Με κάλαντα και μελωδίες «ζεσταίνουν» τα Χριστούγεννα οι φιλαρμονικές των δήμων

Με κάλαντα και μελωδίες «ζεσταίνουν» τα Χριστούγεννα οι φιλαρμονικές των δήμων

Οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες είναι η «ψυχή» των εκδηλώσεων που προγραμματίζουν οι δήμοι για την περίοδο των Χριστουγέννων και σε κάθε εμφάνισή τους αποδεικνύουν πως είναι και η χαρά των πολιτών, ειδικά των παιδιών, που αφήνονται να τους παρασύρουν οι υπέροχες νότες που ξεπετάγονται μέσα από τα μουσικά όργανα των μελών της Ορχήστρας.

Σχεδόν όλο τον Δεκέμβριο οι Φιλαρμονικές μετέχουν σε εκδηλώσεις, σε συναυλίες, πηγαίνουν σε σχολεία, σε ΚΑΠΗ, σε νοσοκομεία και την παραμονή των Χριστουγέννων περιδιαβαίνουν τους δρόμους παίζοντας τα κάλαντα. Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα.

Με παράδοση ενός και πλέον αιώνα

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων έχει ξεπεράσει τα 130 χρόνια ζωής. Η ιστορία της πηγαίνει πολύ πίσω, καθώς η αρχή της διαδρομής της προσδιορίζεται περί το 1885. Μάλιστα συμμετείχε στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Σήμερα έχει στο δυναμικό της 92 μουσικούς, όλοι επαγγελματίες και «άρτιοι», όπως συμπληρώνει ο προϊστάμενος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Αθηναίων, Παναγιώτης Δούβας.

«Υπάρχει αυτό το βάθος χρόνου στη Φιλαρμονική μας, που κουβαλάει αυτή την ιστορία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει: «Στις εμφανίσεις μας είναι πάντα ζεστή η ανταπόκριση του κόσμου και ειδικά των παιδιών. Έχουμε εκπονήσει ένα πρόγραμμα και πηγαίνουμε και στα σχολεία όλες αυτές τις ημέρες. Παίζουμε και τα κάλαντα, αλλά και χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Όμως, προσαρμόζουμε ανάλογα και το ρεπερτόριό μας, πρέπει να εξελιχθούμε».

 

Πάνω σε αυτό ο κ. Δούβας εξηγεί: «Ζούμε σε μια ρευστή περίοδο και η Φιλαρμονική Ορχήστρα καλείται να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και με την ανανέωση του ρεπερτορίου. Άλλωστε στην Αθήνα ζούνε πλέον και άνθρωποι που έχουν έρθει από άλλες χώρες και οφείλουμε να το εκτιμούμε».

Σχετικά με τις γενικότερες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής του δήμου, ο κ. Δούβας απαντά: «Η covid μάς έφερε λίγο πίσω, όμως φιλοδοξούμε να επιστρέψουμε στους μεγάλους χώρους».

Στο τέλος και πέρα από τα κάλαντα, δίνει το ραντεβού για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην πλατεία Συντάγματος, όπου γύρω στις 10 το βράδυ η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα ανοίξει την εκδήλωση του δήμου Αθηναίων για την αλλαγή του χρόνου.

«Σκοπός μας να δώσουμε μουσική χαρά μέσα στην πόλη»

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Χαλανδρίου δημιουργήθηκε το 1954 και από το 1992 διαθέτει επαγγελματίες μουσικούς. «Μαζί με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, είμαστε μια από τις τέσσερις δημοτικές Φιλαρμονικές της χώρας, που έχουμε μόνο επαγγελματίες μουσικούς», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μαέστρος Κώστας Ιωαννίδης, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση. Και συνεχίζει: «Στο παρελθόν η Φιλαρμονική μας είχε κυρίως μαθητές, αλλά και κάποιους ερασιτέχνες. Σήμερα διαθέτουμε 30 μουσικούς, όλοι επαγγελματίες υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου».

Σκοπός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Χαλανδρίου είναι η δημιουργική παρέμβαση στα μουσικά δρώμενα της πόλης, ενισχύοντας με την προσφορά της την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη του δήμου. Πραγματοποιεί εμφανίσεις και εκτός Χαλανδρίου, έχει λάβει μέρος σε Φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας, έχει διάφορες τιμητικές διακρίσεις και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μαέστρους και σολίστ. Ανάλογα με τις ανάγκες του ρεπερτορίου, στους κόλπους της Ορχήστρας μορφοποιούνται μουσικά σύνολα, όπως Συμφωνική Ορχήστρα, Συμφωνικό Σύνολο Πνευστών, Σύνολα Μουσικής Δωματίου, Ορχήστρα Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, Big Band κ.α. Ακόμη, οι μουσικοί της συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τον δήμο Χαλανδρίου, με σκοπό οι νέοι να γνωρίσουν τα όργανα της Ορχήστρας, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας ενός μουσικού συνόλου.

