Εγκληματική οργάνωση, με διεθνικό χαρακτήρα, που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις κατοικιών και αποθηκών στην Αττική, τη Χαλκίδα και το Λουτράκι, εξάρθρωσαν οι ελληνικές αστυνομικές αρχές με τη βοήθεια συνδέσμου της EUROPOL.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, οι δράστες της σπείρας είχαν διαπράξει τουλάχιστον 42 διαρρήξεις από το καλοκαίρι του 2020, κλέβοντας κοσμήματα, ρολόγια, ασημικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, με τη λεία τους να εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 194.000 ευρώ.
Συνολικά συνελήφθησαν έξι άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες σε Πεύκη, Περιστέρι, Πατήσια και Κυψέλη. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο “αρχηγός” που έφερε τον τίτλο “VOR”, στέλεχος της γεωργιανής μαφίας. Η οργάνωση ήταν δομημένη στα πλαίσια των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του ευρασιατικού οργανωμένου εγκλήματος.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και απόπειρες αυτών, του νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, για απείθεια, πλαστογραφία καθώς και των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.
Πώς δρούσε η σπείρα των διαρρηκτών
Η εγκληματική οργάνωση είχε συγκεκριμένο τρόπο δράσης και συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία σπάνια διαφοροποιούνταν και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου οι συνθήκες το απαιτούσαν.
Αρχικά επέλεγαν περιοχές στην Αττική ή στην επαρχία, όπου μετέβαιναν χρησιμοποιώντας πάντα τα “επιχειρησιακά” αυτοκίνητα της οργάνωσης. Για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους, μετέβαιναν στην περιοχή σε διάφορες χρονικές στιγμές, όταν οι ένοικοι έλειπαν, και κατόπτευαν τις κατοικίες.
Στη συνέχεια, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ενοίκων, ώστε να είναι σε θέση να καταστρώσουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την επίτευξη τους στόχου τους.
Όταν τα μέλη της οργάνωσης, επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν και αποφάσιζαν να προχωρήσουν στη διάρρηξη των σπιτιών, στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά των στόχων σημεία και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους (πχ κλειστά παντζούρια) έλεγχαν εξωτερικά τα διαμερίσματα προκειμένου να καταλάβουν αν απουσίαζαν οι ένοικοί τους.
Ακολούθως, με διαφόρους τρόπους και τεχνάσματα προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών. Τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας παρέμενε σε κατάλληλο σημείο και επιτηρούσε εξωτερικά την πολυκατοικία, ώστε να βεβαιωθεί ότι αφενός μεν δεν θα προσεγγίσουν το σημείο αστυνομικές δυνάμεις και αφετέρου ότι δεν θα επιστρέψουν οι ένοικοι.
Επιπλέον έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή, προκειμένου να μην τους καταγράψουν.
Οι άεργοι δράστες και ο αρχηγός “VOR”
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων. Ήταν άεργοι, δεν είχαν κανένα νόμιμο εισόδημα και μοναδική πηγή εσόδων τους αποτελούσαν οι εγκληματικές τους δραστηριότητες.
Ο αρχηγός της οργάνωσης έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα και θεωρείται επαγγελματίας εγκληματίας που καταλαμβάνει υψηλή θέση μεταξύ άλλων εγκληματιών του οργανωμένου εγκλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο το 2004 χρήστηκε “Thief-in-law” (“Κλέφτης στο νόμο” ή στα Ρώσικα, “Vor V Zakone”).