Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών, από τη Δημοτική Κοινότητα Δ.Ρ

Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών, από τη Δημοτική Κοινότητα Δ.Ρ

Η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικτονιών που εκδηλώνονται σε ανησυχητική έκταση στη χώρα μας αλλά και στο νησί μας, απασχόλησαν τα Μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου στο πλαίσιο της πρόσφατης  συνεδρίασης τους.

Στη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν οι παράμετροι της επικρατούσας παθογένειας που εκπορεύεται από τις υφιστάμενες, παρατεταμένες χρονικά, πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, οι οποίες έχουν προκαλέσει βαθιά τραύματα στην κοινωνική συνοχή, έχουν διαταράξει την ισορροπία  στη  συνύπαρξη των ανθρώπων και έχουν αλλοτριώσει την εκ μέρους τους νοηματοδότηση της ζωής και των αξιών που την καθιστούν αξιοβίωτη.

Παρότι η αποκατάσταση της συντελούμενης φθοράς και  η βελτίωση των συνθηκών ζωής ούτε εύκολη είναι ούτε αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη μεμονωμένων  ομάδων ή ατόμων, η αλλαγή νοοτροπίας και θέασης του κόσμου μπορεί να συντελεστεί σταδιακά αλλά σταθερά μέσα από δράσεις ενημέρωσης, επαγρύπνησης, κινητοποίησης, αντίστασης και καθολικής απόρριψης πρακτικών που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Η σύμπνοια και η δυναμική σύμπραξη συλλογικοτήτων και ατόμων που μοιράζονται τις ίδιες ευαισθησίες και συμμερίζονται την επιτακτική ανάγκη  ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσης προς όφελος της κοινωνίας, είναι το αντίδοτο στην παραλυτική απάθεια αλλά και το φόβο που τροφοδοτεί η προοπτική της βίας στους  εν δυνάμει αποδέκτες της.

Με αυτό το σκεπτικό, η Δημοτική Κοινότητα Δ.Ρ. σε συνεργασία με τη  Δημοτική Κοινότητα  Περάματος, συνδιοργανώνουν Ημερίδα – Εκδήλωση με θέμα «Ενδοοικογενειακές Σχέσεις: Αξίες & Δικαιώματα».

Εισηγητές επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, οι Ψυχολόγοι – Στελέχη του Κέντρου Πρόληψης κ.  Νίκη Μπογά και κ. Λύδια Κουτσάκη – Τρουλινού, η Δικηγόρος κ. Ανθούλα Μουμουτζή και ο Δρ Παντείου Πανεπιτσημίου/ Πρόεδρος Κέντρου Έρευνας και Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Ισότητας Κρήτης κ. Γιώργος Παπακωνσταντής.

Σχετικά Άρθρα