Μεγάλη αύξηση των κατασχέσεων κοκαΐνης στο Μαρόκο

Μεγάλη αύξηση των κατασχέσεων κοκαΐνης στο Μαρόκο

Οι κατασχέσεις κοκαΐνης αυξήθηκαν θεαματικά στο Μαρόκο το 2021, φθάνοντας συνολικά τον 1,43 τόνο της λευκής σκόνης αυτής, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Εθνικής Ασφαλείας (ΓΔΕΑ), ενώ συνελήφθησαν πάνω από 100.000 άνθρωποι στο πλαίσιο του αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Η ΓΔΕΑ χειρίστηκε φέτος πάνω από 80.000 υποθέσεις που αφορούσαν παράνομη κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, διευκρινίζεται στις ετήσιες στατιστικές που δημοσιοποίησε η ίδια αυτή την εβδομάδα.

Ανάμεσα στους περίπου 103.000 ανθρώπους που συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης, οι 261 είναι αλλοδαποί.

Η κατάσχεση της μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης (1,35 τόνου) έγινε τη 18η Οκτωβρίου στο λιμάνι της Ταγγέρης (βόρεια) σε πλοίο προερχόμενο από τη Βραζιλία, με προορισμό τα λιμάνια της Αμβέρσας (Βέλγιο) και του Πόρτμπερι (νότια Αγγλία).

Το 2020, η μαροκινή αστυνομία είχε κατασχέσει 132 κιλά κοκαΐνης, υπενθύμισε η ΓΔΕΑ.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι διωκτικές αρχές του βασιλείου έχουν πολλαπλασιάσει τις κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης, καθώς λατινοαμερικάνικα καρτέλ χρησιμοποιούν το Μαρόκο σαν πλατφόρμα για την διακίνηση ναρκωτικών προς την Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά άλλα ναρκωτικά, κατασχέθηκαν 191,16 τόνοι κάνναβης, ποσότητα μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με το 2020, καθώς και τρία κιλά ηρωίνης (-64%).

Το Μαρόκο ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός ρητίνης κάνναβης το 2020 σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το βασίλειο υιοθέτησε τον Μάιο νόμο που αποποινικοποιεί τη χρήση κάνναβης για φαρμακευτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, που θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευση εφαρμοστικών διαταγμάτων που θα διευκρινίζουν ιδίως τις γεωγραφικές περιοχές που αφορά.

Μαροκινά ΜΜΕ μετέδωσαν αυτή την εβδομάδα ότι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 τόνοι ναρκωτικών -χωρίς να διευκρινίσουν για ποιες ουσίες επρόκειτο- που μετέφερε φορτηγό κοντά στην Ταγγέρη και ότι συνελήφθη φερόμενος ως βαρόνος των ναρκωτικών.

Ακόμη, η ΓΔΕΑ και η Γενική Διεύθυνση Παρακολούθησης της Επικράτειας κατέσχεσαν σχεδόν 1,5 εκατ. δισκία ψυχοτρόπων ουσιών, ανάμεσά τους πάνω από 50.000 χάπια έκσταση, ποσότητα-ρεκόρ αυξημένη κατά 200% και πλέον σε σύγκριση με το 2020.

φωτογραφία αρχείου

Σχετικά Άρθρα