Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου κοντά σε νηπιαγωγείο στο Κίεβο – Μεταξύ των θυμάτων και ο υπουργός Εσωτερικών

Πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου κοντά σε νηπιαγωγείο στο Κίεβο – Μεταξύ των θυμάτων και ο υπουργός Εσωτερικών

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας και 2 παιδιά, έχασαν σήμερα τη ζωή τους από την συντριβή ελικοπτέρου κοντά σε νηπιαγωγείο στην περιφέρεια του Κιέβου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

“Συνολικά έχουμε προς το παρόν πληροφορίες για 16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά”, αναφέρει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Ο 42χρονος υπουργός Εσωτερικών Ντενίς Μοναστίρσκι, ο 42χρονος υφυπουργός του Γεβγκένι Γενίν και άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών που επέβαιναν στο ελικόπτερο σκοτώθηκαν επίσης, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης 22 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 10 παιδιά, διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο, προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Μπρόβαρι, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων, που βρίσκεται στα ανατολικά προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.

 

Την ώρα του δυστυχήματος “παιδιά και εργαζόμενοι” του νηπιαγωγείου βρίσκονταν εκεί, είχε δηλώσει νωρίτερα ο περιφερειάρχης του Κιέβου Ολέξι Κουλέμπα.

Σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε μετά την πτώση του ελικοπτέρου.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το δυστύχημα.

Το ελικόπτερο που συνετρίβη ανήκε στην δημόσια υπηρεσία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Υπέρ της αποστολής αρμάτων μάχης στο Κίεβο τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε σήμερα υπέρ της παροχής αρμάτων μάχης από τη Δύση στην Ουκρανία προκειμένου να καταφέρει να απωθήσει τη ρωσική εισβολή.

“Επί σχεδόν ένα χρόνο η Ρωσία ακολουθεί μια στρατηγική καταστροφής, μια στρατηγική τρομοκρατίας, προσπαθεί να βομβαρδίσει τον ουκρανικό λαό μέχρι να υποταχθεί”, κατήγγειλε ο Μισέλ.

“Αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται”, υπογράμμισε.

“Εμείς, η ΕΕ, θα εξακολουθήσουμε να τους στηρίζουμε για όσο χρειαστεί. Τώρα είναι η ώρα, έχουν άμεση ανάγκη από περισσότερο εξοπλισμό και προσωπικά τάσσομαι υπέρ της παροχής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία”, σημείωσε ο ίδιος.

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Γερμανό καγκελάριο Σολτς να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είναι αντιμέτωπος με ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους του να εγκρίνει την παροχή αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, ένα από τα πιο πιεστικά θέματα που θα πρέπει να χειριστεί ο νέος υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ο Μπόρις Πιστόριους.

Ο Πιστόριους, που αντικατέστησε την Κριστίνε Λάμπρεχτ η οποία παραιτήθηκε, είναι ένας λίγο γνωστός σε εθνικό επίπεδο πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο οποίος όμως είχε δηλώσει ξεκάθαρα τον Μάιο ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα εδάφη της τα οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της η Ρωσία, την ώρα που πολλά άλλα μέλη του κόμματός του εμφανίζονταν πιο συγκρατημένα στις δηλώσεις τους.

Αξιωματούχοι από τη Φινλανδία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Βρετανία ζήτησαν χθες Τρίτη από τον Γερμανό καγκελάριο να εγκρίνει άμεσα την αποστολή αυτών των βαρέων αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής στο Κίεβο.

«Ελπίζουμε και προσπαθούμε να οργανώσουμε μια πιο σημαντική υποστήριξη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα από το Νταβός. «Ελπίζουμε ότι η κατασκευάστρια αυτών των αρμάτων μάχης, η Γερμανία, θα συμμετάσχει», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Βαρσοβία έχει προτείνει να προσφέρει 14 Leopard στο Κίεβο.

Οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Βερολίνο.

Στη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, με θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα συνέκρινε τον πόλεμο με ένα παιχνίδι σκακιού και σημείωσε ότι η Γερμανία πρέπει τώρα να κάνει την κίνησή της.

«Μου αρέσει να παίζω σκάκι. Πρέπει να μετακινείς ένα πιόνι και τα άλλα ακολουθούν. Κάποιος πρέπει να προχωρήσει και να λάβει την απόφαση να στηρίξει την Ουκρανία, διότι τα άρματα μάχης γίνονται ένα στοιχείο κλειδί αυτού του πολέμου, κυρίως τώρα», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο επανέλαβε ότι η χώρα του στηρίζει αυτές τις παραδόσεις εξοπλισμού.

«Ελπίζουμε ότι θα ληφθεί απόφαση (για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard). Η Φινλανδία είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της», πρόσθεσε στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αφιερωμένης στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Σολτς αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο Νταβός σήμερα στις 16:45 ώρα Ελλάδας.

Πολύ συγκρατημένη προσέγγιση;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Γερμανίας, με τον καγκελάριο να ανακοινώνει ποσό 100 δισεκ. ευρώ για τη βελτίωση του εξοπλισμού του στρατού της χώρας.

Όμως η χώρα έχει δοκιμάσει τακτικά την υπομονή των συμμάχων της και έχει προκαλέσει επικρίσεις από την Ουκρανία για τη συγκρατημένη στάση της σε ό,τι αφορά την παροχή εξοπλισμού στο Κίεβο.

Από την αρχή του πολέμου οι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας της έχουν στείλει περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.

Η Δύση διστάζει εδώ και καιρό να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία καθώς ανησυχεί ότι θα εξοργίσει τη Μόσχα.

Όμως πλέον οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι θα στείλουν άρματα μάχης Bradley στην Ουκρανία, η Γαλλία ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 C και η Βρετανία Challenger 2 – τα πρώτα βαρέα άρματα μάχης δυτικής κατασκευής που θα σταλούν στο Κίεβο.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας επεσήμανε ότι υπάρχει μια συζήτηση στη Γερμανία αν τα άρματα μάχης είναι «αμυντικά ή επιθετικά όπλα», αλλά κάλεσε το Βερολίνο τουλάχιστον να δώσει την άδειά του στην Πολωνία και την Φινλανδία να προσφέρουν Leoprard στην Ουκρανία.

Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας πρόκειται να συναντηθούν την Παρασκευή στην αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να συντονίσουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

φωτογραφία αρχείου

Σχετικά Άρθρα