Εκπαίδευση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη

Εκπαίδευση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη

Στην εκπαίδευση UCC (USAR Coordination Cell) Training Course του INSARAG, ως τμήμα του Office for the Coordination of  Humanitarian Affairs (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών (United Nations-UN) συμμετείχε το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 30 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2023 και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της UN/OCHA στις εγκαταστάσεις της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκικής Δημοκρατίας AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığ), στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εκπαιδευτές ήταν στελέχη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (EUCPM).

Πραγματοποιήθηκαν ακαδημαϊκές διαλέξεις, μελέτες περιπτώσεων προσομοιώσεις ρόλων, πρακτικές δεξιότητες, εκμάθηση τεχνικών επικοινωνίας, διαχείριση πόρων και συμβάντος, καθώς και δεξιότητες ICT (Internet & Communications  Technology) με συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση από τους εκπαιδευτές.

Η εκπαίδευση ολοκληρώθηκε με την πρακτική εφαρμογή των θεματικών ενοτήτων που αναπτύχθηκαν μέσω άσκησης στο πεδίο αλλά και με γραπτή τελική εξέταση που πιστοποίησε τον εκπαιδευόμενο.

 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, η προστιθέμενη αξία του προγράμματος συμβάλλει στις ανάγκες και τους σκοπούς της στελέχωσης των Διεθνών Μονάδων Αστικής Έρευνας και Διάσωσης (USAR) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πλέον τα διεθνή πρότυπα επιβάλλουν την πιστοποίηση στελεχών των Μονάδων στο Σύστημα Συντονισμού και Διαχείρισης της διεθνούς ανταπόκρισης των ομάδων Αστικής Έρευνας & Διάσωσης (USAR Capacities), ειδικότερα στην περίπτωση συνδρομής σε πληγείσες χώρες ανεξαρτήτως καταστροφής.   Όσοι έχουν πιστοποιηθεί  στελεχώνουν τις ομάδες πρώτης ανταπόκρισης & εκτίμησης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Disasters Assessment Teams – UNDAC Teams), σύμφωνα με τις οδηγίες της UN/OCHA.

Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της σύμπραξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (EUCPM) και των Ηνωμένων Εθνών μέσω του συστήματος GDACS (Global Disaster Assessment & Coordination System), καθορίζονται οι διεθνώς εφαρμοζόμενες διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που υποδεικνύουν τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί αλλά και τις οδηγίες του INSARAG, τα οποία υιοθετεί και εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ’ επέκταση η χώρα μας, για τις ομάδες αστικής έρευνας και διάσωσης.

Σχετικά Άρθρα