Εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: Οι παράτυπες διελεύσεις των συνόρων μειώθηκαν κατά 23 % την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου

Εξωτερικά σύνορα της ΕΕ: Οι παράτυπες διελεύσεις των συνόρων μειώθηκαν κατά 23 % την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου

Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 μειώθηκε κατά σχεδόν ένα τέταρτο (23%) σε περίπου 63 400, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία. Τα Δυτικά Βαλκάνια και η Κεντρική Μεσόγειος κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις στον εντοπισμό παράτυπων διελεύσεων μεταξύ των μεγάλων μεταναστευτικών οδών (-69% και -62%, αντίστοιχα), ενώ οι διαδρομές της Δυτικής Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις (+375% και +105%).

Τα κυριότερα σημεία για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 περιλαμβάνουν:

  • Η Κεντρική Μεσόγειος σημείωσε πτώση 62% (έτος/έτος) στις ανιχνεύσεις.
  • Τα Δυτικά Βαλκάνια εξακολούθησαν επίσης να σημειώνουν σημαντικά χαμηλότερους αριθμούς (-69%), που αποτελούν τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των σημαντικότερων μεταναστευτικών οδών προς την ΕΕ.
  • Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση.
  • Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός, με τις αφίξεις να διπλασιάζονται.
  • Οι τρεις κορυφαίες εθνικότητες σε όλες τις διαδρομές φέτος: Συρία, Μάλι, Αφγανιστάν.

 

 

Η οδός της Κεντρικής Μεσογείου, στην οποία σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός παράτυπων διελεύσεων το 2023, συνέχισε να παρουσιάζει πτωτική τάση σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, με ετήσια πτώση 62 % σε ελαφρώς πάνω από 16 000. Τον Απρίλιο, ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε σε σχεδόν 4 600, μειωμένος σχεδόν κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόσφατη πτωτική τάση, ο αριθμός των ανιχνεύσεων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου μειώθηκε κατά περισσότερο από τα δύο τρίτα (-69%) σε λίγο περισσότερο από 7000.

Εν τω μεταξύ, στη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής εξακολούθησε να παρατηρείται πρωτοφανής αριθμός ανιχνεύσεων, με τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων στις Καναρίους Νήσους κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους να αυξάνεται κατά 375% από την ίδια περίοδο του περασμένου έτους σε πάνω από 16 200. Πρόκειται για το υψηλότερο σύνολο για την περίοδο αυτή από τότε που ο Frontex άρχισε να συλλέγει δεδομένα το 2011. Τον Απρίλιο, ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε σε πάνω από 3 100, κοντά στο σύνολο των τεσσάρων πρώτων μηνών του προηγούμενου έτους (3 400).

Τους τελευταίους μήνες, οι εγκληματικές ομάδες που εμπλέκονται στη λαθραία διακίνηση ανθρώπων στη Μαυριτανία εκμεταλλεύτηκαν γρήγορα τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αυξημένη ζήτηση από μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που διέρχονται από τη χώρα τους και επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των Καναρίων Νήσων. Οι διακινητές έχουν στριμώξει έναν αυξανόμενο αριθμό μεταναστών σε σκάφη Cayuco, θέτοντας τις ζωές των ανθρώπων που επιβαίνουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πέρυσι, η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις παράτυπες διελεύσεις.

Η πιο ενεργή μεταναστευτική οδός κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου ήταν η Ανατολική Μεσόγειος, με τον αριθμό των ανιχνεύσεων να υπερδιπλασιάζεται σε πάνω από 17 300 κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Ο Frontex παραμένει προσηλωμένος στη διαφύλαξη των συνόρων της ΕΕ, με περισσότερους από 2800 υπαλλήλους και προσωπικό να συμμετέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις.

Οι θαλάσσιες διαβάσεις εξακολουθούν να ενέχουν κινδύνους για τα άτομα που πραγματοποιούν παράτυπη μετανάστευση. Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) δείχνουν ότι 568 άτομα έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος. Η συντριπτική πλειοψηφία τους διέσχιζε την επικίνδυνη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου.

Στη διαδρομή της Μάγχης, ο αριθμός των ανιχνεύσεων κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024 αυξήθηκε κατά 34 % σε πάνω από 16 300.

Σημείωση: Τα προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα δήλωση αναφέρονται στον αριθμό των περιπτώσεων εντοπισμού παράτυπης διέλευσης των συνόρων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί να διέλθει τα σύνορα πολλές φορές σε διαφορετικές τοποθεσίες στα εξωτερικά σύνορα.

frontex.europa.eu

Σχετικά Άρθρα