Οι ευρωβουλευτές ζητούν να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην ΕΕ

Αξιολογώντας τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής τα θεσμικά όργανα και οι χώρες της ΕΕ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης, οι ευρωβουλευτές ζητούν καλύτερες διαδικασίες αναφοράς και υποστήριξη για τα θύματα.

Το σχέδιο έκθεσης, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων σήμερα με 28 ψήφους υπέρ, 5 κατά και καμία αποχή, υπογραμμίζει ότι παρόλο που οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις έχουν κάνει αλλαγές για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας και την υποστήριξη των θυμάτων από τότε που έγινε viral το κίνημα MeToo το 2017, σε ορισμένες χώρες της ΕΕ υπήρξε μικρή ή καθόλου πρόοδος.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν έναν κοινό ορισμό της ΕΕ για τη σεξουαλική βία και την παρενόχληση για να ξεπεραστεί ο σημερινός κατακερματισμός της προστασίας και των δικαιωμάτων των θυμάτων στα διάφορα κράτη μέλη. Επαναλαμβάνουν επίσης ότι η βία με βάση το φύλο πρέπει να αναγνωριστεί ως νέος τομέας εγκληματικότητας και η σεξουαλική παρενόχληση να αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα.

 Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χρειάζονται πιο αυστηρές κυρώσεις και ταχύτερες διαδικασίες 

Οι περιπτώσεις σεξουαλικής και ψυχολογικής παρενόχλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθούν να μην αναφέρονται, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, επειδή τα θύματα δεν χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους διαύλους από φόβο αντεκδίκησης, γενική δυσπιστία για τον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων παρενόχλησης και λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένου συστήματος αναφοράς, υποστήριξης και φροντίδας για τα θύματα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διαδικασίες αναφοράς και την υποστήριξη που παρέχεται στα θύματα για την πρόληψη κάθε μορφής παρενόχλησης, τονίζουν. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγουν ένα δίκτυο εμπιστευτικών συμβούλων και εξωτερικών διαμεσολαβητών για την παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης στα θύματα, με συνεργασία μεταξύ εμπιστευτικών συμβούλων σε διάφορα όργανα της ΕΕ, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

 

Οι διαδικασίες σε υποθέσεις παρενόχλησης μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, προκαλώντας περιττή βλάβη στα θύματα, αναφέρουν. Οι δύο συμβουλευτικές επιτροπές, που ασχολούνται με καταγγελίες για παρενόχληση στο Κοινοβούλιο, θα πρέπει να ολοκληρώνουν τις υποθέσεις που υποβάλλονται ενώπιόν τους το συντομότερο δυνατό, το αργότερο εντός έξι μηνών, και θα πρέπει να ενημερώνουν συνεχώς όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία. Η Πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίζει για πιθανές κυρώσεις εντός έξι εβδομάδων από την παραλαβή της αρχικής έκθεσης και να κοινοποιεί την απόφαση αυτή σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πριν από οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση.

Μόνο το 36,9% των βουλευτών έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση κατά της παρενόχλησης μέχρι στιγμής σε αυτή τη θητεία – 260 από τους 705. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να καταστήσουν υποχρεωτική αυτή την εκπαίδευση και να επιβάλουν κυρώσεις για τα μέλη που δεν την ολοκληρώνουν. Ζητούν επίσης μια δημόσια λίστα στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου με τους ευρωβουλευτές που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση και όσους δεν την έχουν ολοκληρώσει, καθώς και τη δημοσίευση του πιστοποιητικού ολοκλήρωσης στην ατομική σελίδα του κάθε βουλευτή.

Σχετικά Άρθρα