Τι είναι η Συμμορία

Τι είναι η Συμμορία

Συμμορία (σύν + μόρα < μείρομαι) είναι μια ομάδα συνεργατών, φίλων ή μελών μιας οικογένειας με καθορισμένη ηγεσία και εσωτερική οργάνωση (π.χ. μαφία) που προσδιορίζει ή διεκδικεί τον έλεγχο της επικράτειας σε μια κοινότητα και συμμετέχει, είτε μεμονωμένα είτε συλλογικά, σε παράνομη και ενδεχομένως βίαιη συμπεριφορά. Οι συμμορίες προέκυψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα και ήταν πρόβλημα για τους ηγέτες της πόλης από τη στιγμή που εμφανίστηκαν. Κάποια μέλη συμμοριών “εισέρχονται” με μια διαδικασία μύησης ή πρέπει να αποδείξουν την πίστη τους διαπράττοντας ορισμένες πράξεις, συνήθως κλοπή ή βία. Ένα μέλος συμμορίας μπορεί να αποκαλείται “γκάνγκστερ”, ή, λιγότερο συγκεκριμένα, “κακοποιός”.

Ένας μεγάλος αριθμός συμμοριών έχουν κερδίσει κακή φήμη κατά την πορεία της ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων της Σικελικής Μαφίας, της Ελληνικής Μαφίας, της Βοσνικής Μαφίας, της Ρωσικής Μαφίας, της Γαλλικής Μαφίας  της Κινεζικής Τριάδας, κάποιων εξτρεμιστικών συμμοριών όπως τις Άρια Αδελφότητα  και Άρια Έθνη και κάποιων συμμοριών μοτοσικλετιστών όπως οι Άγγελοι της Κόλασης (Hells Angels) και τους αντιπάλους τους Κομαντσέρο (Comanchero).

Ιστορία

Συζητώντας για τις ληστείες στην αμερικανική ιστορία ο Μπάρινγκτον Μουρ Τζ. προτείνει ότι η συμμορία ως “μορφή αυτοβοήθειας που θυματοποιεί άλλους” μπορεί να εμφανιστεί σε κοινωνίες που στερούνται ισχυρές “δυνάμεις νόμου και τάξης”. Χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή φεουδαρχία ως “κυρίως γκάνγκστερ που έχουν γίνει η ίδια η κοινωνία και απέκτησαν αξιοπρέπεια μέσω των εννοιών της ιπποσύνης”.

Μια μεγάλη ποικιλία συμμοριών, όπως το Τάγμα των Ασασίνων, το Καταραμένο Πλήρωμα,η συμμορία του Άνταμ του Λεπρού, οι Κινεζικές Τριάδες, οι Snakehead, η Ιαπωνική Γιακούζα, η Σικελική Μαφία, η Εβραϊκή Μαφία και οι Ρωσικές οικογένειες εγκληματικότητας υπάρχουν εδώ και αιώνες.

Ο 17ος αιώνας βρήκε το Λονδίνο “τρομοκρατημένο από μια σειρά οργανωμένων συμμοριών”, μερικές από αυτές γνωστές ως Mims, Hectors, Bugles και Dead Boys. Αυτές οι συμμορίες έρχονταν συχνά σε σύγκρουση μεταξύ τους. Τα μέλη ντύνονταν με “χρωματιστές κορδέλες” για να διακρίνουν τις διάφορες παρατάξεις τους. Το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πάνω απο 1,000 συμμορίες την δεκαετία του 1920.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ιστορία των συμμοριών ξεκίνησε στην Ανατολική Ακτή το 1783 μετά την Αμερικανική επανάσταση.  Η εμφάνιση των συμμοριών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον τεράστιο πληθυσμό της αγροτικής μετανάστευσης στις αστικές περιοχές. Η πρώτη συμμορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι 40 Κλέφτες, ξεκίνησε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1820 στη Νέα Υόρκη. Οι συμμορίες στην Ουάσινγκτον είχαν τον έλεγχο αυτής της περιοχής που είναι σήμερα γνωστή ως Ομοσπονδιακό Τρίγωνο, τότε γνωστή ως Murder Bay.

Πάνω απο 1,800 συμμορίες ήταν ενεργές στο Ηνωμένο Βασίλειο και πάνω απο 28,000 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έως το 2011.  Με βάση τα στοιχεία που παρέχονται από τους ομοσπονδιακούς και κρατικούς σωφρονιστικούς οργανισμούς, το ίδιο έτος, εκτιμάται ότι υπήρχαν περίπου 230.000 μέλη συμμοριών φυλακισμένα στις ομοσπονδιακές και πολιτειακές φυλακές διεθνώς.

Με μία εκτίμηση του 2017, στην νότια Κίνα (Χονγκ Κονγκ) ο αριθμός των συμμοριτών και μελών των Τριάδων ανερχόταν στα 100.000 άτομα από έναν πληθυσμό 7,3 εκατομμυρίων ανθρώπων .

Με έρευνες του 2018 φαίνεται ο αριθμός των μελλών της Ιαπωνικής Γιακούζα να έχει πέσει περίπου στα 30,000 άτομα ενώ την δεκαετία του 1960 βρισκόταν στην κορυφή ως μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες του κόσμου με πάνω από  184,000 μέλη.

Με βάση την εφημερίδα “Το Βήμα”, το 2018 υπήρχαν περίπου 90 συμμορίες  στην Ελλάδα, με Έλληνες (ορισμένα μέλη από αυτούς Ρομά) και άτομα από την Γεωργία, Αλβανία αλλά και από τη Βόρεια Αφρική, έχοντας στόχο τους την Αττική αλλά και την υπόλοιπη χώρα.

 

Με πληροφορίες από wikipedia

Σχετικά Άρθρα