«Η κακοποίηση ηλικιωμένων είναι φαινόμενο σχεδόν αόρατο»

«Η κακοποίηση ηλικιωμένων είναι φαινόμενο σχεδόν αόρατο»

Ημερίδα του “Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου” για το Ευρωπαϊκό Έργο SINCALA

 

Εξαιρετικά σημαντικές διαπιστώσεις για το φαινόμενο της κακοποίησης ηλικιωμένων και τους τρόπους αντιμετώπισής του, προέκυψαν στη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε ο  «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου» με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έργου SINCALA (Erasmus+).

Η έλλειψη, τόσο αναγνώρισης της βίας όσο και ενημέρωσης για τη πολυπλοκότητα του φαινομένου, η συσχέτιση των σημαδιών βίας με τη γήρανση, ο φόβος η ντροπή, το κοινωνικό στίγμα και η ανησυχία της μοναξιάς που οδηγούν τους ηλικιωμένους να μην φανερώνουν την κακοποίησή τους, αλλά και οι άγνοια που να απευθυνθούν, είναι μερικές από τις πολύ σημαντικές και εξίσου ανησυχητικές διαπιστώσεις που καταγράφηκαν στην ημερίδα.

Καταδείχθηκε, παράλληλα, η αναγκαιότητα μιας ολιστικής διαχείρισης του φαινομένου, με παροχή υποστήριξης, τόσο στα άτομα της τρίτης ηλικίας όσο και στους φροντιστές τους, που σε μεγάλο βαθμό είναι τα παιδιά τους. Κρίσιμα ζητούμενα είναι: Να υποστηριχθούν όλα τα μέλη του οικογενειακού συστήματος (θύμα, θύτης, συμμετέχοντες), να υπάρξει διασύνδεση των εμπλεκόμενων Φορέων με αποσαφήνιση ρόλων, ευθυνών και αρμοδιοτήτων, να τηρείται πιστά το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα.

 

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαίρη Παχιαδάκη υπογράμμισε ότι, καθώς οδεύουμε σε μια γηράσκουσα ελληνική κοινωνία, υπάρχει αναγκαιότητα η Πολιτεία να δημιουργήσει περισσότερες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. «Η τρίτη ηλικία έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, χρειάζεται φροντίδα και αγάπη γιατί συχνά ζει μέσα στην απέραντη μοναξιά και αναζητά μια γωνιά για να καταθέσει αναμνήσεις και εμπειρίες ζωής», πρόσθεσε.

Χαιρετισμό-τοποθετήσεις για το φαινόμενο της κακοποίησης ηλικιωμένων έκαναν, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, ο Διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Κώστας Τερζάκης, το Μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Ακτινολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Διαγνωστικού Κέντρου Ηρόδοτος Αικατερίνη Ανδριανάκη και η προϊσταμένη του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας Ρεθύμνου, Αστυνόμος Β’Αθηνά Καραδάκη. Παραμέτρους που αφορούν σε προβλήματα της τρίτης ηλικίας και στο φαινόμενο της κακοποίησης έθιξαν η Νευρολόγος MD, PhD Ιωάννα Αμερίδου, η Συμβουλευτική ψυχολόγος με ειδίκευση στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία Μαρία Σβολιαντοπούλου, η Κοινωνική Λειτουργός-Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος ΚΟΙΦ-ΑΠΗ 2ης Κοινότητας Χριστίνα Κατσίβα και η Δ/ντρια της Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠAΓΝΗ-Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Αλτσχάιμερ ΠαΓΝΗ “ Νεφέλη” Μαρία Μπάστα, που αναφέρθηκε στην ενδοοικογενειακή βία των ηλικιωμένων ως μια επικίνδυνη πραγματικότητα.

Την παρουσίαση του Έργου SINCALA και των αποτελεσμάτων του έκαναν τα στελέχη του Συνδέσμου: Ελένη Γερακάκη-Κοινωνική Επιστήμονας και Ειδικός Ψυχικής Υγείας και Χριστίνα Τσάκα-Πολιτική Επιστήμονας-Στέλεχος Υποστήριξης Ευρωπαϊκών Έργων.

Σχετικά Άρθρα