Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα

Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση τη νύχτα

Τη νύχτα χωρίς καμία αμφιβολία, η οδήγηση γίνεται πιο επικίνδυνη και τα ποσοστά ατυχημάτων είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι κυριότεροι λόγοι είναι η μειωμένη ορατότητα και η αυξημένη δυσκολία στην εκτίμηση της ταχύτητας και της απόστασης. Η κυριότερη συμβουλή για ασφαλή νυχτερινή οδήγηση είναι   να προμηθευτείτε ποιοτικές λάμπες αυτοκινήτου. Πέρα από αυτό, όμως, μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς στο δρόμο τη νύχτα με τα παρακάτω tips:

  • Καθαρίστε το παρμπρίζ σας: Βεβαιωθείτε πως το παρμπρίζ σας είναι καθαρό από μέσα και από έξω, καθώς η σκόνη και η βρωμιά κάνουν τις αντανακλάσεις φωτός πιο έντονες.
  • Ελέγξτε τα φώτα σας: Είναι οι προβολείς και τα φανάρια σας σε καλή κατάσταση; Ο σκοπός είναι να μπορείτε δείτε χωρίς να τυφλώνετε τους άλλους οδηγούς, οπότε βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν σωστά.
  • Μην κοιτάτε μες το φως: Προσπαθήστε να μην κοιτάζετε κατευθείαν μες τα φώτα της κυκλοφορίας, πράγμα που μπορεί να σας τυφλώσει προσωρινά. Ρίχνετε το βλέμμα σας προς τα κάτω και προς τα δεξιά.
  • Προσέχετε τους πεζούς: Προσέχετε τους πεζούς, ειδικά σε δρόμους με κακή ορατότητα. Στις διασταυρώσεις, φροντίστε να κοιτάζετε και από τις δύο μεριές.
  • Ελέγχετε τακτικά την όρασή σας: Είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε τακτικά την όρασή σας στον ιατρό, καθώς αυτό μπορεί να διαγνώσει προβλήματα όπως το γλαύκωμα, κάτι που επηρεάζει τη νυχτερινή όραση.
  • Κάντε τακτικά διαλείμματα: Μην υποτιμάτε την κόπωση το βράδυ. Είναι καλύτερο να μειώνετε την ταχύτητά σας όταν οδηγείτε τη νύχτα και αν αρχίσετε να νιώθετε υπνηλία να δώσετε σε κάποιον άλλον το τιμόνι.

Σχετικά Άρθρα