Σχετικά με τη δράση της Φιλαρμονικής αυτές τις ημέρες, ο κ. Ιωαννίδης λέει: «Σκοπός μας είναι να δώσουμε μουσική χαρά μέσα στην πόλη. Όμως εκτός από αυτό, δίνουμε μεγάλη σημασία στα παιδιά, καθώς νιώθουν πιο πολύ από τους μεγάλους τη μαγεία των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό και πηγαίνουμε στα σχολεία και παίζουμε χριστουγεννιάτικες μελωδίες στα διαλείμματα. Πηγαίνουμε ακόμη στα ΚΑΠΗ, όπου επίσης το χαίρονται πολύ και το εισπράττουμε αυτό. Προσφέρουμε τη μουσική ζεστασιά των ημερών και εισπράττουμε χαρά. Αυτή η χαρά που εισπράττουμε από τον κόσμο, είναι μια μεγάλη ανταμοιβή».

Το «παράπονο» του μαέστρου, όπως το εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ότι δεν μπορούν να πάνε παντού στο Χαλάνδρι: «Δυστυχώς με το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουμε δεν προλαβαίνουμε να καλύψουμε όλη την πόλη. Θα θέλαμε να πάμε και σε άλλα σημεία, αλλά είναι μεγάλος δήμος το Χαλάνδρι».

Και καταλήγει: «Η ανταπόκριση του κόσμου όταν εμφανιζόμαστε είναι πολύ μεγάλη, το χαίρεται πραγματικά. Έχουμε παράδοση πλέον ως Φιλαρμονική και ο κόσμος εδώ στο Χαλάνδρι το γνωρίζει αυτό και μας ακολουθεί παντού και σε συναυλίες και σε εκδηλώσεις και σε διάφορες συνεργασίες που κάνουμε κατά καιρούς, όπως πρόσφατα με τον Νίκο Κηπουργό ή την περασμένη Κυριακή με τη Σία Κοσκινά και τον Νικόλα Μαραζιώτη».

«Η Φιλαρμονική μας αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες»

Στον αντίποδα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αγίου Δημητρίου, δεν έχει πολλούς επαγγελματίες μουσικούς, μόνο πέντε, εκεί όμως βρίσκεται η δική της ιδιαιτερότητα και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

«Η Φιλαρμονική μας πέρασε δια πυρός και σιδήρου», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια Σταυρούλα Λογιώτη και εξηγεί: «Πριν 25 χρόνια ήταν μεγάλη και διέθετε αρκετούς επαγγελματίες, όμως πριν λίγα χρόνια υπήρξαν απανωτές συνταξιοδοτήσεις, αλλά και απώλειες. Έγινε μεγάλη προσπάθεια τότε, το 2015, για να κρατηθεί και να μην διαλυθεί και οφείλεται στους πέντε μουσικούς που απέμειναν και έβαλαν πλάτη. Έτσι, βγήκε σιγά-σιγά ένα νέο φιντάνι.

Τώρα, η Φιλαρμονική του δήμου μας έχει πάνω από 40 άτομα, κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως παιδιά και μαθητές. Οι πέντε μουσικοί που έβαλαν πλάτη είναι καθηγητές μουσικής και προσφέρθηκαν να κάνουν και μαθήματα σε όποιους πολίτες τους ενδιαφέρει κι έτσι απέκτησε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Χωρίς υπερβολή λοιπόν, η Φιλαρμονική μας αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες και δίνει πλέον μια υπέροχη εικόνα. Έχουμε μια Φιλαρμονική που κάνει δουλειά και εκπροσωπεί τον δήμο».

Ως προς το διάστημα αυτό των Χριστουγέννων, η κ. Λογιώτη λέει: «Η Φιλαρμονική βγαίνει έξω, στον κόσμο, λέει τα κάλαντα, μετέχει σε εκδηλώσεις, όπως το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πόλης και ο κόσμος την υποδέχεται με αγάπη και χαρά. Πολύ περισσότερο που πλαισιώνεται και από μαθητές».

Και στο τέλος προσθέτει: «Χαίρονται όλοι όταν την ακούν και ιδιαίτερα τώρα τα Χριστούγεννα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα