Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του κυνηγού

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του κυνηγού

Κατά την άσκηση του κυνηγίου, πρέπει να γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά μας, που έχουν ισχύ νόμου και είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε. Αλλιώς, θα υποστούμε ποινικές κυρώσεις και παρεπόμενες ποινές. Πέρα από τις ποινές, όμως, η σαφής γνώση των δικαιωμάτων μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς διάφορες καταστάσεις στον κυνηγότοπο, ενώ με την ορθή και συστηματική άσκηση των υποχρεώσεών μας διαφυλάττουμε την αγαπημένη μας δραστηριότητα.

Ως κυνηγοί, οι βασικότερες υποχρεώσεις μας είναι οι εξής:

  1. Κυνηγούμε μόνο με λειόκαννο κυνηγετικό όπλο, με τις συνηθισμένες διαστάσεις που ορίζει ο Ν. 2168/1993 περί όπλων. Απαγορεύεται η χρήση του πολεμικού όπλου, του ραβδωτού, του αεροβόλου, της σφεντόνας. Τα αυτογεμή κυνηγετικά όπλα (καραμπίνες) δεν πρέπει να φέρουν ούτε να δέχονται πάνω από τρία φυσίγγια (ένα στη θαλάμη και μέχρι δύο στην αποθήκη).
  2. Κυνηγούμε πάντοτε με άδεια θήρας θεωρημένη κατά την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο μόνο στο αρμόδιο κατά τόπο σε σχέση με τη μόνιμη κατοικία μας Δασαρχείο ή Διεύθυνση Δασών και με κυνηγετικό όπλο που φέρει νόμιμη άδεια κατοχής από την Αστυνομική Αρχή. Δεν δίνουμε ποτέ το όπλο μας σε άτομο που δεν είναι εφοδιασμένο με άδεια θήρας και δεν κυνηγούμε ποτέ με όπλο που δεν έχει δελτίο κατοχής.
  3. Δεν χρησιμοποιούμε ομοιώματα, παγίδες, ελκυστικά φώτα, κασετόφωνα προσέλκυσης θηραμάτων με μιμητικές φωνές.
  4. Κυνηγούμε όπου επιτρέπεται, αφού συμβουλευτούμε το Σύλλογό μας ή τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο ή Δασαρχείο, αν έχουμε αμφιβολίες για το αν επιτρέπεται το κυνήγι στο χώρο που θέλουμε να κυνηγήσουμε.
  5. Δεν κυνηγούμε στα καταφύγια άγριας ζωής, πλησίον των εκτροφείων θηραμάτων, κοντά σε πόλεις ή κωμοπόλεις ή μεμονωμένες οικίες σε ακτίνα 250 μέτρων, στους αμπελώνες και στους οπωρώνες κατά την εποχή του τρυγητού, δεν τουφεκίζουμε θηράματα που κάθονται στα καλώδια του ΟΤΕ. Δεν κυνηγάμε στις πηγές με καρτέρι, τριχωτά θηράματα σε περιοχές με χιόνι ή όλα τα θηράματα όταν έχει εκδοθεί απαγορευτική διάταξη από τον οικείο νομάρχη, μισή ώρα μετά τη δύση και μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου.
  6. Τηρούμε κατά γράμμα την ετήσια ρυθμιστική απόφαση κυνηγίου, κυνηγώντας μόνο τα επιτρεπόμενα θηράματα, στη χρονική περίοδο που το καθένα επιτρέπεται και μέχρι τον επιτρεπόμενο αριθμό που καθορίζεται.
