Σεμινάριο εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αγώνων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Σεμινάριο εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αγώνων στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Στο πλαίσιο εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της αθλητικής κοινότητας σε θέματα χειραγώγησης στον αθλητισμό ξεκίνησε χθες στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης εκπαιδευτών Train the Trainers, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Συνδέσμων των αθλητών και με σκοπό τη διάχυση της πληροφόρησης για την αντιμετώπιση περιστατικών χειραγώγησης προς τους αθλητές των ομαδικών αθλημάτων.
Το σεμινάριο εκπαίδευσης πραγματοποιείται σε συνέχεια των διαδικτυακών συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και Πρόεδρου της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Γιώργου Μαυρωτά με εκπροσώπους των αθλητικών φορέων (ομοσπονδίες, Σύνδεσμοι προπονητών, διαιτητών κ.α.) για την ενημέρωσή τους αναφορικά με τη δράση και τον ρόλο της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, του βασικότερου εργαλείου εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Χειραγώγηση των Αθλητικών Διοργανώσεων (Σύμβαση Magglingen/Macolin).
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαυρωτάς παρουσίασε στους εκπαιδευτές τη δομή της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της Ομάδας Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης καθώς και της Ομάδας Αξιολόγησης Αναφορών οι οποίες έχουν συγκροτηθεί στην Ε.Π.ΑΘΛ.Α., με τη συμμετοχή στελεχών της ΕΑΔ., της ΕΕΕΠ, της ΓΓΑ και της ΕΛ.ΑΣ.

Ο συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. για την Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, Καθηγητής  Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού (ΤΟΔΑ) Αθανάσιος Στρίγκας, παρουσίασε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων εκπαιδευτικών δράσεων της Πλατφόρμας οι οποίες θα απευθύνονται σε αθλητές και στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από όλους τους αθλητικούς φορείς.
Μέσα από αναλυτικά παραδείγματα περιστατικών χειραγώγησης στον αθλητισμό, ο Βασίλης Μηνούδης, πρώην αθλητής πετοσφαίρισης και μέλος της Ομάδας Εργασίας της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. για την Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση αναφέρθηκε στους Κώδικες συμπεριφοράς αλλά και τους κανόνες που πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν για να προστατεύσουν το άθλημά τους καθώς και στις κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο για τα περιστατικά χειραγώγησης.

Το σεμινάριο εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Παναγιώτας Ξυλάκη, δικηγόρου και συντονίστριας της Ομάδας Αξιολόγησης Αναφορών, η οποία περιέγραψε αναλυτικά τη διαδικασία υποβολής ανώνυμης αναφοράς στην Πλατφόρμα καθώς και τα βήματα που ακολουθούν τα μέλη της ομάδας Εργασίας για την αξιολόγηση αυτής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Πανελλήνιων Συνδέσμων των αθλητών ομαδικών αθλημάτων, ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών τον οποίο εκπροσώπησε η πρόεδρος Εύη Μωραϊτίδου, η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες την οποία εκπροσώπησε η πρόεδρος Βούλα Κοζομπόλη καθώς και εκπρόσωποι από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με επικεφαλής τον υπεύθυνο ακεραιότητας Δημήτρη Δαβάκη.
Τα σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών θα συνεχισθούν με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τους Συνδέσμους Προπονητών και Διαιτητών.

Σχετικά Άρθρα