Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέστη την Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την εκτέλεση της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη – Μπουμπουλίνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερα συγκινημένος και εξαιρετικά υπερήφανος, που μου δίνεται η ευκαιρία να παραστώ, ως εκπρόσωπος του κ. Πρωθυπουργού στη σημερινή εμβληματική εκδήλωση. Την εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Πολιτών, Φίλων και Απογόνων της Οργάνωσης Εθνικής Αντίστασης Φυγαδεύσεων και Πληροφοριών, «Λέλα Καραγιάννη – Μπουμπουλίνα, 1941 – 1944», για την επέτειο συμπλήρωσης 80 ετών από την εκτέλεση της ηρωίδας.
Για τη Λέλα Καραγιάννη έχουν ειπωθεί και γνωρίζουμε πάρα πολλά. Όλα αυτά όμως, δεν είναι αρκετά για να περιγράψουν το μεγαλείο της. Η Λέλα Καραγιάννη, καταγόμενη από την ηρωική γενιά της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, κατάφερε, στον σύντομο αλλά ενεργό βίο της πριν από την Κατοχή και την έναρξη της αντιστασιακής της δράσης, να δημιουργήσει μια εξαιρετική, πολύτεκνη οικογένεια, να καταστεί επιτυχημένη επιχειρηματίας, να έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο και να προσφέρει εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό.
Όλα τα παραπάνω θα ήταν αρκετά για τους περισσοτέρους, όμως η Λέλα Καραγιάννη δεν ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος.
Με την έναρξη της μαύρης περιόδου της Κατοχής, ορμώμενη από τη φιλοπατρία, τα αισθήματα αλτρουισμού και την ανιδιοτέλειά της, πρώτη από όλους, δημιουργεί, με μέλη της οικογένειάς της και μια μικρή ομάδα έμπιστών της, τη λεγόμενη «Αόρατη Στρατιά». Μία οργάνωση, η οποία ένα μήνα μετά θα μετεξελιχθεί στην οργάνωση «Μπουμπουλίνα», προς τιμήν της ηρωίδας του 1821 και προγόνου της.
Πρωταρχικός στόχος ήταν η ανεύρεση, η περίθαλψη, η απόκρυψη και η φυγάδευση των Αξιωματικών και Οπλιτών των Συμμαχικών Δυνάμεων, οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν στο εξωτερικό. Αξίζει να τονιστεί, ότι μεγάλο μέρος υπολογίσιμων δαπανών που απαιτούνταν, το είχε αναλάβει η ίδια. Εν τέλει, η οργάνωση κατάφερε να δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο πληροφοριοδοτών και δολιοφθορέων, επιτυγχάνοντας πλήρως στο αντιστασιακό της έργο. Ένα έργο που περιελάμβανε παροχή πληροφοριών προς το Συμμαχικό Στρατηγείο, ενέργειες δολιοφθοράς εναντίον του εχθρού, προστασία των συνανθρώπων όπως η καταδιωκόμενη Εβραϊκή κοινότητα, αλλά και διατήρηση και αναπτέρωση του ηθικού των Ελλήνων. Παράλληλα, κατάφερε με τη δράση της, να αποτελέσει σύμβολο εθνικής ενότητας, συνεργαζόμενη με όλες τις αντιστασιακές οργανώσεις, σε μια εποχή που ήδη είχαν εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια διχόνοιας.
Η Λέλα Καραγιάννη, ακόμα και κατά τη διάρκεια της σύλληψης, των βασανιστηρίων και της εκτέλεσής της, μόνο 34 ημέρες πριν από την απελευθέρωση, δεν σταμάτησε να αποτελεί ένα φάρο πατριωτικής ακτινοβολίας, ταυτόχρονα όμως και πρότυπο γυναίκας και μητέρας, καθώς ακόμα και στην απειλή θανάτωσης των παιδιών της, αυτή, ως σύγχρονη Σπαρτιάτισσα, απάντησε: «Ζητάτε από μία Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες και την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Ε, λοιπόν ΟΧΙ. Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα…».
Στο πρόσωπό της λοιπόν οφείλουμε να τιμήσουμε όλες τις Ελληνίδες γυναίκες που τότε, αλλά και σήμερα, έχουν τον πολλαπλό ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης, της επιχειρηματία, της επιστήμονος και τόσων άλλων ακόμα, στους οποίους καταφέρνουν να αντεπεξέλθουν με απόλυτη επιτυχία.
Στο σημείο αυτό, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στην εγγονή της ηρωίδας, την κυρία Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη, η οποία με σεβασμό και αγάπη στο έργο και στην προσφορά της γιαγιάς της, άοκνα συνεχίζει την ανάδειξη και την προβολή της Εθνικής της προσφοράς, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στις νέες γενιές.
Κυρία Λέλα Βύρωνος Καραγιάννη, το ήθος σας, η πίστη στις παραδόσεις, και η προσκόλληση σας σε αξίες, σας καθιστούν παράδειγμα για τους νεότερους. Σας ευγνωμονούμε για όλα αυτά που έχετε προσφέρει και συνεχίζετε να προσφέρετε.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, αν και το κράτος έχει τιμήσει και θα συνεχίσει να τιμά την Ταξίαρχο επί τιμή Λέλα Καραγιάννη με τον τυπικό τρόπο, έχουμε το ηθικό χρέος να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το ηθικό της κεφάλαιο, προβάλλοντας το πρότυπό της και μεταλαμπαδεύοντας στις νέες γενιές αξίες όπως η φιλοπατρία, η αυταπάρνηση και η ανιδιοτέλεια.
Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, θα ήθελα να αποτίσω τον ελάχιστο φόρο τιμής προς την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη και τη θυσία της και να ευχαριστήσω, από καρδιάς, την εγγονή της, επίσης Λέλα Καραγιάννη για την ανάδειξη του έργου της.»