Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Το Ιράν ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πυραύλους

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – Το Ιράν ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πυραύλους

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε επικίνδυνη κλιμάκωση μετά τις δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, και του Φουάντ Σουκρ, υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ. Το Ιράν, διαμέσου του νεοεκλεγέντα Προέδρου Μασούντ Πεσεσκιάν, έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει στις επιθέσεις του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμοι να εκτοξεύσουν εκατοντάδες πυραύλους με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Παράλληλα, το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγια τους.

Από την πλευρά του Ισραήλ, οι ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού πρότειναν προληπτική επίθεση στο Λίβανο για να προλάβουν επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η εξουδετέρωση του Αλί Τζαμαλ αλ-Ντιν Τζαουάντ, διοικητή της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τη δυνατότητα της Χεζμπολάχ να πραγματοποιεί επιθέσεις.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των ηγετών του Κόλπου, προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους συμμάχους τους για να διασφαλίσουν την άμυνα του Ισραήλ.

Συνεχίζονται επίσης οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης, όπως η επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, με στόχο μια άμεση κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων.

φωτογραφία αρχείου

 tromaktiko.gr 

Σχετικά Άρθρα