχασαν τη ζωή τους, υπομένοντας τη βαρβαρότητα.

Πηγή Έθνος

Σχετικά Άρθρα