Επιθετικότητα σκύλων: Τύποι, αιτίες και αντιμετώπιση

Επιθετικότητα σκύλων: Τύποι, αιτίες και αντιμετώπιση

Όταν ο σκύλος σας γρυλίζει, χτυπάει ή δαγκώνει τακτικά, έχετε σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς στα χέρια σας. Η επιθετικότητα είναι ένας από τους κορυφαίους λόγους που οι ιδιοκτήτες σκύλων ζητούν τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλου ή συμπεριφοριστή ζώων. Και δεν είναι μόνο τα μεγαλύτερα σκυλιά και οι λεγόμενες “επικίνδυνες φυλές” που είναι επιρρεπείς σε επιθετικότητα. Κάθε φυλή μπορεί να γίνει επιθετική υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Αν και η επιθετικότητα δεν μπορεί να θεραπευτεί εν μία νυκτί, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την επιθετική συμπεριφορά και να βοηθήσετε το σκυλί σας να παραμείνει ήρεμο.

Γιατί τα σκυλιά συμπεριφέρονται επιθετικά;

Η επιθετική συμπεριφορά σε ένα σκύλο αναφέρεται σε οποιαδήποτε συμπεριφορά που σχετίζεται με επίθεση ή επικείμενη επίθεση. Αυτό περιλαμβάνει το να μένουν ακίνητα και άκαμπτα, να γρυλίζουν, να γαυγίζουν, να σφίγγουν τα δόντια, να τρυπάνε ή να δαγκώνουν.

Το πρώτο σας βήμα προς τη διακοπή αυτής της συμπεριφοράς είναι να καταλάβετε τι προκαλεί την επιθετικότητα του σκύλου σας. Μερικά σκυλιά γρυλλίζουν καθώς κάποιος τα πλησιάζει ενώ τρώνε ή μασούν ένα κόκαλο, για παράδειγμα. Άλλα αντιδρούν επιθετικά στα παιδιά ή τους ξένους.

Η επιθετικότητα δεν πρέπει επίσης να κατευθύνεται προς ένα άτομο. Μερικά σκυλιά γίνονται επιθετικά γύρω από άλλα ζώα, μόνο συγκεκριμένα ζώα (γάτες αλλά όχι άλλα σκυλιά), ή προς άψυχα αντικείμενα, όπως τροχοί σε οχήματα ή εξοπλισμό αυλής.

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν μπορείτε να καταλήξετε σε σχέδιο τροποποίησης της συμπεριφοράς του σκύλου σας έως ότου γνωρίζετε τον λόγο πίσω από αυτό. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι επιθετικότητας σκύλων περιλαμβάνουν:

Εδαφική επιθετικότητα: Ο σκύλος υπερασπίζεται το χώρο του ή το σπίτι σας από αυτό που θεωρεί εισβολέα.

Προστατευτική επιθετικότητα: Ο σκύλος προστατεύει τα μέλη της αγέλης του από άλλο ζώο ή άτομο. Τα μητρικά σκυλιά είναι επίσης εξαιρετικά προστατευτικά των κουταβιών τους και μπορεί να γίνουν εχθρικά απέναντι σε οποιονδήποτε πλησιάζει.

Κτητική επιθετικότητα: Ο σκύλος προστατεύει τα τρόφιμα, τα παιχνίδια, τα κόκαλα ή άλλο αντικείμενο αξίας. Αυτό μερικές φορές ονομάζεται φύλαξη πόρων.

Επιθετικότητα φόβου: Ο σκύλος είναι φοβισμένος και προσπαθεί να υποχωρήσει σε μια τρομακτική κατάσταση, αλλά στη συνέχεια επιτίθεται.

Αμυντική επιθετικότητα: Παρόμοια με την επίθεση φόβου – ο σκύλος επιτίθεται ενώ υπερασπίζεται κάτι αντί να προσπαθεί να υποχωρήσει πρώτα. Αυτά τα σκυλιά έχουν γενικά δώσει άλλες, πιο λεπτές ενδείξεις ότι θέλουν να μείνουν μόνα τους πριν δαγκώσουν, όπως να στρέψουν το κεφάλι τους μακριά.

Κοινωνική επιθετικότητα: Ο σκύλος αντιδρά επιθετικά σε άλλα σκυλιά σε κοινωνικές καταστάσεις. Τα σκυλιά που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά με άλλα σκυλιά και άτομα μπορεί επίσης να παρουσιάσουν επιθετικότητα.

