Άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2023» στην Αττική

Άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2023» στην Αττική

Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, με τη συμμετοχή δυνάμεων από εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς συνδιοργάνωσαν άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2023», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) στους Θρακομακεδόνες Αττικής.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η οποία διεξήχθη σε τέσσερα (4) επεισόδια, ισχυρή σεισμική δόνηση εκδηλώθηκε στην περιοχή, με επακόλουθο τη μερική κατάρρευση κτιρίου και τον εγκλωβισμό ατόμων, με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς λόγω διαρροής φυσικού αερίου σε κτίριο γραφείων της ΕΑΓΜΕ στην οδό Σπύρου Λούη 1, Γ’ Είσοδος στο Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες.

Με την ενημέρωση του Κέντρου επιχειρήσεων, κινητοποιήθηκαν, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος από τον 6ο Π.Σ. Αθηνών, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο (Κ.Ε.Κ.) «ΟΛΥΜΠΟΣ», διασωστικά οχήματα και η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης (ΚΟΕΔ) της 1ης ΕΜΑΚ, ειδικό κλιμακοφόρο όχημα, ασθενοφόρο, μηχανικοί του ΟΑΣΠ και της ΔΕΠΑ, συνεργείο της ΔΕΗ και η ομάδα πυρασφαλείας της ΕΑΓΜΕ. Με την άφιξη των δυνάμεων στο σημείο της «καταστροφής» δόθηκε προτεραιότητα στον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνση ατόμων από το ισόγειο του κτιρίου με τη χρήση ειδικών διασωστικών εργαλείων της 1ης ΕΜΑΚ ενώ ταυτόχρονα οι Πυροσβέστες πραγματοποίησαν κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο χειριστής οπτικοακουστικών μέσων, με χρήση γεωφώνου και τηλεσκοπικής κάμερας, επιβεβαιώνει την ύπαρξη θύματος κάτω από τις πλάκες, πραγματοποιείται διάτρηση και τεμαχισμός των πλακών. Τα άτομα που απεγκλωβίζονται τα παραλαμβάνουν εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που έχουν ήδη καταφθάσει στο σημείο και τα μεταφέρουν σε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Στη συνέχεια εντοπίζονται εγκλωβισμένα άτομα στο 2ο όροφο του κτιρίου που έχει υποστεί μερική κατάρρευση και με τη χρήση ειδικού κλιμακοφόρου οχήματος, διασώζονται με φορείο και μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο από την Ορειβατική Ομάδας Έρευνας Διάσωσης (ΟΟΕΔ) της 1ης ΕΜΑΚ.

Βασικοί αντικειμενικοί στόχοι της άσκησης ήταν η εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τη συνδρομή εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων, προκειμένου να αξιολογηθούν:

  • τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών και οι υφιστάμενες διαδικασίες διάσωσης.
  • το επίπεδο συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών εντός της Περιφέρειας Αττικής.
  • η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα του ασκούμενου προσωπικού.
  • ο χρόνος κινητοποίησης των διαθέσιμων μέσων πυρόσβεσης του Π.Σ., των Ο.Τ.Α. και λοιπών εμπλεκόμενων Φορέων & Υπηρεσιών καθώς και
  • η σχεδίαση, οργάνωση και διεξαγωγή της άσκησης.

Την άσκηση παρακολούθησαν, ο Διοικητής  ΠΕΠΥΔ Αττικής, Υποστράτηγος Π.Σ. Δημήτριος Πατράκης, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Αθηνών, Αρχιπύραρχος Αθανάσιος Χατζόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αχαρνών, Γεώργιος Σιδηρόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Διονύσιος Γκούτης, ο αναπληρωτής Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο πρόεδρος της αρχής της ΕΑΓΜΕ, Κωνσταντίνος Σάλτας, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ετοιμότητας – Παροχής Βοήθειας του ΟΑΣΠ Θέλκα Θωμά, ο Διοικητής του 6ου Π.Σ. Αθηνών Αντιπύραρχος Αχχιλέας Παπαχρήστος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, του ΕΚΑΒ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σύσσωμο το επιστημονικό προσωπικό της ΕΑΓΜΕ.

 width=  width=  width=  width=  width=  width=  width=

Σχετικά Άρθρα