Η σωστή επιλογή αεροβόλου όπλου

Πολύ συχνά κάνουμε το λάθος να θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα, με τη λογική ότι «για να ασχολείται κάποιος με τα αεροβόλα, σίγουρα γνωρίζει τα βασικά».

Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο χώρος του αεροβόλου θέλει ενημέρωση, καθοδήγηση και βασικές γνώσεις γύρω από την επιλογή και τη χρήση του.   Στο επίπεδο του αρχάριου αεροβολιστή, το ζητούμενο δεν είναι η απόλυτη ποιότητα και οι επιδόσεις από ένα πανάκριβο και εξεζητημένο αεροβόλο.  Είναι καλύτερα να ξεκινήσει διερευνητικά, επιλέγοντας αεροβόλα μεσαίου κόστους και αξιοπρεπούς επίδοσης   ώστε να διερευνήσει στην πράξη τις προτεραιότητες και τις προτιμήσεις του.

Από τα διάφορα αεροβόλα πιστόλια της αγοράς, την καλύτερη ακρίβεια την προσφέρουν συνήθως εκείνα τα μοντέλα που ρίχνουν μία βολή (μοναδική εξαίρεση, η σειρά των Twin master που μπορεί να διαθέτουν μηχανισμό επαναλαμβανόμενων βολών αλλά στην πράξη βασίζονται σε σχεδιασμό σκοπευτικού αεροβόλου). Για πιό σοβαρή εξάσκηση, ίσως αξίζει να αποκτήσει κανείς ένα αγωνιστικό αεροβόλο, αποφεύγοντας σε πρώτη φάση τα πανάκριβα νέα μοντέλα και προτιμώντας ένα από τα λίγο φθηνότερα μοντέλα.

Στα πιστόλια γενικής χρήσης κυριαρχεί η αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα, που δίνει και τη δυνατότητα επαναλαμβανόμενης βολής. Η αγορά έχει πάρα πολλά τέτοια μοντέλα, κάποια με κοντή κάννη και σταθερά σκοπευτικά όργανα που είναι πιο πολύ για κοντινές, γρήγορες βολές ,αλλά και αρκετά μοντέλα με μακρύτερη κάννη και ρυθμιζόμενα σκοπευτικά, που, αν και επαναληπτικά, προσφέρουν παραπάνω από ικανοποιητική ακρίβεια και δύναμη.

Στην κατηγορία “καλή ποιότητα με λίγα χρήματα” η πιο καλή και αξιόπιστη πρώτη επιλογή είναι τα κλασικά αεροβόλα ελατηρίου της μεσαίας κατηγορίας, από τα αρκετά που διαθέτει η αγορά.

Για τον αποτελεσματικό έλεγχο βλαβερών τρωκτικών σε αποθηκευτικούς χώρους, το μεγαλύτερο διαμέτρημα των 5,5 χιλιοστών αποδεικνύεται συνήθως πιο χρήσιμο από το πιο γνωστό μας μικρό διαμέτρημα των 4,5 χιλιοστών. Σε μικρότερες αποστάσεις (π.χ. κλειστές αποθήκες) ένα πιό κοντό και ευέλικτο αεροβόλο (πχ κοντό τουφέκι ή καραμπινάκι από μετατροπή πιστολιού με κοντάκι) ίσως είναι πιο εύχρηστο, ενώ σε μεγαλύτερες αποστάσεις (αγρούς και κήπους) ένα καλό τουφέκι είναι απαραίτητο. Όσο για τη σκόπευση, ένα από τα καλύτερα συστήματα για τη συγκεκριμένη χρήση, που συνδυάζει την απαραίτητη ταχύτητα με ικανοποιητική ακρίβεια, είναι το σκόπευτρο red-dot που προβάλλει μια κόκκινη κουκκίδα μέσα σε μια διόπτρα χωρίς μεγέθυνση.

Σχετικά Άρθρα