Μήνυμα ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Μήνυμα ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στην εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Για τον εορτασμό των Εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αναφέρει σε μήνυμά του το οποίο αναγνώσθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, στην εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τον εορτασμό των Εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’:

«Μακαριώτατε,

Κύριε Υπουργέ Άμυνας,

Αξιότιμοι καλεσμένοι,

Κυρίες και Κύριοι,

Με αισθήματα αδελφικής αγάπης και πίστης στην τελική ευόδωση του αγώνα για την ελευθερία της Κύπρου, απευθύνομαι στην αρχέγονη αυτή και ζώσα εστία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, για τον εορτασμό των επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

Επιτρέψτε μου, προ πάσης άλλης αναφοράς, να αποτίσω φόρο τιμής στους αγωνιστές της Κυπριακής ελευθερίας:

Στην μνήμη του Εθνάρχου Μακαρίου. Στην μνήμη των πολλών άλλων Κυπρίων Μητροπολιτών, Ηγουμένων, κληρικών και λαϊκών που απαγχονίσθηκαν ή αποκεφαλίσθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Στην μνήμη όλων εκείνων των νεότερων Ηρώων που έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για την αυτοδιάθεση της Κύπρου, αλλά και την ακεραιότητά της.

Να εκφράσω τον ίδιο σεβασμό και την ίδια πατριωτική ευγνωμοσύνη προς τούς Κυπρίους και Ελλαδίτες μαχητές του 1974, οι οποίοι αντιμετώπισαν τις υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις του εισβολέα, υπό το βάρος του εγκληματικού πραξικοπήματος.

Πριν από 69 χρόνια, την 1η Απριλίου 1955, ξεκίνησε ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, της ΕΟΚΑ, υπό την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, μετέπειτα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ελλάς υποκλίνεται με σεβασμό, δέος και συγκίνηση, στην ανιδιοτέλεια και τον ηρωισμό των νέων Κυπρίων αγωνιστών που έδωσαν την ζωή τους στον εθνικό απελευθερωτικό αυτό αγώνα.

Η προσφορά των αγωνιστών, αποτελεί πηγή έμπνευσης και συνεχούς προσήλωσης στην κυπριακή υπόθεση.

Αιώνια Τιμή και Δόξα στους εννέα απαγχονισθέντες νέους, που αναπαύονται στα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας.

Αιώνια Τιμή και Δόξα και στους τέσσερις Ήρωες μας της Κύπρου που έπεσαν μαχόμενοι και αναπαύονται μαζί με τα απαγχονισθέντα τέκνα του Ελληνισμού στα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας:

Φέτος συμπληρώνονται 203 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το σημαντικότερο γεγονός της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Ορόσημο για την αναγέννηση του Έθνους και την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Με υπερηφάνεια, ο Οικουμενικός Ελληνισμός γιορτάζει τη λαμπρή επέτειο και τιμά τη μνήμη των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Η Επανάσταση του 1821 στηρίχτηκε στην πίστη, την τόλμη, την αποφασιστικότητα αλλά και την διορατικότητα των Ελλήνων πατριωτών, που είχαν ως κύρια εφόδια τη συναίσθηση της καταγωγής τους, την πίστη τους και την μακρά Παράδοση των Αγώνων για την ελευθερία του Έθνους.

Το καταλυτικό αυτό για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου γεγονός απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν να καθορίσουν την ιστορική του πορεία.

Σε αυτόν τον μεγάλο Αγώνα η Κύπρος ήταν παρούσα. Μεγίστη υπήρξε η συμβολή των Κυπρίων πατριωτών, επωνύμων αλλά και του απλού λαού, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας.

Το όραμα και οι αξίες που ενέπνευσαν τους Αγωνιστές του ’21 παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα. Ιδιαίτερα σήμερα, που βιώνουμε πολύ δύσκολους καιρούς.

Πρόσθετη επικαιρότητα προσλαμβάνει το φρόνημα και ο Αγώνας του ’21 και για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ο οποίος, 50 ολόκληρα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθεί να υφίσταται τα δεινά της στρατιωτικής κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, του εποικισμού, της τύχης των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων.

Όσον αφορά το Κυπριακό θα επαναλάβω το αυτονόητο: Αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας, ανεξαρτήτως Κυβερνήσεων.

