Η Ομοσπονδία μας πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τον Υφυπουργό κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη προκειμένου να μας ενημέρωση για τα έργα συνεργασίας των δυο Υπουργείων με έμφαση στην αντιπυρική περίοδο του 2024 και συγκεκριμένα τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιών με ΑΙ, όπου η πρόταση είναι να οι εγκατασταθεί ένα δίκτυο μικροκαμερών σε σταθμούς βάσης (κεραίες) κινητής τηλεφωνίας πέριξ των δασικών περιοχών της χώρας, όπου μέσα από την εικόνα που θα καταγράφουν οι κάμερες ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζει χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη ενέργεια εστίες πυρκαγιάς στην εκκίνησή τους, στέλνοντας ειδοποίηση στην Πυροσβεστική με geolocation ώστε να ενεργήσουμε άμεσα. Εφόσον επιβεβαιωθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο (ΕΣΠΑ 25εκ)και διάφοροι άλλοι παράμετροι οι εταιρίες χρειάζονται 3 μήνες για την εγκατάσταση τους από την ημέρα της σύμβασης, ώστε να έχουμε εγκατεστημένο σύστημα στην αντιπυρική του 2024.
Επίσης θα δημιουργηθεί πλατφόρμα για τον εντοπισμό ακαθάριστων οικοπέδων και την έγκαιρη ειδοποίηση Δήμων και ιδιοκτήτων όπου θα ζητούν ενέργειες καθαρισμού μέσω της θυρίδας του πολίτη στο gov.gr των (κτηματογραφημένων μόνο), καθώς και πλατφόρμα διαχείρισης για την αποκατάσταση προβλημάτων μετά από φυσική καταστροφή, για όλες τις κρατικές υπηρεσίες και τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που εμπλέκονται στα έργα άμεσης αποκατάστασης μετά από πυρκαγιά, πλημμύρα ή σεισμό και να γίνεται από τα κεντρικά ο συντονισμός αποκατάστασης ανά περιοχή και ανά τύπο προβλήματος. Μας ενημέρωσε για την υλοποίηση εφαρμογής για τις εθελοντικές οργανώσεις καθώς και για τα χρηματοδοτικά προγράμματα για αγορά ελικοπτέρων, αεροσκαφών, ταχυπλόων και οχημάτων.
Ως Ομοσπονδία χαιρετίζουμε αυτού του είδους της πρωτοβουλίες, όπως πράξαμε και με την καθετοποιημένη εφαρμογή Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Περιστατικών και Πόρων από το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο αποτελεί και τον μόνο αντίστοιχο φορέα που έχει υιοθετήσει τεχνολογίες αιχμής για την βελτιστοποίηση της ανταπόκρισής του. Η κλιμάκωση των φυσικών καταστροφών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός έφερε για άλλη μια φορά
στο προσκήνιο την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο δράσεων πρόληψης και μείωσης του αντίκτυπου αυτών.
Παρά ταύτα, οι νέες τεχνολογίες δεν είναι πανάκεια και ούτε πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για την αναίτια αναβλητικότητα που έχει επιδείξει διαχρονικά η πολιτεία στο χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα που συνεχώς αναδεικνύει με κάθε τρόπο και κάθε στιγμή η Ομοσπονδία μας.
Το μέγεθος των περιστατικών που κλήθηκε να επιχειρήσει το Πυροσβεστικό Σώμα κατά το τελευταίο εξάμηνο ανέδειξε την ανάγκη επανεξέτασης των πολιτικών προτεραιοτήτων και τη διερεύνηση των απαραίτητων ισορροπιών. Αναμφίβολά, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα, ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογίες αυτές ευθυγραμμίζονται με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις και δεν θα αποτελούν μόνο εργαλεία πληροφοριακού χαρακτήρα με αναντιστοιχία κόστους-οφέλους.
Η εύρεση της σωστής ισορροπίας, θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης του κρατικού μηχανισμού. Σε διαφορετική περίπτωση η υπερπροβολή που έχουν λάβει οι νέες τεχνολογίες μπορεί να οδηγήσουν σε μία δυσαρέσκεια των εργαζομένων. Η παρουσίαση των νέων τεχνολογιών ως «από μηχανής θεών» θα ληφθεί από το προσωπικό ως απαξίωσή του καθώς η υποστελέχωση έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της εργασιακής καθημερινότητάς του. Συνεπώς είναι απαραίτητη η διατήρηση μιας θετικής εργασιακής κουλτούρας από πλευράς της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας που θα διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα αισθάνονται απαξιωμένοι και υποτιμημένοι.
Τέλος δεν πρέπει να υποβαθμίζεται ο ρόλος των ανθρωπίνων πόρων στο πεδίο των επιχειρήσεων, προσφέροντας δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και προσαρμοστικότητα στις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Η τεχνολογία μπορεί να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες και να διευκολύνει τις εργασίες, παραταύτα συχνά είναι η ανθρώπινη «καινοτόμα» επιχειρησιακή σκέψη αυτή που θα κάνει την διαφορά στο δυναμικά μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον.
Στο ανωτέρω πλαίσιο και εν κατακλείδι, θεωρούμε θετική την εισαγωγή και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο πεδίο της πρόληψης των φυσικών καταστροφών αλλά εξίσου σημαντική και σε αυτό επιμένουμε, βασικό και πρωτεύον ρόλο διαδραματίζει το ανθρώπινο δυναμικό που θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Ναι λοιπόν στις νέες τεχνολογίες αλλά υπό την απαραίτητη προϋπόθεση της πλήρους στελέχωσης των οργανικών δομών του Π.Σ. με προσωπικό αφού οι δύο αυτοί παράγοντες κρίνουμε ότι πρέπει να λειτουργούν αλληλένδετα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