Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια – Τι πρέπει να προσέξετε  

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια – Τι πρέπει να προσέξετε  

Ελέγξτε ότι τα φώτα των Χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι σε καλή κατάσταση, απενεργοποιήστε τα πριν πάτε για ύπνο για να είστε ασφαλείς στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Εάν έχετε ή πρόκειται να αγοράσετε ψεύτικο δέντρο, βεβαιωθείτε ότι στο κουτί του αναγράφει την ένδειξη «Fire resistant» (ανθεκτικό στη φωτιά).

Κάποια  στιγμή πρέπει να κλείνετε τα φωτάκια, ειδικά όταν φεύγετε  από το σπίτι καθώς όταν επιστρέψετε στο σπίτι σας  μπορεί να το βρείτε κατεστραμμένο από πυρκαγιά.

Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε πρώτα αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια ή χαλαρές συνδέσεις. Αν υπάρχει ελάττωμα, πετάξτε τα.

Μην συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα διαβάζετε πάντα τις προδιαγραφές

Να τηρείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στα λαμπάκια μην διακοσμείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπάκια εξωτερικού χώρου και μην βάζετε στα δέντρα της βεράντας λαμπάκια εσωτερικού χώρου .

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας.

Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, γιρλάντες, φωτάκια και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:

Να φέρουν, πάνω στο προϊόν:

τη σήμανση CE,

τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας),

τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.

Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Και ο μετασχηματιστης- κοντρόλ να τοποθετηθεί σε εξωτερικό κουτί διακλάδωσης και όχι σε σακούλα νάυλον.

Σχετικά Άρθρα