Κάθε μέρα χάνονται 33.500 ευρώ από τις ηλεκτρονικές απάτες

Κάθε μέρα χάνονται 33.500 ευρώ από τις ηλεκτρονικές απάτες

Τις τελευταίες ημέρες πριν τις γιορτές κάποιοι «αετονύχηδες» είχαν βρει μια νέα μέθοδο απάτης. Έστελναν mail με το λογότυπο της τράπεζας και ενημέρωναν κάποιους ανυποψίαστους ότι θα ελάμβαναν ένα ποσό. Για να το λάβουν όμως θα έπρεπε να τους στείλουν στο συγκεκριμένο mail, το username και το password που είχαν για τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι λογαριασμοί όσων έκαναν το λάθος να απαντήσουν στο mail, άδειαζαν. Σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο, φέτος το ίδιο εξάμηνο έχει μια αύξηση του 4% στις ηλεκτρονικές απάτες, σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έκθεση αυτό μεταφράζεται για τη συγκεκριμένη ημερομηνία σε 6 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν σε ένα εξάμηνο από ηλεκτρονικές απάτες ή 33.500 ευρώ κάθε μέρα. Πιο συγκεκριμένα σε συναλλαγές αξίας άνω των 37 δισ. ευρώ τα περιστατικά απάτης αφορούσαν σε συναλλαγές, ύψους πάνω από έξι εκατ. ευρώ.

Οι «επικίνδυνες» συναλλαγές

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, «Από την ανάλυση των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής με κάρτες πληρωμών, δηλαδή α) συναλλαγές σε τερματικά ΑΤΜ, β) πληρωμές σε τερματικά POS και γ) εξ αποστάσεως συναλλαγές χωρίς την φυσική παρουσία της κάρτας (card not present – CNP), προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό απάτης αφορά στις τελευταίες»

Όλο και περισσότερα θύματα

Οι επιτήδειοι έχουν βρει τον τρόπο να αποσπούν από τον κόσμο μικρά ή και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, μέσω διαδικτύου. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι καταναλωτές έχουν έρθει σε σκληρή αντιπαράθεση με τις τράπεζες τους για μια συναλλαγή που εκείνοι δεν έκαναν αλλά έγινε (ηλεκτρονικά) κανονικά και από ασφαλές περιβάλλον.

www.in.gr

Σχετικά Άρθρα