ΟΗΕ: Αυξήθηκαν κατά 72% οι θάνατοι αμάχων το 2023

ΟΗΕ: Αυξήθηκαν κατά 72% οι θάνατοι αμάχων το 2023

Ο αριθμός των θανάτων αμάχων σε συγκρούσεις αυξήθηκε κατά 72% το 2023, ανακοίνωσε χθες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, δηλώνοντας ανήσυχος για τον τριπλασιασμό του αριθμού των νεκρών παιδιών.

«Μου είναι επώδυνο που πρέπει να ξεκινήσω…με τη σκληρότητα του πολέμου. Τον περασμένο Μάρτιο, μίλησα για το δικαίωμα στην ειρήνη. Έκτοτε, οι συγκρούσεις εντάθηκαν», δήλωσε ο Τουρκ στην έναρξη της 56ης συνόδου του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο ίδιος εξήγησε στους διπλωμάτες ότι το 2023, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις υπηρεσίες του «δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις αυξήθηκε κατά 72%».

«Είναι ανησυχητικό να βλέπει κανείς ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν το 2023 διπλασιάστηκε και αυτό των παιδιών τριπλασιάστηκε συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά», δήλωσε ο Τουρκ.

Απαριθμώντας τις ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ο ύπατος αρμοστής έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «ξαναβρεί τον δρόμο της ειρήνης».

 

Η αύξηση στον αριθμό αυτών των συγκρούσεων -που έχουν επιδεινωθεί κάποιες φορές από την κλιματική αλλαγή- βαρύνει ακόμα περισσότερο τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, που εξαρτώνται από τις χώρες-δωρητές.

Ωστόσο, εξήγησε ο Τουρκ, στα τέλη Μαρτίου, η διαφορά ανάμεσα στις ανθρωπιστικές χρηματοδοτικές ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους έφθασε τα 40,8 δισεκ. δολάρια (περίπου 38 δισεκ. ευρώ), διευκρινίζοντας ότι οι εκκλήσεις για κεφάλαια χρηματοδοτήθηκαν μόλις στο 16,1% κατά μέσο όρο.

Δήλωσε ότι για «λόγους σύγκρισης, οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες ανήλθαν σχεδόν στα 2.500 δισεκ. δολάρια το 2023» (περίπου 2.330 δισεκ. ευρώ), «το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση 6,8% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το 2022». Επιπλέον πρόκειται, όπως δήλωσε, για την πιο μεγάλη αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ετήσια βάση από το 2009.

Ο ύπατος αρμοστής επέμεινε επίσης στις βαθιές ανισότητες που υπάρχουν και που αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανισότητα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και τρεις δεκαετίες, καθώς οι φτωχές χώρες επλήγησαν πιο σκληρά σε οικονομικό επίπεδο από την πανδημία της Covid-19 σε σχέση με τις πλούσιες», δήλωσε. Και οι περιουσίες των πέντε πιο πλούσιων δισεκατομμυριούχων του κόσμου υπερδιπλασιάστηκαν από την αρχή της δεκαετίας, ενώ το 60% της ανθρωπότητας φτωχοποιήθηκε, δήλωσε, επικαλούμενος στοιχεία της μκο Oxfam.

“Δραστική επιδείνωση” στη Δυτική Όχθη 

Παράλληλα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η κατάσταση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, επιδεινώνεται δραματικά, ενώ υπάρχουν «αδιανόητος θάνατος και δεινά» στη Γάζα.

Ο Τουρκ δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο έως τις 15 Ιουνίου, 528 Παλαιστίνιοι, 133 εξ αυτών παιδιά, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ή εποίκους, σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργώντας «σοβαρές ανησυχίες για φόνους».

Σύμφωνα με τον Τουρκ, 23 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ σε συγκρούσεις ή σε επιθέσεις από Παλαιστινίους.

Ο Τουρκ δήλωσε «συγκλονισμένος από την αδιαφορία για τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό δίκαιο» από τα εμπόλεμα μέρη στη Γάζα.

«Τα ανελέητα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα προκαλούν τεράστια δεινά και εκτεταμένη καταστροφή και η αυθαίρετη άρνηση και παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζονται», δήλωσε ο Τουρκ.

«Το Ισραήλ συνεχίζει την αυθαίρετη κράτηση χιλιάδων Παλαιστινίων. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να κρατούν ομήρους, μεταξύ άλλων και σε κατοικημένες περιοχές, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τους ομήρους και τους αμάχους.

Σχετικά Άρθρα