Απολογισμός του έργου της ΕΛΑΣ στην Κρήτη, παρουσία του Μ. Χρυσοχοΐδη

Απολογισμός του έργου της ΕΛΑΣ στην Κρήτη, παρουσία του Μ. Χρυσοχοΐδη

Στόχος να ξεριζώσουμε τα εγκλήματα τα οποία λίγοι κάνουν σε βάρος των πολλών”

Παρουσία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο η παρουσίαση του απολογισμού του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κρήτη, για το 2024.

Ένα έργο αξιόλογο, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το οποίο αναδεικνύει «την προσπάθεια που έκαναν οι άντρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ το 2024 και απέδωσαν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, τόσο στον τομέα καταπολέμησης εγκληματικότητας, όσο και στον τομέα της κοινωνικής αστυνόμευσης». Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην λειτουργία των Διευθύνσεων Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλήματος και της νέας υπηρεσίας που λειτουργεί με αποτελεσματικότητα στο νησί για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, γνωστοποιώντας ότι στόχος είναι «να ξεριζώσουμε τα εγκλήματα, τα οποία λίγοι κάνουν σε βάρος των πολλών».

«Θα ενισχύσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες με 30 αστυνομικούς το ΤΑΕ Μυλοποτάμου, γιατί θέλουμε να γίνουμε περαιτέρω αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στις περιοχές αυτές. Θα ενισχύσουμε συνολικά τα ΤΑΕ και την ΟΠΚΕ, διότι θέλουμε να δώσουμε συντριπτικό χτύπημα στις εγκληματικές ομάδες, οι οποίες επί χρόνια ασχημονούν και εγκληματούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Θέλουμε οι λύσεις αυτές να είναι οριστικές, ριζικές και μόνιμες» συμπλήρωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έκανε παράλληλα γνωστό ότι με επίκεντρο αυτό το στόχο, το επόμενο διάστημα θα βρεθεί και πάλι στην Κρήτη, πραγματοποιώντας συναντήσεις με την αυτοδιοίκηση.

«Από κοινού να ασχοληθούμε συστηματικά, με διάρκεια, μονιμότητα αλλά και με αποτέλεσμα, στα θέματα των αγροζημιών, της αδεσποτείας, στα θέματα καλλιέργειας ναρκωτικών» είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι «πεποίθησή μου είναι ότι θα τα καταφέρουμε, ούτως ώστε να επιφέρουμε ένα συντριπτικό χτύπημα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες το νησί και τους πολίτες του».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χαρακτήρισε το 2024, χρονιά ανασύνταξης, ενώ εξήγησε ότι το 2025, υπάρχει ένα σημαντικό έργο να επιτελεστεί, ώστε να δοθούν «οριστικές λύσεις στα προβλήματα τα οποία θα απασχολούν τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της Κρήτης, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

 

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των υπηρεσιών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι θα ενισχυθούν στο βαθμό που είναι εφικτό, ενώ διευκρίνισε ότι το ίδιο θα γίνει και με τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, όπως τα οχήματα, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τη μέριμνα που έδειξε η Πολιτεία για το προσωπικό της ΕΛΑΣ και όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ανακοινώνοντας την αναγνώριση του αστυνομικού επαγγέλματος, ως επικίνδυνου, που θα εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2025.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι αστυνομικοί της Κρήτης κάθε μέρα όλο και περισσότερο, θα είναι στους δρόμους, κοντά στους πολίτες, για να διασφαλίσουμε την νομιμότητα, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Αυτές οι τρεις έννοιες που υπηρετούνται από την Ελληνική Αστυνομία θα αποτελέσουν και την κορωνίδα».

Από την πλευρά του, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Νικόλαος Σπυριδάκης, παρουσιάζοντας το έργο της Αστυνομίας στο νησί, έκανε αναφορά σε αυξημένες επιχειρήσεις, συλλήψεις και εξιχνιάσεις υποθέσεων που σχετίζονται τόσο με το οργανωμένο έγκλημα, όσο με ναρκωτικά, ληστείες, κλοπές και απαιτούν συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες του νησιού.

«Όλες μαζί οι υπηρεσίες, όπως κάναμε και το 2024, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στις πόλεις και την ενδοχώρα» είπε ο κ. Σπυριδάκης, περιγράφοντας ότι σε σύγκριση με το 2023, οι προσαγωγές και οι συλλήψεις κατέγραψαν αύξηση 44%.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι ενώ το 2023 τα δενδρύλλια που κατασχέθηκαν ήταν 5.945, ο αριθμός αυτός έφτασε το 2024, τα 7.859 , ενώ από τις 572 κατασχέσεις όπλων το 2023, μέσα στο 2024 οι κατασχέσεις έφτασαν τις 1.142.

Αναφορά έκανε και στην οδική ασφάλεια, όπου επίσης αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι και οι βεβαιώσεις παραβάσεων, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να αντιληφθούν οι πολίτες πώς μπορούν να προστατευθούν από τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα.

Ειδική αναφορά στην ενδοοικογενειακή βία έκανε η προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Α’ ΑΤ Ηρακλείου, αστυνόμος Β’, Αγγελική Μπερνιδάκη, η οποία έκανε γνωστό ότι στα τέσσερα συνολικά επιχειρησιακά γραφεία της Κρήτης, οι καταγγελίες και οι συλλήψεις καταγράφονται αυξημένες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν μέσα στο 2024 να εμφανίζουν αύξηση κατά 62%.

Αναλυτικότερα, στο Ηράκλειο από τις 464 καταγγελίες το 2023, έφτασαν το 2024 τις 748, στο Λασίθι από 59 έγιναν 106, στο Ρέθυμνο από 84 έφτασαν τις 209, ενώ στα Χανιά από 295, έφτασαν τις 398.

Η αύξηση των θυμάτων στην Κρήτη έφτασε το 55% καθώς από τα 1.033 θύματα του 2023, μέσα στο 2024 πλησίασαν τα 1.600.

«Στοίχημα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η αύξηση των συλλήψεων. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να συλλαμβάνονται όσοι κακοποιούν» σημείωσε η κ. Μπερνιδάκη, προσθέτοντας ότι σημαντική είναι και η συμβολή του panic button, καθώς στην Κρήτη το 28% των δικαιούχων εγκατέστησε την εφαρμογή και σημειώθηκαν 25 ενεργοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τις 826 γυναίκες που ήταν δικαιούχοι, το εγκατέστησαν 263, ενώ από τους 236 άνδρες -θύματα, την εφαρμογή εγκατέστησαν 30 άτομα. Όπως κατέληξε η προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, Α’ ΑΤ Ηρακλείου, «κύριος στόχος μας είναι πέρα από τον σχηματισμό δικογραφιών και συλλήψεων, η προστασία των θυμάτων».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό.

Σχετικά Άρθρα