Κυνήγι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κυνήγι στην Ελλάδα τον Οκτώβριο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σε όσους από εμάς αρέσει το κυνήγι, θα πρέπει μάλλον να νιώθουμε τυχεροί που γεννηθήκαμε ή ζούμε στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη ποικιλία τοπίων, από τα βουνά και τα δάση μέχρι τα πεδινά και τα παράλια. Και είναι αυτή η ποικιλία ακριβώς που μας προσφέρει μια ευρεία γκάμα επιλογών, από αγριογούρουνα και ελάφια στα βουνά μέχρι τσίχλες και φάσσες στα δάση.

Ο Οκτώβριος συγκεκριμένα, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς μήνες του χρόνου για κυνήγι στην Ελλάδα. Η φύση είναι ακόμα πλούσια σε θήραμα και οι καιρικές συνθήκες είναι γενικά ευνοϊκές, με ήπιες θερμοκρασίες και αρκετή ηλιοφάνεια.

Τι κυνηγάμε λοιπόν τον Οκτώβριο;

Κυνήγι αγριογούρουνου 

Το κυνήγι αγριογούρουνου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κυνήγια στην Ελλάδα. Τα αγριογούρουνα είναι δραστήρια όλο το χρόνο, αλλά είναι πιο εύκολο να τα εντοπίσουμε τον Οκτώβριο, καθώς αρχίζουν να μαζεύονται σε αγέλες για να προετοιμαστούν για τον χειμώνα.

Για να κυνηγήσουμε αγριογούρουνα, θα χρειαστούμε ένα κατάλληλο όπλο και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ένα καλό όπλο για κυνήγι αγριογούρουνου είναι ένα όπλο λειόκαννο με κάλυκες 7,62x51mm. Και μην ξεχάσουμε το πώς θα μεταφέρουμε το θήραμά μας, εφόσον το κυνήγι μας στεφθεί με επιτυχία.

Κυνήγι ελαφιού 

Το κυνήγι ελαφιού είναι άλλο ένα δημοφιλές κυνήγι στην Ελλάδα. Τα ελάφια είναι πιο ενεργά το πρωί και το βράδυ, οπότε είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για να κυνήγι σε αυτές τις ώρες.

Θα χρειαστούμε λοιπόν ραβδωτό κυνηγετικό όπλο, με κάλυκες .30-06. Θα χρειαστούμε επίσης καλάθι ή σακίδιο για τη μεταφορά του θηράματος.

Κυνήγι ζαρκαδιού 

Εξίσου συχνή επιλογή για τους κυνηγούς είναι και το ζαρκάδι. Τα ζαρκάδια, όπως και τα ελάφια, είναι πιο ενεργά κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες, οπότε αν επιλέξουμε αυτού του είδους το κυνήγι, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Για το κυνήγι ζαρκαδιού ραβδωτό κυνηγετικό όπλο κάλυκες .223 Rem. Και για να μην επαναλαμβανόμαστε, κάτι για τη μεταφορά του θηράματος.

Κυνήγι πτηνών 

Ο Οκτώβριος είναι επίσης μια καλή εποχή για κυνήγι πτηνών, όπως τσίχλες, φάσσες και ορτύκια, τα οποία -τι έκπληξη- είναι πιο δραστήρια τις ώρες με λιγότερο φυσικό φως.

Ένα καλό όπλο για κυνήγι πτηνών είναι ένα ραβδωτό κυνηγετικό όπλο .22 LR. Για τη μεταφορά πλέον, το έχουμε εμπεδώσει!

 Συμβουλές για επιτυχημένο κυνήγι τον Οκτώβριο 

  • Είμαστε προετοιμασμένοι για όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο Οκτώβριος μπορεί να είναι ένας μεταβατικός μήνας, οπότε είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας μια ενδεχόμενη βροχή, τις χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και το χιόνι όταν προετοιμαζόμαστε.
  • Είμαστε ήσυχοι και διακριτικοί. Τα ζώα είναι πιο ευαίσθητα στον θόρυβο τον Οκτώβριο, οπότε είναι σημαντικό να προσαρμοστούμε αναλόγως για να μην τα τρομάξουμε.
  • Είμαστε υπομονετικοί. Το κυνήγι μπορεί να είναι ένα τεστ υπομονής και επιμονής πολλές φορές. Εμείς απλά χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο επιμένων -και ο καλά εξοπλισμένος- νικά.

Λίγη έμφαση στον εξοπλισμό, έτσι για το τέλος. Μπορεί να έχουμε ένα αρτιότατο skillset, μπορεί να είμαστε άσσοι στο σημάδι, μπορεί…Πολλά “μπορεί”. Το σίγουρο είναι ότι χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν θα έχουμε τα ζητούμενα αποτελέσματα.

 hobbi.gr 

Σχετικά Άρθρα