Για μία ακόμη φορά, υπογραμμίζω τη σταθερή συστράτευση Ελλάδας και Κύπρου στον κοινό μας αγώνα και στόχο: Για μία λύση, στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επί τη βάσει των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας της Κύπρου. Με κατάργηση των αναχρονιστικού και απαράδεκτου για ένα κυρίαρχο κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών «δικαιωμάτων» τρίτων.

Όπως τονίζει σταθερά και κατ’ επανάληψη η Ελληνική Κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, χωρίς την επίλυση του Κυπριακού. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις που λειτουργούν σε βάρος της διαπραγμάτευσης και της επιδιωκόμενης λύσης. Μακριά από παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές και προσπάθειες αναμόχλευσης του παρελθόντος μέσω διαστρέβλωσης της ιστορίας, με αφηγήματα και πρακτικές αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο για τις οποίες ο εισβολέας έχει καταδικασθεί πολλάκις από τη Διεθνή Έννομη τάξη. Τακτικές σαν τις προαναφερόμενες οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και δεν συμβάλλουν στη διακηρυγμένη από κοινού βούληση για μια συνολική και αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα θα συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Δεν είναι δυνατόν μία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ να παραμένει διαιρεμένη επί 50 χρόνια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, είναι από το 2004, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή και ταυτότητα προσδίδουν στην Κύπρο ισχυρή φωνή και αξιόπιστη παρουσία, καθώς και το δικαίωμα για απαρέγκλιτη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Απτή απόδειξη της υψηλής αξιοπιστίας και γεωπολιτικής αξίας της Μεγαλονήσου είναι η πρωτοβουλία «Αμάλθεια» για την δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Χαιρετίζω την Κοινή Δέσμευση για την προώθηση θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η ηγετική δράση της Κύπρου για τη σύσταση της Πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» ήταν καθοριστική στο να καταστεί δυνατή αυτή η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου.

Κομβική υπήρξε η συμβολή τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην προσφάτως αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με μια άλλη σημαντική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο. Μια χώρα η οποία συνδέεται στενά με Αθήνα και Λευκωσία όχι μόνο εντός του πλαισίου των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μέσω των στρατηγικών διμερών σχέσεων που διατηρούμε καθώς και των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας που συμμετέχουμε και οι τρεις.

Είναι γεγονός ότι Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας. Η στενή μας αυτή συνεργασία και αδελφική σχέση λειτουργούν προς όφελος των λαών της ευρύτερης περιοχής και της ειρηνικής τους συνύπαρξης, εντός πάντα του πλαισίου του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου του Δικαίου της θάλασσας και των κανόνων καλής γειτονίας.

Ακρογωνιαίος λίθος της θέσης της Ελλάδος στο Κυπριακό, είναι η διαρκής συνεργασία και ο πλήρης συντονισμός των δύο κυβερνήσεων μας, σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του αμυντικού.

Αυτή τη χρονική περίοδο η Ελλάδα ξεκινάει την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών της από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, της «Ατζέντας 2030».

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δίνει βάρος

  • σε μια νέα δομή οργάνωσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων,

  • στη χρήση κι αξιοποίηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων,

  • σε ένα σύγχρονο μοντέλο θητείας κι εφεδρείας, που λαμβάνει υπόψη τις δημογραφικές εξελίξεις στην πατρίδα μας

  • στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να πάψουμε να ψωνίζουμε από το ράφι οπλικά συστήματα και μέσα.

Μια ατζέντα που δίνει έμφαση στην δημιουργία ενός αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της Καινοτομίας και τις Τεχνολογία, προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί αποτελεσματικά να απαντάει σε κάθε μορφή απειλών, απ’ όπου και αν προέρχονται. Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρή Κύπρος.

Αυτονόητα, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανένωση της Κύπρου, προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Θα επαναλάβω για ακόμα φορά προκειμένου να καταστεί σαφές από όλους. Η Κύπρος δεν κείται μακράν.

Από την επανάσταση του 1821 και τον αγώνα του 1955 οφείλουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να αντλήσουν διδάγματα εθνικής σύνεσης, διορατικότητας, τόλμης και ενότητας, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και το μέλλον μας.

Σήμερα, σας μεταφέρω την αδελφική αγάπη, συμπαράσταση και συμπαράταξη κάθε Έλληνα και Ελληνίδας.

Και σας διαβεβαιώνω εκ νέου για την αμέριστη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, του συνόλου των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και σύσσωμου του ελληνικού λαού στον Κυπριακό Ελληνισμό.

Σας ευχαριστώ».

Σχετικά Άρθρα