Στο εδώλιο Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων θα καθίσει την 7η Δεκεμβρίου 2023 ένας 45χρονος ημεδαπός, με καταγωγή από την Αλβανία, που συνελήφθη την 1η Απριλίου 2021 από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, κατηγορούμενος για παραχάραξη νομίσματος και άλλων μέσων πληρωμής καθώς και για προπαρασκευαστικές πράξεις αυτών.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», την 31η Μαρτίου 2021, το βράδυ, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ενημερώθηκαν από την Άμεση Δράση για ένα ύποπτο άτομο που βρισκόταν έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ρόδου-Λίνδου και επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο μάρκας Ford κίτρινου χρώματος.
Οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σημείο και εντόπισαν τον δράστη.
Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στο όχημα και στην κατοικία του πλαστά χαρτονομίσματα των 50, 10 και 100 ευρώ, πλαστά χαρτονομίσματα των 1.000 δολαρίων, σχέδια χαρτονομίσματος, χρυσού χρώματος ευρώ, αγγλικών λιρών και δολαρίων, 178 κόλλες χάρτου Α4 προσομοιάζουσες ποιότητας έντυπου χαρτονομίσματος, χρώματος ροζ και λευκού, 9 κόλλες χάρτου Α4, ιριδίζουσας μορφής, 16 μελάνια εκτύπωσης διαφόρων χρωμάτων, 90 λευκές πλαστικές κάρτες «κλώνοι», με ξεχωριστό αναγραφόμενο κωδικό, 2 ψηφιακοί δέκτες ανάγνωσης και σκαναρίσματος καρτών, 11 στυλό αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων, 12 μπρελόκ, με ενσωματωμένη κάρτα ανάγνωσης αλγορίθμων, 3 αναγνώστες ψηφιακών καρτών «smart card reader», 2 καρτέλες με ιριδίζουσες επικαλύψεις γνησιότητας, 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Βρέθηκε επίσης μια συσκευή αναγνώρισης πλαστών χαρτονομισμάτων, με χρήση UV λάμπας και το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ.
Από τη μελέτη και συνδυαστική αξιολόγηση των στοιχείων της υπόθεσης προκύπτει ότι:
– στα πλαστά χαρτονομίσματα απουσιάζουν τα κινούμενα σύμβολα, το μελάνι μεταβλητού χρωματισμού και η ιριδίζουσα λωρίδα.
– στις κάρτες «κλώνους» ήταν δυνατό να αντιγραφούν, μέσω του ψηφιακού δέκτη ανάγνωσης και σκαναρίσματος καρτών ή των ψηφιακών συσκευών (smart card reader) ψηφιακοί κωδικοί από γνήσιες κάρτες
– τα μελάνια εκτύπωσης διαφόρων χρωμάτων, ο επαγγελματικός κόφτης χάρτου, οι κόλλες Α4, που προσομοίαζαν της ποιότητας έντυπου χαρτονομίσματος, καθώς και τα σχέδια χαρτονομίσματος, χρυσού χρώματος, αποτελούν εργαλεία και μέσα που χρησιμοποιούσε ο δράστης για την παραχάραξη χαρτονομισμάτων με τη μέθοδο της ψηφιακής εκτύπωσης.
– το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ προοριζόταν για ανάμιξη με τα πλαστά χαρτονομίσματα προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας τους στην αγορά.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο παραχαράκτης εκτύπωνε τα χαρτονομίσματα με μηχάνημα υψηλής ευκρίνειας.
Ο ίδιος αρνείται τα όσα του αποδίδονται και διατείνεται ότι τα πλαστά χαρτονομίσματα και οι κάρτες που βρέθηκαν στην κατοχή του είναι συλλεκτικά.
Ισχυρίστηκε ότι έχει σκοπό να ανοίξει σύντομα κατάστημα με σουβενίρ και ότι τα αγόρασε μέσω του ίντερνετ από το e-bay, προκειμένου να τα προσφέρει για σουβενίρ, και όχι για να τα πουλήσει ή να τα χρησιμοποιήσει.
Τις κάρτες τις έχει αγοράσει, όπως είπε, για να τις δίνει ως κάρτες μέλους σε κατάστημα που θα ανοίξει και δεν είχε σκοπό να εξαπατήσει κόσμο.
Απολογούμενος ενώπιον της Ανακρίτριας υπέπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με τα όσα είχε υποστηρίξει προανακρινόμενος και δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.
Υποστήριξε ότι είχε αγοράσει τα πλαστά χαρτονομίσματα μέσω του internet και δεν τα παραχάραξε ο ίδιος, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς τα προμηθεύτηκε και συγκεκριμένα σε δεσμίδες ή μεμονωμένα ούτε και την ποσότητα αυτών.