Επιθετικότητα που προκαλείται από το στρες: Ο σκύλος συμπεριφέρεται επιθετικά όταν περιορίζεται σε λουρί ή σε περιφραγμένη αυλή. Όταν ο σκύλος διεγείρεται και δεν μπορεί να δράσει με αυτή τη διέγερση, μπορεί να δράσει. Μερικές φορές ένας σκύλος μπορεί να ενθουσιαστεί υπερβολικά, όπως πριν από μια βόλτα, και να χτυπήσει τον χειριστή του.

Ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα: Ο σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός απέναντι σε ένα άτομο που προσπαθεί να σταματήσει έναν καυγά μεταξύ σκύλων. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν ο σκύλος δεν μπορεί να φτάσει στο στόχο της εχθρότητάς του, όπως ένας γειτονικός σκύλος στην άλλη πλευρά ενός φράχτη και στην προσπάθειά του να εκτονωθεί να δαγκώσει ακόμα και τον χειριστή του, μην κατανοώντας εκείνη την στιγμή ότι το κάνει σε εκείνον.

Επιθετικότητα που προκαλείται από πόνο: Ο σκύλος δείχνει επιθετικότητα όταν είναι τραυματισμένος ή σε πόνο.

Επιθετικότητα που σχετίζεται με το σεξ: Δύο αρσενικά σκυλιά ή δύο θηλυκά σκυλιά γίνονται επιθετικά όταν αγωνίζονται για την προσοχή ενός συντρόφου. Αυτό ισχύει για μη στειρωμένα ζώα και μπορεί να αποφευχθεί με την στείρωση.

Θηρευτική επιθετικότητα: Ο σκύλος συμπεριφέρεται επιθετικά χωρίς μεγάλη προειδοποίηση όταν επιδεικνύει θηρευτική συμπεριφορά, όπως όταν κυνηγάει στην άγρια ​​φύση. Αυτό το ένστικτο μπορεί να γίνει σοβαρός κίνδυνος όταν ένα παιδί παίζει κυνηγώντας με τον σκύλο. Μπορεί να ξεκινήσει ως ένα αθώο παιχνίδι, αλλά τα σκυλιά με θηρευτική επιθετικότητα μπορεί να ενεργοποιηθούν γρήγορα και ενδεχομένως να δαγκώσουν το παιδί.

Σημάδια ότι το σκυλί σας μπορεί να γίνει επιθετικό

Κάθε σκύλος μπορεί να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά και είναι σημαντικό να παρακολουθείται ένα μοτίβο προειδοποιητικών σημείων, όπως:

  1. Γρύλλισμα και γαύγισμα
  2. Ένα άκαμπτο σώμα με γρήγορη κίνηση ουράς
  3. Γλείψιμο χειλιών ή χασμουρητό
  4. Αποφυγή βλέμματος
  5. Ανυψωμένο τρίχωμα (στην ράχη)
  6. Μάζεμα σώματος και ουράς
  7. Βλέποντας τα λευκά των ματιών

Δεν είναι όλα τα σκυλιά που παρουσιάζουν αυτήν τη συμπεριφορά γενικά επιθετικά – πολλά από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια είναι επίσης ένδειξη άγχους ή φόβου.

Πώς να σταματήσετε την επιθετικότητα

Σημειώστε πότε το σκυλί σας γίνεται επιθετικό και τις περιστάσεις που περιβάλλουν τη συμπεριφορά. Αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του επόμενου βήματος. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την υποκείμενη αιτία της επιθετικότητας. Η συμπεριφορά είναι απλώς ένα σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε την επιθετικότητα και να βοηθήσετε το σκυλί σας να παραμείνει ήρεμο. Θα χρειαστεί χρόνος, συνέπεια και πιθανώς η βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή.