  1. Δεν κυνηγούμε από μηχανοκίνητα μέσα, σε ακτίνα 300 μέτρα από τη θαλάσσια ακτή και μέσα από πλωτά θαλάσσια μηχανοκίνητα μέσα που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 18 χιλιόμετρα την ώρα.
  2. Δεν διαταράσσουμε από πρόθεση την ησυχία των πτερωτών θηραμάτων, ειδικά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής ή εξάρτησης, δεν προβαίνουμε σε καταστροφή ή αφαίρεση των φωλιών, κατοχή ή αγοραπωλησία νεοσσών, αβγών και κελυφών.
  3. Δεν μεταφέρουμε ποτέ το κυνηγετικό μας όπλο δεμένο, αλλά λυμένο πάντοτε και εντός θήκης. Για τις μονοκόμματες θήκες των αυτογεμών (καραμπίνων) πρέπει το όπλο να είναι εντός της θήκης ακόμη και δεμένο, όμως πάντοτε κενό φυσιγγίων, κατ’ ερμηνεία του Νόμου.
  4. Δεν χρησιμοποιούμε γεωργικά φάρμακα που απαγορεύεται η κυκλοφορία τους. Δεν χρησιμοποιούμε δηλητήρια.
  5. Δεν πουλάμε τα θηράματα που θηρεύσαμε, δεν τα βασανίζουμε και δεν τα εκθέτουμε σε κοινή θέα.
  6. Δεν εκπαιδεύουμε τους κυνηγετικούς μας σκύλους σε μη κυνηγετική περίοδο, πλην των χώρων που έχουν χαρακτηριστεί ως εκπαιδευτήρια κυνηγετικών σκύλων.
  7. Δεν μεταφέρουμε τους κυνηγετικούς μας σκύλους με δημόσιο μεταφορικό μέσο χωρίς φίμωτρο.
  8. Δεν διατηρούμε τους κυνηγετικούς μας σκύλους σε υπαίθριες ποιμενικές εγκαταστάσεις.
  9. Δεν μεταφέρουμε το κυνηγετικό μας όπλο σε περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι χωρίς άδεια της Δασικής ή Αστυνομικής Αρχής και το μεταφέρουμε δεμένο στις απαγορευμένες εκτάσεις, όταν επιτρέπεται η θήρα.
  10. Δεν αρνούμαστε τον έλεγχο σε δασικούς υπαλλήλους και θηροφύλακες. Η υποχρέωση διερεύνησης του κυνηγετικού σάκου, του αυτοκινήτου και η σωματική έρευνα από δασικούς υπαλλήλους και θηροφύλακες είναι αμφίβολης συνταγματικότητας.
  11. Οταν βρίσκουμε κυνηγετικό σκυλί που περιπλανιέται με διακριτικό σήμα, υποχρεούμαστε να ειδοποιήσουμε τη Δασική ή Αστυνομική Αρχή ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο της περιοχής.
  12. Κυνηγούμε μόνο εντός των ζωνών διαβάσεως από 20 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.
  13. Δεν συλλαμβάνουμε θηράματα ή πτηνά ή ζώα με ιξούς, παγίδες και με μέσα που δεν επιτρέπονται, εκτός αν έχουμε ειδική άδεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  14. Φυλάσσουμε τα κυνηγετικά μας όπλα σε ασφαλές σημείο.
  15. Προσέχουμε κατά τη χρήση του κυνηγετικού μας όπλου να μην τραυματίσουμε πρόσωπα, πράγματα ή ζώα.
  16. Κυρίως, όμως, τηρούμε τους άγραφους νόμους και τους κανόνες καλής και φιλάθλου συμπεριφοράς απέναντι στους συγκυνηγούς μας και τους συνανθρώπους μας.

