Συνεκπαίδευση Ελλάδος – ΗΠΑ

Συνεκπαίδευση Ελλάδος – ΗΠΑ

Από την Κυριακή 30 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση η οποία περιελάμβανε εκτέλεση αλμάτων Ελευθέρας Πτώσεως, Στατικού Ιμάντα και Ρίψεως Εφοδίων, καθώς και την εκτέλεση σεναρίων Slow Movement (SLOMO) Attack/Protect με Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρόμοια συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε και στην «STOLEN CERBERUS 22» .

Σε αυτήν συμμετείχαν Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της Σχολής Αλεξιπτωτιστών του ΓΕΣ, Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και Μεταγωγικό Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχε η USAFE με 2 Αεροσκάφη C-130J.

H εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και στο πλαίσιο της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) και συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Τέλος, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 και στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης και του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ, πραγματοποιήθηκε τιμητική διέλευση Σχηματισμού 3 Αεροσκαφών C-130 (1 Ελληνικό, 2 Αμερικανικά) πάνω από τις Αεροπορικές Βάσεις της Ανδραβίδας (117 ΠΜ), του Αράξου (116 ΠΜ) και της Καλαμάτας (120 ΠΕΑ).

 width=  width=  width=  width=

Σχετικά Άρθρα