Δείτε τον κτηνίατρό σας

Τα σκυλιά που δεν είναι συνήθως επιθετικά αλλά ξαφνικά αναπτύσσουν επιθετικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν ένα υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα. Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν επιθετικότητα περιλαμβάνουν υποθυρεοειδισμό, οδυνηρούς τραυματισμούς και νευρολογικά προβλήματα όπως εγκεφαλίτιδα, επιληψία και όγκους του εγκεφάλου. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για να διαπιστώσετε εάν αυτό συμβαίνει με το σκυλί σας. Η θεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κάνουν μεγάλες βελτιώσεις στη συμπεριφορά του σκύλου σας.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή

Εάν ο κτηνίατρός σας έχει αποκλείσει ένα ιατρικό πρόβλημα, ήρθε η ώρα να καλέσετε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων ή συμπεριφοριστή ζώων. Επειδή η επιθετικότητα είναι ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το διορθώσετε μόνοι σας. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι προκαλεί την επιθετικότητα του σκύλου σας και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για τη διαχείρισή του.

Δημιουργήστε ένα σχέδιο

Ένας συμπεριφοριστής ή εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε την καλύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση της επιθετικότητας του σκύλου σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα χρησιμοποιήσετε θετική ενίσχυση για να διδάξετε στο σκυλί σας νέες συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας είναι ελαφρώς επιθετικός απέναντι στους ξένους, ξεκινήστε στέκεστε μακριά από κάποιον που ο σκύλος σας δεν γνωρίζει. Θα πρέπει να είστε αρκετά μακριά, ώστε το σκυλί σας να μην αρχίσει να γρυλλίζει ή να γαυγίζει. Στη συνέχεια, ανταμείψτε με πολλές λιχουδιές και επαίνους καθώς σταδιακά μειώνετε την απόσταση μεταξύ του σκύλου σας και του ξένου, συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε θετική ενίσχυση.

Στην ιδανική περίπτωση, το σκυλί σας θα αρχίσει να μαθαίνει ότι οι ξένοι έχουν ίση μεταχείριση και θα δείτε μείωση της επιθετικότητας του. Αυτή η ίδια διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει για να συνηθίσει το σκυλί σας σε μια ποικιλία άλλων καταστάσεων.

Αποφύγετε την τιμωρία

Η τιμωρία του σκύλου σας για επιθετική συμπεριφορά συνήθως πυροδοτεί και μπορεί να κλιμακώσει την επιθετικότητα. Εάν απαντήσετε σε ένα μεγαλόσωμο σκύλο χτυπώντας, φωνάζοντας ή χρησιμοποιώντας κάποια άλλη αποτρεπτική μέθοδο, ο σκύλος μπορεί να αισθανθεί την ανάγκη να υπερασπιστεί τον εαυτό του δαγκώνοντας.

Η τιμωρία μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σκυλί σας να δαγκώσει κάποιον άλλο χωρίς προειδοποίηση. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που γρυλλίζει στα παιδιά, σας ενημερώνει ότι είναι άβολα γύρω τους. Εάν τιμωρήσετε ένα σκυλί για γρυλίσματα, μπορεί να μην σας προειδοποιήσει την επόμενη φορά που θα νιώσει άβολα, αλλά μπορεί απλά να δαγκώσει.

Εξετάστε το φάρμακο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκπαίδευση από μόνη της δεν είναι αρκετή. Τα σκυλιά που είναι επιθετικά λόγω του φόβου μπορεί να χρειάζονται φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση του προβλήματος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ένας σκύλος που βιώνει φόβο ή στρες είναι ανίκανος να μάθει νέα πράγματα. Σκεφτείτε τη φαρμακευτική αγωγή ως εργαλείο για να βοηθήσετε το σκυλί σας να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο. Πολλά σκυλιά χρειάζονται μόνο φάρμακα προσωρινά. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

Αντιμετωπίστε καταστάσεις που δεν μπορούν να γίνουν

Τέλος, πρέπει να εξετάσετε εάν ο τρόπος ζωής σας επιτρέπει να ακολουθείτε ένα σχέδιο. Για παράδειγμα, εάν έχετε ένα σκυλί που ενεργεί επιθετικά προς τα παιδιά και έχετε παιδιά, είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε την κατάσταση που προκαλεί την επιθετικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση, η καλύτερη επιλογή για εσάς και το σκυλί σας μπορεί να είναι να βρίσκετε ένα νέο σπίτι μόνο για ενήλικες.

*Το άρθρο είναι γραμμένο από την συγγραφέα και εκπαιδευτή Amy Bender με εμπειρία άνω των 10 ετών.

Πηγή: dogger.gr

Σχετικά Άρθρα