Τα βασικότερα δικαιώματά μας είναι τα εξής:

  1. Μηνύουμε και καταγγέλλουμε σε κάθε Αρχή τους παραβάτες των περί θήρας διατάξεων και των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.
  2. Προστατεύουμε τη ζωή μας και τη σωματική μας ακεραιότητα με το ίδιο μέσο (ακόμη και με τη χρήση του όπλου μας), όταν μας έχει γίνει επίθεση και κινδυνεύουμε. Δεν υπερβαίνουμε όμως τα επιτρεπτά όρια της άμυνας.
  3. Ζητούμε διευκρινίσεις και επίδειξη ταυτότητας από τους δασoθηροφύλακες, αλλιώς έχουμε δικαίωμα ν’ αρνηθούμε τον έλεγχο.
  4. Καλούμε αμέσως την Αστυνομία, όταν θεωρούμε ότι θιγόμαστε και αδικούμαστε, η οποία έχει υποχρέωση να μας υποδείξει τα νόμιμα.
  5. Ζητούμε την αποζημίωσή μας μέσω του Συλλόγου μας, που απορρέει από την κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων κατά την άσκηση της θήρας.
  6. Ζητούμε διευκρινίσεις από το Σύλλογό μας και τα Δασαρχεία για περιοχές όπου επιτρέπεται ή απαγορεύεται το κυνήγι.
  7. Συλλαμβάνουμε κάθε δράστη παράνομης πράξης, μόνο όμως όταν η πράξη τελείται αυτόφωρα, δηλ. εκείνη τη στιγμή, κι αμέσως ειδοποιούμε τις πλησιέστερες Αρχές.
  8. Κατόπιν αιτήσεώς μας λαμβάνουμε αντίγραφα εγγράφων που μας αφορούν.
  9. Ζητούμε αντίγραφο και απόδειξη του κατασχεθέντος όπλου μας, των φυσιγγίων, των θηραμάτων και των παράνομων μέσων θήρας.
  10. Ζητούμε από τις Αρχές να μας ενημερώσουν για τα δικαιώματά μας τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο.
  11. Διορίζουμε δικηγόρο για να μας εκπροσωπεί στις Αρχές σε υποθέσεις που μας αφορούν.
  12. Μεταφέρουμε τους κυνηγετικούς μας σκύλους επιτρεπτά, όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Εξηγούμε στον τροχονόμο γιατί δεν απαγορεύεται να μεταφέρουμε τον κυνηγετικό μας σκύλο σε εξέχον από το αυτοκίνητο αυτοφερόμενο κουτί, σύμφωνα με τις διατάξεις των μεταφερόμενων φορτίων.
  13. Ζητάμε αντίγραφα και απαντήσεις από τον Κυνηγετικό μας Σύλλογο για υποθέσεις που μας αφορούν.
  14. Εκλέγουμε τη διοίκηση του Κυνηγετικού μας Συλλόγου, συμμετέχουμε και ψηφίζουμε στις τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις του και θέτουμε τον εαυτό μας υποψήφιο αν το επιθυμούμε.
  15. Ζητούμε τη συνδρομή της Δασικής Αρχής και κάθε αρμόδιας Αρχής σε θέματα που αφορούν στη θήρα και το περιβάλλον.
  16. Εκπαιδεύουμε τους κυνηγετικούς μας σκύλους, όπου και όταν αυτό επιτρέπεται.
  17. Εκδίδουμε άδεια θήρας στην αρμόδια κατά τόπο Δασική Αρχή αλλά μπορούμε να είμαστε μέλη σε οποιονδήποτε Κυνηγετικό Σύλλογο της επικράτειας ή της Αττικής θέλουμε, ακόμη και σε περισσότερους από έναν, εφόσον το επιτρέπει το καταστατικό των Συλλόγων. Η υποχρέωση εγγραφής ως μέλους για τους Κυνηγετικούς Συλλόγους είναι υποχρεωτική, εφόσον αυτό προβλέπεται από το καταστατικό τους και δεν αντίκειται στο Νόμο. Η συμμετοχή στα κοινά του Κυνηγετικού μας Συλλόγου είναι δικαίωμα αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση.
  18. Καταγγέλλουμε στις Αρχές τις παράνομες περιφράξεις και καταπατήσεις κι αυτές υποχρεούνται να συντάξουν πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και να κινήσουν τη διαδικασία για άσκηση ποινικής δίωξης των δραστών.

Δεν ξεχνάμε ποτέ: H συνειδητή άσκηση των δικαιωμάτων μας και η τήρηση των υποχρεώσεών μας πάντοτε συμβάλλουν σε μια καλύτερη κυνηγετική πραγματικότητα από τη σημερινή.

www.gpeppas.gr

Σχετικά Άρθρα