Κρίσιμα σημεία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα ποδήλατα

Κρίσιμα σημεία του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για τα ποδήλατα

Οι ποδηλάτες κυκλοφορούν σε ποδηλατόδρομους όταν υπάρχουν.

Διαφορετικά υποχρεούνται να χρησιμοποιούν το δεξί άκρο του οδοστρώματος όλων των οδών, εκτός από τους αυτοκινητόδρομους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας όπου απαγορεύεται να κυκλοφορούν.

-Οι ποδηλάτες κάτω των 12 ετών πρέπει να συνοδεύονται από άτομα 16 ετών και άνω

-Οι ποδηλάτες από 12 ετών και άνω υποχρεούνται να έχουν μαζί τους οποιοδήποτε έγγραφο ταυτοποίησης προσώπου.

ΓΕΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

-Οι ποδηλάτες υποχρεούνται να κρατούν το τιμόνι με τα δυο τους χέρια, εκτός από όταν δίνουν σήμα πριν την αλλαγή κατεύθυνσης.

-Απαγορεύεται να μεταφέρουν επιπλέον επιβάτες, εκτός αν διαθέτουν πρόσθετο κάθισμα για μεταφορά παιδιού.

-Απαγορεύεται να χρησιμοποιούν εν κινήσει ακουστικά ή κινητό τηλέφωνο. Συσκευές ήχου ή κινητά τηλέφωνα επιτρέπονται μόνο εάν είναι τοποθετημένα σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

-Οι ποδηλάτες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις γενικές ή όπου υπάρχουν ειδικές για αυτούς ενδείξεις μέσων σήμανσης και σηματοδότησης.

-Όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία των πεζών, οι ποδηλάτες είναι υποχρεωμένοι να οδηγούν τα ποδήλατα βαδίζοντας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

-Συνιστάται η χρήση κράνους

-Κατά τη νύκτα, είναι υποχρεωτική ή χρήση αντανακλαστικού ρουχισμού (π.χ. γιλέκο, περιβραχιόνιο κλπ) για τους ποδηλάτες μεταφορείς ή διανομείς.

-Τα ποδήλατα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ένα κουδούνι, ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό αντανακλαστικό φως πίσω. Εξαιρούνται τα αγωνιστικά και τα ορειβατικά ποδήλατα, εφόσον δεν κυκλοφορούν τη νύκτα.

-Ποδήλατα υποβοηθούμενα με ηλεκτροκινητήρα, που μπορούν να κινηθούν αυτόνομα (χωρίς τη χρήση πεντάλ) με ταχύτητα μεγαλύτερη των 6 χλμ/ώρα, λογίζονται ως μοτοποδήλατα και ακολουθούν τους κανόνες κυκλοφορίας των μοτοποδηλάτων (π.χ. άδεια οδήγησης, πινακίδες, ασφάλεια οχήματος, κράνος κλπ).

 

Πηγή: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Σχετικά Άρθρα