Επιδείνωση του καιρού από σήμερα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Επιδείνωση του καιρού από σήμερα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Αλλαγή του καιρού αναμένεται σήμερα από τα βορειοδυτικά, καθώς ψυχρό μέτωπο προερχόμενο από την κεντρική Ευρώπη (κακοκαιρία Ciarán) θα προσεγγίσει τη χώρα μας. Το μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα κινούμενο προς τα ανατολικά. Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Τον μεγαλύτερο όγκο νερού θα δεχτεί η Ήπειρος, ωστόσο ισχυρά θα είναι τα φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας, με το επεισόδιο βροχόπτωσης να κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική). Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Παροδικές καταιγίδες αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας. Σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 7-8 Μποφόρ, συνοδεία υψηλού κυματισμού, άνω των τεσσάρων μέτρων. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Το απόγευμα τα φαινόμενα προοδευτικά θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά, όπου τοπικά θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες συνοδεία ισχυρών ανέμων. Από το βράδυ αναμένεται βελτίωση του καιρού.

Την Κυριακή ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και μόνο στην Ήπειρο και τα ορεινά της Πίνδου προβλέπονται λίγες βροχοπτώσεις και πιθανόν οι πρώτες ασθενείς χιονοπτώσεις σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, τίθενται σε εφαρμογή τα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Σχετικά Άρθρα