Φιλιππίνες: Στους 208 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Ράι

Φιλιππίνες: Στους 208 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Ράι

Ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα Ράι στις Φιλιππίνες αυξήθηκε στους 208 νεκρούς, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το ισχυρό καιρικό φαινόμενο έγινε έτσι ένα από τα φονικότερα που έχουν πλήξει το κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας τα τελευταία χρόνια.

Άλλοι τουλάχιστον 239 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ 52 αγνοούνται μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ράι από το νότιο και κεντρικό τμήμα του αρχιπελάγους, πρόσθεσε η αστυνομία.

Πάνω από 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους την Πέμπτη, ενώ ο τυφώνας έφθανε πάνω από το έδαφος στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο βραχίονας του Ερυθρού Σταυρού στις Φιλιππίνες έκανε λόγο για «απόλυτη καταστροφή» στις παράκτιες περιοχές.

Οι άνεμοι άρπαξαν οροφές, ξερίζωσαν δέντρα, ανέτρεψαν στύλους του δικτύου ηλεκτροδότησης, κατεδάφισαν ξύλινα σπίτια και πλημμύρισαν χωριά, ανακαλώντας στη μνήμη τον «σούπερ τυφώνα» Χαϊγιάν, που χτύπησε το αρχιπέλαγος το 2013.

Ο Χαϊγιάν, που αποκαλείτο Γιολάντα στις Φιλιππίνες, ήταν ο πιο φονικός κυκλώνας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα: 7.300 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Ένα από τα νησιά που υπέστησαν τα πιο βαριά χτυπήματα από τον Ράι είναι το Μποχόλ -γνωστό κυρίως χάρη στους τάρσιους που ζουν εκεί, νυκτόβια θηλαστικά, συγγενή των λεμούριων και των πίθηκων, ενδημικά στις Φιλιππίνες- όπου σύμφωνα με τον κυβερνήτη Άρθουρ Γιαπ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 74 άνθρωποι.

Μεγάλες καταστροφές καταγράφηκαν επίσης στα νησιά Σιαργκάο, Ντιναγάτ και Μιντανάο, που χτυπήθηκαν την Πέμπτη από την καταιγίδα που έφερε ανέμους 195 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι είναι νεκροί στο Ντιναγάτ, επιβεβαίωσε ο Τζέφρι Κρισόστομο, εκπρόσωπος Τύπου των αρχών της επαρχίας.

«SOS» είχαν γράψει άνθρωποι που κινδύνευαν σε δρόμο της τουριστικής πόλης Χενεράλ Λούνα στο νησί Σιαργκάο, όπου είχαν συρρεύσει σέρφερ και παραθεριστές πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ο κόσμος δυσκολεύεται να βρει νερό και τρόφιμα.

Οι τηλεπικοινωνίες έχουν κοπεί σε πολλές ζώνες που χτυπήθηκαν, κάνοντας δύσκολες τις προσπάθειες των συνεργείων έρευνας και διάσωσης να εκτιμήσουν το εύρος των ζημιών.

Έχει επίσης διακοπεί η ηλεκτροδότηση, κάτι που διέκοψε τη λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και των μηχανημάτων αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών, μεταξύ άλλων.

Χιλιάδες στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενοφύλακες και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Διανέμονται τρόφιμα, νερό και φάρμακα, που μεταφέρονται με σκάφη του λιμενικού σώματος. Υλικό για να ανοίξουν οι δρόμοι που έχουν κλείσει εξαιτίας της πτώσης στύλων ηλεκτροδότησης και δέντρων εστάλη επίσης σε νησιά που επλήγησαν.

Ο Ράι χτύπησε ασυνήθιστα αργά την περίοδο των τροπικών κυκλώνων, που σχηματίζονται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου.

Επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και καιρό πως οι τυφώνες θα γίνονται ολοένα πιο ισχυροί όσο η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται.

Οι Φιλιππίνες, οι οποίες συγκαταλέγονται στις χώρες που θεωρούνται οι πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή, πλήττονται από κάπου είκοσι τροπικές καταιγίδες ή/και τυφώνες κάθε χρόνο, που καταστρέφουν σοδειές, κατοικίες και υποδομές σε ήδη πολύ φτωχές περιοχές.

Σχετικά Άρθρα