Αποτελεσματική Αυτοάμυνα – Βασικές τεχνικές

Αποτελεσματική Αυτοάμυνα – Βασικές τεχνικές

Όταν πρόκειται για αυτοάμυνα, η σειρά των τεχνικών που διδάσκονται μπορεί να φαίνεται συντριπτική. Ωστόσο, σε πραγματικές καταστάσεις, η σκέψη και η γρήγορη αντίδραση είναι πρωταρχικής σημασίας.

Οι βασικές τεχνικές αυτοάμυνας όλο και αυξάνονται λόγω της εγκληματικότητας που είναι σε διαρκή άνοδο, για το λόγο αυτό οι άνθρωποι  μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους, να απλοποιήσουν τη λήψη αποφάσεων και να δημιουργήσουν ένα μονοπάτι διαφυγής μέσα σε δευτερόλεπτα, εστιάζοντας σε ένα συνοπτικό σύνολο βασικών τεχνικών.

Αν και στην αυτοάμυνα διδάσκονται άπειρες βασικές τεχνικές, όταν κάποιος στην πραγματικόκτητα απαιτηθεί να προστατεύσει τον εαυτό του τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Η ικανότητα λήψης αποφάσεων σε κλάσματα δευτερολέπτου γίνεται κρίσιμη σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές μιας επίθεσης. Με έναν συντριπτικό αριθμό διαθέσιμων λεγόμενων «βασικών τεχνικών αυτοάμυνας», εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και το επίπεδο επάρκειας που απαιτείται.

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε νομίζοντας ότι μια μεγάλη γκάμα τεχνικών είναι απαραίτητη για την αυτοάμυνα, η οποία συχνά οδηγεί τους ανθρώπους να ακολουθήσουν πολεμικές τέχνες και μαχητικά αθλήματα. Η πρακτική εξέταση των επιθέσεων αποκαλύπτει όμως μια διαφορετική πραγματικότητα. Οι περισσότερες επιθέσεις διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα και περιλαμβάνουν περιορισμένο αριθμό επαναλαμβανόμενων τεχνικών.

Αποτελεσματικότητα

Εάν οι επιθέσεις είναι σύντομες και περιλαμβάνουν λίγες μόνο τεχνικές, μας ωθεί να επανεξετάσουμε την αξία της συνεχούς εκπαίδευσης μάχης, του σπάριγκ και της φιλοσοφίας της ανταλλαγής χτυπημάτων.

Είναι πραγματικά απαραίτητο να ξοδέψετε χρόνια για να κατακτήσετε μια περίπλοκη πολεμική τέχνη όταν μόνο λίγες τεχνικές χρειάζονται πραγματικά σε αυτά τα κρίσιμα δευτερόλεπτα;

Ο χρόνος γίνεται κρίσιμος παράγοντας κατά την αξιολόγηση των πραγματικών μας αναγκών και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της προσέγγισης αυτοάμυνας.

Βασικές τεχνικές για γρήγορη απόδραση 

Υπό το πρίσμα των χρονικών περιορισμών σε καταστάσεις αυτοάμυνας, καθίσταται σημαντικό να εντοπιστούν οι βασικές τεχνικές που παρέχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο εντός περιορισμένου χρονικού πλαισίου. Εστιάζοντας σε ένα συνοπτικό σύνολο τεχνικών, μπορεί κανείς να δημιουργήσει γρήγορα μια ευκαιρία για απόδραση.

Ακολουθούν οι πέντε θεμελιώδεις τεχνικές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σεναρίων:

Η βάση της γροθιάς.

Δύναμη στην Απλότητα 

Περιγραφή: Αυτή η τεχνική μιμείται την κίνηση της χρήσης ενός σφυριού και αντιπροσωπεύει την πιο ενστικτώδη και θεμελιώδη κίνηση χτυπημάτων.

Η βάση της παλάμης 

Ισχυρή Απώθηση 

Περιγραφή: Λειτουργώντας ως βασική απωθητική κίνηση, αυτή η τεχνική μπορεί να παρομοιαστεί με τη βίαια συντριβή ενός πορτοκαλιού στο πρόσωπο ενός επιτιθέμενου, παρέχοντας ένα ισχυρό αποτρεπτικό μέσο.

Ο αγκώνας  

Περιγραφή: Μοιάζει με τη δράση του δέσιμου της ζώνης ασφαλείας σε ένα αυτοκίνητο, η τεχνική του αγκώνα χρησιμεύει ως το «βαρύ πυροβολικό» των άνω άκρων. Η μεγαλύτερη επιφάνεια του ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού.

Το γόνατο  

Περιγραφή: Παρόμοια με την κίνηση της αναρρίχησης ενός ψηλού σκαλοπατιού ή σκαλοπατιών δύο προς δύο, η τεχνική του γόνατος λειτουργεί ως το «βαρύ πυροβολικό» των κάτω άκρων. Η ευρύτερη περιοχή στόχου μειώνει τις πιθανότητες αυτοτραυματισμού.

Το πόδι 

Ακρίβεια και αντίκτυπο 

Περιγραφή: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει το πάνω μέρος του ποδιού και τα δάχτυλα των ποδιών και μιμείται την κίνηση του κλωτσήματος μιας μπάλας ενώ φοράτε παπούτσια. Παρέχει ακρίβεια και αντίκτυπο σε καταστάσεις αυτοάμυνας.

Εστιάζοντας στην κατάκτηση αυτών των πέντε βασικών τεχνικών, οι άνθρωποι μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις ικανότητές τους στην αυτοάμυνα. Η απλοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η εξάλειψη της περιττής πολυπλοκότητας και η προτεραιότητα στην πρακτικότητα και την αποτελεσματικότητα επιτρέπουν αποτελεσματικές απαντήσεις σε απειλές της πραγματικής ζωής.

Συμπερασματικά, η αποτελεσματική αυτοάμυνα δεν αφορά τη συσσώρευση ενός εκτεταμένου οπλοστασίου τεχνικών, αλλά την κατανόηση και τον έλεγχο μερικών ζωτικών τεχνικών που μπορούν να εκτελεστούν γρήγορα και αποτελεσματικά από τον καθένα. Αυξάνοντας αυτές τις θεμελιώδεις δεξιότητες, οι άνθρωποι μπορούν να ενδυναμώσουν τον εαυτό τους να προστατεύσει την προσωπική τους ασφάλεια, να δημιουργήσει μια οδό διαφυγής και να περιηγηθεί αποτελεσματικά σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Πηγή: aytoamyna 

Σχετικά Άρθρα