Αν μπει διαρρήκτης στο σπίτι σας, ενώ εσείς κοιμάστε…

Αν μπει διαρρήκτης στο σπίτι σας, ενώ εσείς κοιμάστε…

Είναι πολύ πιθανόν να έχει συμβεί, ή να συμβεί στον καθένα από εμάς, να κοιμόμαστε βράδυ στο κρεβάτι μας, και ξαφνικά να ακούγεται κάποιος θόρυβος στην εξώπορτα. Μπορεί να μην είναι και κάτι, να πέρασε τυχαία μια γάτα ή ο,τιδήποτε άλλο. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που σηκώνεστε να δείτε τι συμβαίνει και ακούτε κάποιον ή κάποιους να ψάχνουν τα πράγματα του σπιτιού σας είτε χωρίς να μιλούν είτε να ψιθυρίζουν;

Δυστυχώς συχνά οι διαρρήκτες εισβάλλουν στα σπίτι όταν είναι μέσα οι ένοικοι, και μια στις τρεις ληστείες πραγματοποιείται με τους ιδιοκτήτες εντός του σπιτιού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν και φαινόμενα βίας.

Πως πρέπει όμως να αντιδράσετε σε μια τέτοια κατάσταση;

Μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τον διαρρήκτη – Κρυφτείτε ή φύγετε εκτός σπιτιού 

Μια κοινή τακτική ορισμένων ανθρώπων είναι η απευθείας αντιμετώπιση του κλέφτη. Οπλισμένοι με ότι βρουν διαθέσιμο προσπαθούν στα σκοτεινά να εντοπίσουν τους διαρρήκτες και να εμπλακούν μαζί τους.  Αυτή η κίνηση μάλλον είναι λάθος και κινδυνεύει η σωματική σας ακεραιότητα και πιθανόν και η ίδια σας η ζωή.

Αν και γνωρίζετε καλύτερα το χώρο του σπιτιού σας, απ’ ότι οι διαρρήκτες  δεν μπορείτε να ξέρετε τη φυσική τους κατάσταση ή αν έχουν μαζί τους κάποια όπλα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε ένα μέρος να κρυφτείτε ή να φύγετε εκτός σπιτιού το συντομότερο δυνατό.

Βρείτε τρόπο να επικοινωνήστε με τις αρχές 

Αυτή η κίνηση είναι η πιο σημαντική αφού εξασφαλίσετε πρώτα την ασφάλειά σας.

Θα πρέπει να τονίστε στις Αρχές πως είστε υπό απειλή και θα χρειαστείτε άμεσα βοήθεια.

Ειδοποιήστε την οικογένεια σας 

Εάν ένας διαρρήκτης έχει εισβάλει στο σπίτι σας κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Θα πρέπει να ειδοποιήσετε όλα τα μέλη της οικογένειά σας το συντομότερο δυνατό και χωρίς να προδώσετε την θέση σας. Αν δεν είναι πολύ κοντά σας, στείλτε τους ένα γραπτό μήνυμα και ειδοποιήστε τους για την κατάσταση.

Χρησιμοποιήστε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης στο συναγερμό σας 

Εάν διαθέτετε συναγερμό σπιτιού ο οποίος είναι συνδεδεμένος με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κωδικό έκτακτης ανάγκης. Ο συγκεκριμένος κωδικός αποστέλλει σήμα στο Κέντρο λήψης σημάτων και  ενημερώνει πως υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Προσοχή, αν το πληκτρολόγιο του συναγερμού σας βρίσκεται σε κεντρικό και επικίνδυνο σημείο καθώς μπορεί να προδώσει τη θέση σας.

Κάντε ησυχία και κλειδώστε όλες τις πόρτες 

Όταν φτάσετε στο ασφαλές δωμάτιο στο σπίτι σας, κλειδώστε όλες τις πόρτες και ασφαλίστε τα παράθυρα ώστε να αποτρέψετε οποιαδήποτε είσοδο στο δωμάτιο για όλη τη διάρκεια που θα παραμείνετε στο χώρο αυτό.

Αποφύγετε να κάνετε θόρυβο και προσπαθήστε να παραμείνετε όσο πιο ήσυχοι γίνεται. Εάν έχετε κάποιο όπλο στο σπίτι (πχ ρόπαλο baseball) φροντίστε να το έχετε κοντά σας  σε περίπτωση που χρειαστεί να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Σχετικά Άρθρα