Ζώνες ασφάλειας στο αυτοκίνητο- Ο KOK και τα πρόστιμα

Ζώνες ασφάλειας στο αυτοκίνητο- Ο KOK και τα πρόστιμα

Η χρήση ζώνης ασφάλειας κατά την οδήγηση είναι υποχρεωτική από το νόμο στην Ελλάδα, και η παράβασή της μη χρήσης τους, κοστίζει ακριβά στην τσέπη του οδηγού.

Η  ζώνη είναι το κυριότερο από τα συστήματα ασφάλειας που θα μας κρατήσει κυριολεκτικά στη ζωή σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ο οδηγός και ο συνοδηγός πρέπει να φορούν υποχρεωτικά τη ζώνη ασφάλειας όταν κινούνται με ένα αυτοκίνητο, υπάρχει σύγχυση σε μια μεγάλη μερίδα του κοινού για το τι ισχύει για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στην καμπίνα ενός οχήματος.

Σύμφωνα με την 5η παράγραφο στις γενικές διατάξεις του άρθρου 12 στους Κανόνες Οδικής Συμπεριφοράς του ΚΟΚ: «Η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες», με τον Κώδικα να αναφέρει ρητά πως «Σε περίπτωση μεταφοράς ανηλίκων επιβατών, εφόσον στο όχημα υπάρχει συνοδός, την ευθύνη φέρει αυτός. Για τη μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ.», με τις προδιαγραφές των τελευταίων να έχουν καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Οι οδηγοί που παραβαίνουν το νόμο και κινούνται με το αυτοκίνητο τους χωρίς να χρησιμοποιούν ζώνη ασφάλειας τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για δέκα (10) ημέρες.

Σχετικά Άρθρα