Εξερευνήστε τον βυθό με τον κατάλληλο εξοπλισμό – Πιθανοί κίνδυνοι και αντιμετώπιση

Εξερευνήστε τον βυθό με τον κατάλληλο εξοπλισμό – Πιθανοί κίνδυνοι και αντιμετώπιση

Η κατάδυση είναι μία φανταστική και σίγουρα ξεχωριστή εμπειρία για όποιον την έχει δοκιμάσει: η έλλειψη της βαρύτητας, η απόλυτη γαλήνη, η παρατήρηση της υποθαλάσσιας ζωής, και κυρίως η διαφυγή από την καθημερινότητα ελκύουν τους δύτες, οι οποίοι ισχυρίζονται πως αν βουτήξεις μια φορά στο βυθό, δύσκολα θα αποφασίσεις να τον αποχωριστείς.

Η κατάδυση με μάσκα αλλά και με ειδικό εξοπλισμό επιτρέπεται παντού, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση για την προστασία των υποθαλάσσιων αρχαιοτήτων. Είναι ένα σπορ κατάλληλο για όλους-άντρες, γυναίκες και παιδιά, τα οποία μάλιστα είναι τα πιο ψύχραιμα, σύμφωνα με τους εκπαιδευτές. Αν θέλετε να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο του βυθού, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε κάποια μαθήματα σε ειδικά κέντρα. Καταδύσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνο, όμως αν δεν έχετε επαφή με το αντικείμενο, οι θερινοί μήνες ενδείκνυται για να εκπαιδευτείτε.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Μάσκα, βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρας είναι τα απαραίτητα. Το πλέον βασικό είναι η σωστή εφαρμογή της μάσκας. Ο ιδανικός αναπνευστήρας έχει μήκος περίπου 30 εκ. και διάμετρο 2-3 εκ., ενώ σε ό,τι αφορά στα βατραχοπέδιλα, όσο μεγαλύτερα είναι η επιφάνειά τους τόσο μεγαλύτερη και η αντίσταση στο νερό.

Τα ειδικά γάντια προστατεύουν τα χέρια από κοψίματα και τα κρατούν ζεστά. Οι στολές προστατεύουν το ανθρώπινο σώμα από το κρύο, τη θερμότητα και τα βράχια. Οι μπουκάλες περιέχουν το απαραίτητο μείγμα αερίων για την αναπνοή, ενώ η χωρητικότητα ποικίλλει ανάλογα με τη διάρκεια της κατάδυσης.

 

Ο ρυθμιστής πίεσης εξισώνει την πίεση του αέρα στους πνεύμονες με την πίεση του αέρα στην μπουκάλα. Το ένα άκρο του ρυθμιστή στερεώνεται στο στόμιο της μπουκάλας και το άλλο καταλήγει στο στόμα του αυτοδύτη με το ειδικό επιστόμιο, μέσω του οποίου αναπνέει. Οι ρυθμιστές πίεσης συνδέονται με τον ρυθμιστή πλευστότητας και με τα διάφορα όργανα μέτρησης, που καταγράφουν την πίεση στις μπουκάλες, το βάθος της κατάδυσης, τον καταδυτικό χρόνο κ.α.

Το γιλέκο-ρυθμιστής πλευστότητας συνδέεται με την μπουκάλα οξυγόνο. Πρέπει να εφαρμόζει καλά στο σώμα, χωρίς να παρεμποδίζει την κίνηση και να κρατά τον δύτη στην επιφάνεια σαν σωσίβιο. Επίσης οι σημαδούρες επιφάνειας, είναι πολύτιμες για τον εντοπισμό του δύτη από τα διερχόμενα σκάφη.

Πριν από την ενασχόληση με τις καταδύσεις, καλό είναι να προηγηθεί μια ιατρική εξέταση. Εκτός όμως από την καλή φυσική κατάσταση, σημαντικό ρόλο παίζει και ο ψυχολογικός παράγοντας. Ο βυθός χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, γιατί ο πανικός δυσχεραίνει τα πράγματα και αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Οπότε όταν θα αποφασίσετε να πάτε για κατάδυση, την προηγούμενη μέρα φροντίστε να έχετε κοιμηθεί καλά, να μην έχετε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ και προσέξτε τη διατροφή σας. Οι τιμές ξεκινούν περίπου από τα 25 ευρώ ανά άτομο, όμως υπάρχουν και ειδικά πακέτα από τις περισσότερες σχολές σε περίπτωση που αποφασίσετε να οργανώσετε μια μικρή ομάδα.

Πιθανοί κίνδυνοι και πώς να τους αντιμετωπίσετε 

Φυσικά σε κάθε κατάδυση, θα σας συνοδεύει ένας εκπαιδευτής. Στην περίπτωση που αισθάνεστε πανικό, ελέγξτε την αναπνοή σας παίρνοντας βαθιές αργές ανάσες. Η ενόχληση στα αυτιά είναι το πλέον συνηθισμένο φαινόμενο κατά την κατάδυση και την ανάδυση. Μόλις αισθανθείτε τον παραμικρό πόνο, ισοσταθμίστε την πίεση των αυτιών σας. Κλείστε ελαφρά με τα δάχτυλα τη μύτη σας και να καταπιείτε, ή φυσήξτε με κλειστό στόμα. Χρησιμοποιήστε την τεχνική αυτή όσο κατεβαίνετε βαθύτερα.

Νόσος αποσυμπίεσης: Όλοι έχουμε ακούσει για τη «νόσο των δυτών» και το πόσο επικίνδυνη είναι – για πολλούς ίσως αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα ώστε να μην ασχοληθούν με τις καταδύσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία φυσαλίδων των αδρανών αερίων στους ιστούς. Η νόσος της αποσυμπίεσης προκαλείται από γρήγορη ανάδυση, παράλειψη των προβλεπόμενων στάσεων στην ανάδυση, συχνές αλλαγές βάθους και προδιαθεσικούς παράγοντες. Τα συμπτώματα της νόσου είναι πόνοι στις αρθρώσεις, αδυναμία συντονισμού και ισορροπίας, κούραση και λήθαργος, πονοκέφαλος, ναυτία, γενικότερα αδυναμία και πιθανώς παράλυση.

 bovary.gr 

Σχετικά Άρθρα