Κανόνες για ασφαλή οδήγηση με ηλεκτρικό πατίνι

Κανόνες για ασφαλή οδήγηση με ηλεκτρικό πατίνι

Όπως συμβαίνει με το ποδήλατο και τη μηχανή, έτσι και στην οδήγηση με ηλεκτρικό πατίνι, η ασφάλεια του αναβάτη και κατά συνέπεια η δημόσια ασφάλεια, είναι η μέγιστη προτεραιότητα.

Για τους λάτρεις των ηλεκτρικών πατινιών ακολουθούν κάποιοι απαραίτητοι κανόνες για την ασφάλεια τη δική τους και των γύρω τους:

  1. Θα πρέπει να φοράτε ανοιχτόχρωμα ή αντανακλαστικά ρούχα για να μεγιστοποιήσετε την ορατότητα σας τη νύχτα.
  2. Κράνος εγκεκριμένου τύπου για ποδηλάτες για να προστατεύετε το κεφάλι σας από τυχόν τραυματισμούς είναι άκρως απαραίτητο.
  3. Φορέστε γυαλιά οδήγησης ή γυαλιά με πλαστικούς φακούς για να προστατεύσετε τα μάτια σας από έντομα,  ή άλλα αερομεταφερόμενα υλικά.
  4. Φορέστε προστατευτικά αγκώνων και γονάτων.
  5. Φροντίστε τα παπούτσια που φοράτε κατά τη διάρκεια της οδήγησης, να είναι ανθεκτικά στην ολίσθηση αποφεύγοντας να φοράτε σανδάλια, σαγιονάρες ή παπούτσια με λυτά κορδόνια, καθώς και παπούτσια με ψηλά τακούνια.
  6. Οδηγείτε με τη ροή της κυκλοφορίας, και ποτέ ενάντια, στη δεξιά πλευρά του δρόμου, όπως οι ποδηλάτες.
  7. Να τηρείτε τα όρια ταχύτητας και να μην ταξιδεύετε ποτέ ταχύτερα από το επίπεδο δεξιοτήτων σας ή ταχύτερα από ό, τι το επιτρέπουν οι συνθήκες.
  8. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε σήματα χεριών και να σηματοδοτείτε πολύ πριν κάνετε μια στροφή ή αλλαγή της λωρίδας
  9. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις διασταυρώσεις, τις εισόδους και εξόδους πάρκινγκ και τις λωρίδες του δρόμου.
  10. Αποφύγετε να χτυπήσετε οδικούς κινδύνους, όπως αιχμηρά εξογκώματα και οπές στην επιφάνεια του δρόμου, καθώς μπορεί να προκληθεί απώλεια ελέγχου ή ζημιά ή ατύχημα.
  11. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί της εισερχόμενης κυκλοφορίας από πίσω σας.
  12. Μην χρησιμοποιείτε το πατίνι σας τη νύχτα, καθώς δεν ενδείκνυται για ορατότητα σε συνθήκες σκοτεινής ή χαμηλής φωτεινότητας.
  13. Να οδηγείτε μόνο σε ομαλές σκληρές επιφάνειες. Τα πατίνια δεν σχεδιάζονται για χρήση σε συνθήκες εκτός δρόμου. Να προσέχετε όταν οδηγείτε πάνω από εμπόδια.
  14. Αποφύγετε χαλίκια ή ανισόπεδους δρόμους. Μην επιτρέπετε να χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό πατίνι στη βροχή, ούτε να οδηγείτε μέσα από λακκούβες με νερό. Ο κινητήρας, η μπαταρία και τα χειριστήρια/εγκέφαλος μπορεί να υποστούν ζημιά όταν εκτίθενται σε νερό.
  15. Το πατίνι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ένα άτομο τη φορά, το οποίο θα πρέπει να είναι ενήλικας άνω των 18 ετών και κάτοχος άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας ή αυτοκινήτου.
  16. Παρκάρετε το πατίνι χωρίς να κλείνετε τα πεζοδρόμια, τις ράμπες αναπήρων και τις εισόδους κτιρίων ή τις λωρίδες έκτακτης ανάγκης.
  17. Ελέγξτε όλες τους συνδέσμους, τους μεντεσέδες και την γρήγορη απασφάλιση για να διασφαλίσετε ότι το πατίνι είναι σωστά συναρμολογημένο. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε αμέσως το πατίνι αν κάποιος σύνδεσμος, μεντεσές ή γρήγορη απασφάλιση χαλαρώσει.
  18. Αποφύγετε να οδηγείτε το πατίνι στα πεζοδρόμια όπου περπατούν οι πεζοί, καθώς αυτό θέτει σε κίνδυνο τόσο τον αναβάτη όσο και τους πεζούς.
  19. Πάντα να οδηγείτε το πατίνι με απόλυτη συμμόρφωση με τους εθνικούς κανονισμούς οδήγησης (Κ.Ο.Κ.) και να σέβεστε τόσο τους πεζούς όσο και τα άλλα οχήματα, προκειμένου να αποφύγετε να προκαλέσετε οποιοδήποτε ατύχημα ή ακόμα και θάνατο, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
  20. Μην οδηγείτε ποτέ το πατίνι με τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Σχετικά Άρθρα