Πότε να αλλάξω λάστιχα στο αυτοκίνητό μου;

Πότε να αλλάξω λάστιχα στο αυτοκίνητό μου;

Αναρωτιέσαι ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να αλλάξεις λάστιχα στο αυτοκίνητό σου; Η απάντηση είναι απλή: Δεν υπάρχει συγκριμένη εποχή! Το πότε θα αλλάξεις λάστιχα αυτοκινήτου εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος της φθοράς τους. Συνήθως, οι περισσότεροι οδηγοί αλλάζουν λάστιχα τους ανοιξιάτικους ή φθινοπωρινούς μήνες, πριν τις μεγάλες ζέστες ή τα μεγάλα κρύα αντίστοιχα.

Φυσικά, ο πιο σημαντικός παράγοντας θα είναι πάντα η χρήση που κάνουμε στα λάστιχά μας καθώς και η ποιότητα κατασκευής του εκάστοτε ελαστικού. Συνήθως η αλλαγή έρχεται μετά από 30.000 με 40.000 χιλιόμετρα οδήγησης ή αλλιώς, υπό λογικά πλαίσια, μετά από 3 με 4 χρόνια. Η αντικατάσταση τους βέβαια, απαιτεί χρόνο και ψάξιμο, εφόσον δεν έχετε κάποια πολύ συγκεκριμένη προτίμηση. Και καθώς είναι πρωτίστως ένα ζήτημα ασφαλείας, καλό θα ήταν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο παραπάνω σε αυτή την διαδικασία.

Λάστιχα Αυτοκινήτου – Διαστάσεις & Κωδικοί

Για να ξεκινήσουμε από την αρχή και τα πιο βασικά, θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τι σημαίνουν όλα αυτά που αναγράφονται πάνω στα ελαστικά μας. Έτσι θα ξέρεις τι χρειάζεται να ψάξεις κατά την αναζήτηση για την αντικατάσταση των ελαστικών σου.

Αν για παράδειγμα, τα ελαστικά σας αναγράφουν τους εξής κωδικούς: 275/40R20 106Y, τότε αυτό μεταφράζεται ως εξής:

  • 275: Το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά από άκρη σε άκρη
  • 40R: Είναι το ύψους του προφίλ δια το πλάτος του ελαστικού. Αυτό το 40 εκφράζεται σε ποσοστό και σημαίνει ότι το ύψος του ελαστικού είναι το 40% του πλάτους του
  • 20: Είναι η διάμετρος της ζάντας σε ίντσες
  • Υ: Είναι ο δείκτης μέγιστης ταχύτητας που μπορεί να αντέξει το λάστιχο όταν είναι φουσκωμένο σύμφωνα με τον κατασκευαστή, με μέγιστη ταχύτητα τα 300 χλμ/ώρα

Αλλαγή 2 ελαστικών αντί για 4

Ιδανικά θα πρέπει να αλλάζουμε κάθε φορά και τα 4 λάστιχα του αυτοκινήτου μας. Ωστόσο, για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων, πολλοί επιλέγουν να αλλάξουν μόνο τους 2 κινητήριους τροχούς. Για παράδειγμα, σε ένα προσθιοκίνητο αμάξι, τα νέα λάστιχα  που θα τοποθετηθούν στον μπροστινό άξονα.

Προφανώς & εύλογα, το πιο σωστό είναι να αντικαθιστούμε και τους 4 τροχούς. Ωστόσο, αν από οικονομικής άποψης δεν «βγαίνεις», η παραπάνω λογική δεν είναι εντελώς λανθασμένη. Είναι καλύτερο, τα νέα λάστιχα να μπουν στον άξονα κίνησης του αυτοκινήτου όπου η πρόσφυση είναι σημαντικότερη, και χρειάζεται το μέγιστο ποσοστό πρόσφυσης.

Γενικά, η αντικατάσταση στα λάστιχα του αυτοκινήτου σου δεν είναι η πιο απλή διαδικασία για κάποιον που δεν γνωρίζει ποια να επιλέξει. Για μερικούς οδηγούς αποτελεί σίγουρα ευχαρίστηση και χόμπι, ενώ για άλλους φαντάζει εφιάλτης. Οι ειδικοί όμως του D-elastikashop.gr είναι εδώ για να σε βοηθήσουν από την αρχή μέχρι το τέλος της αγοράς νέων ελαστικών και να βεβαιωθούν πως έχεις κάνει την σωστή επιλογή για το αυτοκίνητο σου αλλά και για εσένα!

 elastikashop.gr 

Σχετικά Άρθρα