Οδηγίες πρόληψης πνιγμού

Οδηγίες πρόληψης πνιγμού

Η αλυσίδα επιβίωσης από πνιγμό (Drawning Chain of Survival) είναι μια σειρά βημάτων που απαιτούνται στην προσπάθεια να μειωθούν η θνητότητα και η νοσηρότητα από πνιγμό. Συγκεκριμένα, το πρώτο βήμα είναι η λήψη προληπτικών μέτρων και ακολουθούν η αναγνώριση του ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο, η παροχή βοηθήματος επίπλευσης, η απομάκρυνση του ατόμου από το νερό και η άμεση εφαρμογή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Βιβλιογραφικά δεδομένα δείχνουν ότι το πρώτο βήμα, δηλαδή η πρόληψη, αποτελεί το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της θνητότητας και νοσηρότητας από πνιγμό.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, για την πρόληψη των πνιγμών στα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες:

  • Οι γονείς ή φροντιστές δεν θα πρέπει ποτέ (ούτε για ένα λεπτό) να αφήνουν τα μικρά παιδιά μόνα τους ή υπό την επίβλεψη άλλου μικρού παιδιού, όταν αυτά βρίσκονται μέσα ή κοντά σε θάλασσα, λίμνη, ποτάμι, πισίνα, spa, δεξαμενές νερού, πηγάδια, ή μπανιέρα.
  • Όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα σε νερό θα πρέπει να επιβλέπονται πάντα από ενήλικα, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (περίπου ενός μέτρου εάν πρόκειται για βρέφη ή νήπια), να επιτηρεί προσεκτικά τα παιδιά χωρίς να διασπάται η προσοχή του και φυσικά να μην είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο, να ξέρει πώς θα το απομακρύνει από το νερό και να γνωρίζει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
  • Τα μικρά παιδιά πρέπει να φορούν σωσίβιο όταν βρίσκονται μέσα στο νερό, αλλά και όταν βρίσκονται κοντά σε αυτό. Το σωσίβιο θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο και δεμένο, όχι χαλαρό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό.
  • Προσοχή στην επιλογή των σωσιβίων. Θα πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος, να είναι εγκεκριμένα και να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Όχι σε φουσκωτά σωσίβια που δίνουν την ψευδή αίσθηση της ασφάλειας αλλά στην πραγματικότητα δεν προστατεύουν αποτελεσματικά.
  • Τα μαθήματα κολύμβησης σώζουν ζωές: η συμμετοχή σε μαθήματα κολύμβησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πνιγμού στα παιδιά κατά 88%.
  • Κολυμπούν (και γενικά κολυμπάμε) 3 ώρες μετά το γεύμα.
  • Πρέπει να γίνει σαφές στα παιδιά ότι απαγορεύεται να κάνουν βουτιές με μόνη εξαίρεση τα σημεία που έχουν ελεγχθεί από ενήλικα σχετικά με το βάθος και την ύπαρξη αντικειμένων κάτω από την επιφάνεια του νερού.
  • Ποτέ δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να κολυμπήσουν σε θαλάσσιες περιοχές ή ποτάμια με ρεύμα.
  • Παιδιά που κάνουν θαλάσσια αθλήματα θα πρέπει να φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Παιδιά που βρίσκονται σε σκάφος θα πρέπει πάντα να φορούν κατάλληλο σωσίβιο.
  • Εάν υπάρχει πισίνα στο σπίτι θα πρέπει να είναι περιφραγμένη περιμετρικά, έτσι ώστε η πρόσβαση να είναι αδύνατη στα παιδιά. Η πόρτα που οδηγεί στην πισίνα θα πρέπει να έχει σύρτη σε υψηλό σημείο, μη προσβάσιμο στα παιδιά. Για συμπληρωματική προστασία μπορεί να τοποθετηθεί συναγερμός.
  • Η πισίνα θα πρέπει να συντηρείται τακτικά και να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.
  • Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι φουσκωτές πισίνες, οι οποίες επίσης πρέπει να είναι περιφραγμένες και μη προσβάσιμες στα παιδιά. Η κολύμβηση μέσα σε αυτές θα πρέπει επίσης να γίνεται υπό αυστηρή επιτήρηση από κάποιον ενήλικα.
  • Στο σπίτι οι μπανιέρες ή οι λεκάνες με νερό πρέπει να αδειάζονται αμέσως μετά τη χρήση τους. Επίσης οι τουαλέτες θα πρέπει να κλειδώνονται και τα μικρά παιδιά να μη βρίσκονται ποτέ μόνα τους μέσα σε αυτές.
  • Εάν παρασυρθούμε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα πρέπει να κολυμπήσουμε παράλληλα με την ακτογραμμή ώστε να απεγκλωβιστούμε και στη συνέχεια κάθετα ώστε να επιστρέψουμε στην ακτή.
  • Στις παραλίες παραμένουμε στην επιτρεπόμενη περιοχή κολύμβησης και ιδανικά κάτω από την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
  • Σε περίπτωση καταιγίδας ή κεραυνών βγαίνουμε από τη θάλασσα και απομακρυνόμαστε από την παραλία.
  • Τέλος, θυμόμαστε ότι ασφάλεια δεν σημαίνει υπερπροστασία. Τα παιδιά πρέπει να μη φοβούνται το νερό, αλλά να το χαίρονται με ασφάλεια. Ο καλύτερος σύμμαχος είναι η υπευθυνότητα και η προσοχή, όχι ο φόβος.

    Καλό και «ασφαλές» καλοκαίρι σε όλους!

    Ενημερωθείτε για το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

     

    στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr

    Γράφει:

    Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    Επιμελήτρια Παιδιατρικής Κλινικής Metropolitan

    www.metropolitan-hospital.gr

Σχετικά Άρθρα