Συμβουλές για επιλογή της κατάλληλης σκηνής για το κάμπινγκ

Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε στην αγορά για σκηνές κάμπινγκ, πρέπει αρχικά να σκεφτείτε πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη σκηνή σας. Αν δηλαδή θέλετε να την χρησιμοποιήσετε το χειμώνα ή τη θέλετε για το καλοκαίρι  στην παραλία. Θα είναι ενός ατόμου ή πολλών; θα την κουβαλάτε σε πολύωρες πεζοπορίες ή θα την φορτώνετε στο αυτοκίνητο μαζί με τα υπόλοιπα είδη camping σας;

Οι 4 πιο βασικοί παράγοντες που πρέπει να αξιολογήσετε πριν την αγορά μιας σκηνής κάμπινγκ είναι:

Μέγεθος

Εποχή

Τιμή

Συχνότητα χρήσης

Οι απαιτήσεις και τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας σκηνής διαφέρουν ανάλογα με την εποχή που σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε. Μια καλοκαιρινή σκηνή πρέπει κυρίως να έχει καλό εξαερισμό ενώ μια σκηνή προορισμένη για χειμερινή χρήση επιβάλλεται να έχει άριστη αδιαβροχοποίηση, υψηλής ποιότητας ραφές και αντοχή σε έντονα καιρικά φαινόμενα (π.χ. χιονόπτωση, δυνατός άνεμος, κ.λπ).

Ο καλός εξαερισμός μιας σκηνής επιτυγχάνεται με μεγάλα ανοίγματα και διαπνέοντα υφάσματα. Οι περισσότερες σκηνές από γνωστούς κατασκευαστές είναι πλέον κατασκευασμένες με διαπνέοντα υφάσματα. Προσέξτε να υπάρχουν οπωσδήποτε 1 ή 2 ανοίγματα εξαερισμού στην κορυφή της σκηνής για να μην ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία το καλοκαίρι. Επίσης, αν η σκηνή έχει δύο πόρτες και όχι μία, δημιουργείται ρεύμα αέρα που βελτιώνει τον εξαερισμό της σκηνής.

Πάντως έχετε υπόψη σας ότι όσο καλός κι αν είναι ο εξαερισμός μιας σκηνής, δεν παίζει σχεδόν κανένα ρόλο αν η σκηνή τοποθετηθεί στον ήλιο.

Εκτός από τη δροσιά το καλοκαίρι, ο καλός εξαερισμός βοηθάει να μην συγκεντρώνεται υγρασία εσωτερικά πάνω στο ύφασμα της σκηνής. Στις περιπτώσεις που η θερμοκρασία μέσα στη σκηνή είναι μεγαλύτερη από την εξωτερική θερμοκρασία (το χειμώνα κυρίως), ο θερμός αέρας υγροποιείται πάνω στο ύφασμα δημιουργώντας σταγόνες. Είναι ακριβώς το ίδιο που συμβαίνει στο μπάνιο όταν ο θερμός αέρας του μπάνιου υγροποιείται και θαμπώνει την κρύα επιφάνεια του καθρέπτη. Όταν οι σταγόνες από την υγροποίηση αυξηθούν, αρχίζουν και κυλάνε ή στάζουν μέσα στη σκηνή.

Οι σκηνές κάμπινγκ με μονό ύφασμα παρουσιάζουν πιο συχνά το φαινόμενο της υγροποίησης από τις σκηνές με διπλό ύφασμα. Στις σκηνές με διπλό ύφασμα η υγροποίηση συμβαίνει στο εξωτερικό ύφασμα και έτσι τυχόν σταγόνες κυλάνε εξωτερικά στο χώμα. Αντίθετα, στις σκηνές μονού υφάσματος, οι σταγόνες που έχουν συγκεντρωθεί από την υγροποίηση κυλάνε κατευθείαν μέσα στη σκηνή.

Οι σκηνές κάμπινγκ μονού υφάσματος είναι ιδανικές όταν χρειάζεται μια πολύ ελαφριά σκηνή (π.χ. για ποδηλάτες). Οι σκηνές με 2 υφάσματα είναι πιο διαδεδομένες και έχουν πιο ευρεία χρήση.

Η αδιαβροχοποίηση είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξετε στην επιλογή μιας σκηνής. Ουσιαστικά αναφέρεται στο πόσο αδιάβροχο είναι το εξωτερικό ύφασμα (κάλυμμα-flysheet) και το πάτωμα της σκηνής, Σημειώστε ότι αρκετοί κατασκευαστές παρέχουν μεγαλύτερη αδιαβροχοποίηση στο πάτωμα απ’ ότι στο εξωτερικό ύφασμα.

Όσο πιο μεγάλη είναι η αδιαβροχοποίηση της σκηνής, τόσο πιο κλειστοί είναι οι πόροι του υφάσματος και τόσο πιο πολύ αντέχει στη βροχή. Ταυτόχρονα όμως, οι πιο κλειστοί πόροι του υφάσματος μειώνουν τη διαπνοή και τον αερισμό της σκηνής. Έτσι, μια σκηνή με αδιαβροχοποίηση 10.000 mm μπορεί να γίνει “φούρνος” το καλοκαίρι. Κάθε σκηνή λοιπόν είναι κατάλληλη για το σκοπό που έχει σχεδιαστεί.

Η ελάχιστη αποδεκτή αδιαβροχοποίηση είναι 2000 mmκαι είναι αρκετή για να συγκρατήσει μια σύντομη καλοκαιρινή μπόρα. Για τα ελληνικά δεδομένα θεωρούμε ότι μια σκηνή με αδιαβροχοποίηση εξωτερικού υφάσματος πάνω από 5000 mm είναι μάλλον υπερβολική.

Εκτός από την αδιαβροχοποίηση που έχουν υποστεί τα υφάσματα της σκηνής, είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε την ποιότητα των ραφών. Οι ραφές θα πρέπει να είναι αδιαβροχοποιημένες (το καλύτερο είναι με θερμοκόλληση-welded) αν πρόκειται για χειμερινή σκηνή και όχι με αυτοκόλλητη ταινία (taped) που αρχίζει και ξεκολλάει μετά από λίγο καιρό. Η ποιότητα των ραφών είναι συνήθως ανάλογη της τιμής της σκηνής και του ονόματος του κατασκευαστή.

Συμβουλές

-Ο μεγαλύτερος εχθρός της σκηνής (και όχι μόνο) είναι ο άνθρωπος. Η κακομεταχείριση, το βιαστικό στήσιμο σε σημεία που εξέχουν πέτρες και αγκάθια, ο ελλιπής καθαρισμός, το στήσιμο χωρίς τα σκοινιά εγκατάστασης (guylines) μειώνουν τη διάρκεια ζωής της σκηνής και μπορεί να δημιουργήσουν ζημιές στο ύφασμα, στα φερμουάρ κ.λπ.

-Ο δεύτερος μεγαλύτερος εχθρός της σκηνής είναι ο ήλιος. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μειώνουν την αντοχή και την αδιαβροχοποίηση των υφασμάτων και τελικά τη διάρκεια ζωής της σκηνής σας. Φροντίστε να στήνετε τη σκηνή σας πάντα σε σκιερό μέρος, μακριά από τις ακτίνες του ήλιου.

-Προτιμήστε σκηνή με 2 πόρτες, για μεγαλύτερη άνεση και για να μη χρειάζεται να ενοχλείτε το σύντροφό σας κάθε φορά που θέλετε να βγείτε έξω.

-Αρκετές σκηνές έχουν έξτρα χώρους αποθήκευσης που είναι πολύ πρακτικοί. Για παράδειγμα, πολλές σκηνές της Robens διαθέτουν χώρο αποθήκευσης στο πάνω μέρος της σκηνής, χρήσιμο για μικροαντικείμενα ή για να στεγνώσετε μικρό ρουχισμό (γάντια, σκούφοι, πετσέτες).

-Πριν στήσετε τη σκηνή σας για πρώτη φορά, ανοίξτε τη και δοκιμάστε τη στο σπίτι. Έτσι θα αποφύγετε καθυστερήσεις και απρόβλεπτα στο χώρο κατασκήνωσης.

-Πριν τυλίξετε τη σκηνή σας βεβαιωθείτε ότι δεν έχει υγρασία κάτω από το πάτωμα. Αφήστε τη να αεριστεί μερικές ώρες πριν την τυλίξετε για να είστε βέβαιοι ότι δε θα πιάσει μούχλα μέσα στη τσάντα.

-Αποφύγετε να τυλίγετε τη σκηνή πάντα στις ίδιες τσακίσεις, γιατί αποδυναμώνεται σημαντικά το ύφασμα σε αυτές τις περιοχές.

-Αν κατασκηνώνετε κοντά σε θάλασσα για πολλές μέρες, φροντίστε μετά να την ξεπλύνετε με νερό ώστε να φύγουν τα αλάτια από το ύφασμα και τα φερμουάρ. Αφήστε τη να στεγνώσει και περάστε τις μπανέλες και τα φερμουάρ με σπρέι σιλικόνης. Μια μικρή συντήρηση θα πρέπει να γίνεται και στα υπόλοιπα είδη κάμπινγκ.

Σχετικά Άρθρα