Ορκωμοσία νέων Ανθυποπυραγών της 49ης εκπαιδευτικής σειράς τάξεως 2024 «Αρχιπυροσβέστης Σταύρος Σουρτακιάς»

Ορκωμοσία νέων Ανθυποπυραγών της 49ης εκπαιδευτικής σειράς τάξεως 2024 «Αρχιπυροσβέστης Σταύρος Σουρτακιάς»

Τα πτυχία στους νέους Ανθυποπυραγούς επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 

Τον καθιερωμένο όρκο έδωσαν οι τριανταοκτώ (38) νέοι Ανθυποπυραγοί της 49ης εκπαιδευτικής σειράς, τάξεως 2024, «Αρχιπυροσβέστης Σταύρος Σουρτακιάς», κατά τη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στη Νέα Μάκρη Αττικής.

Τα πτυχία στους εικοσιέξι (26) νέους και στις δώδεκα (12) νέες Ανθυποπυραγούς επέδωσε η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θρησκευτικού της Ελληνικής Αστυνομίας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αστυνόμος Β’ Αλέξιος Κουρτέσης.

Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή ως εκπρόσωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) ο Γιώργος Αγουρίδης ως μέλος του Δ.Σ. και ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ως μέλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Δωρεών.

Επίσης με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή, ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς Μιχαήλ Λιβανός ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής, ο Βουλευτής Ευβοίας και τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Συμεών Κεδίκογλου ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Παπαναστάσης ως εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών και Πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ Βασίλειος Στίγκας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Βασιλική Καβαλάρη, ο Δήμαρχος Μαραθώνος Στέργιος Τσίρκας, η Γενική Γραμματέας ΠτΔ Πρέσβης ε.τ. Αλίκη Χατζή και ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου ΠτΔ Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ Ευθύμιος Μικρός.

Παρέστησαν επίσης, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος Ζολώτας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διευθυντής ΓΕΣ ΓΕΜ Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Πολίτης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ,  ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εξοπλισμών ΓΕΝ Υποναύαρχος (Μ) Βασίλειος Βασιλογιαννακόπουλος ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, ο Διοικητής 201 ΚΕΦΑ Ταξίαρχος (Ε) Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α. Υποστράτηγος Χρήστος Μανούρας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΛΑΣ και ο Γενικός Επιθεωρητής Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Λ.Σ. Κωσταράκης Δημήτριος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ,

Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος παρέστησαν ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Υποστράτηγος Δημοσθένης Ραγκαβάς, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ακαδημίας Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, o Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Ακαδημίας Αρχιπύραρχος Γεώργιος Αλικάκος, καθώς και οι Διευθυντές των Διευθύνσεων του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν επίτιμοι Αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι παραγωγικών σχολών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών ενώσεων και φορέων, καθώς και συγγενείς και οικείοι των νέων Αξιωματικών.

Οι νέοι Ανθυποπυραγοί παρέδωσαν τη σημαία της Σχολής στους 3ετείς Δοκίμους Ανθυποπυραγούς και έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο.

Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Σχολής Ανθυποπυραγών Αντιπύραρχος Λεωνίδας Αντωνόπουλος ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, απευθυνόμενος στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε: «… Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πυροσβεστικό Σώμα η σημερινή σας παρουσίακαθώς αποδεικνύει τη στήριξή σας και μας οπλίζει με δύναμη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, τόσο το διοικητικό προσωπικό της Σχολής όσο και το διδακτικό, το οποίο και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια. Η Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στο πλαίσιο της αποστολής της, αποδίδει σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα τους νέους Αξιωματικούς του. Η πολιτική και φυσική ηγεσία, στο πλαίσιο των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, οργάνωσε και συντόνισε την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των στελεχών με παράλληλες δράσεις με άλλους φορείς, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους τομείς τόσο εδώ στο Κέντρο Εκπαίδευσης – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όσο και σε ολόκληρη την Επικράτεια. Έτσι, λοιπόν, η Πυροσβεστική Ακαδημία και δη η Σχολή Αξιωματικών, έχοντας ως γνώμονα τις κατευθύνσεις της ηγεσίας, αλλά και της φυσικής μας αποστολής, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση ως απαραίτητο εφόδιο για τους νέους Αξιωματικούς, αλλά κυρίως στην πρακτική εκπαίδευση εντός και εκτός των εγκαταστάσεων του Κέντρου Εκπαίδευσης, δηλαδή στο πεδίο, εκεί όπου όλοι κρινόμαστε. Τα νέα στελέχη είχαν την τύχη να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα σε εγκαταστάσεις που τους παρέχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν και να παντρέψουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση με την πρακτική πάνω σε νέες εκπαιδευτικές διατάξεις σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα πρότυπα. Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω, ότι οι νέοι Αξιωματικοί που αποφοιτούν σήμερα, ανταποκρίθηκαν επάξια στις δοκιμασίες και τις απαιτήσεις της Σχολής, και πλέον είναι έτοιμοι να εκτελέσουν πλήρως και αποτελεσματικά τα νέα τους καθήκοντα, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους. Η 49η εκπαιδευτική σειρά Δοκίμων Ανθυποπυραγών φέρει το όνομα του αδικοχαμένου Αρχιπυροσβέστη Σταύρου Σουρτακιά, που έχασε τη ζωή του στις 18 Ιουλίου 1962, όταν τραυματίστηκε σοβαρά κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς επί της οδού Αχιλλέως στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και απεβίωσε λίγο αργότερα. Ας αποτελέσει η θυσία του το φάρο για τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση στην υπηρεσιακή σας σταδιοδρομία. Εύχομαι, και θεωρώ ότι είναι ευχή σύσσωμης της Πυροσβεστικής οικογένειας, να μην αργήσει η ημέρα όπου δεν θα υπάρχουν άλλοι πεσόντες στο καθήκον, για να ονοματοθετήσουν ακόμα μία Εκπαιδευτική σειρά.

Ακολούθως, ο Διοικητής της Σχολής Ανθυποπυραγών, απευθυνόμενος στις νέες και στους νέους Ανθυποπυραγούς, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Πριν από λίγο δώσατε όρκο, ο οποίος αποτελεί Συμβόλαιο Τιμής προς την Πατρίδα και     το Πυροσβεστικό Σώμα. Η σημερινή ημέρα για εσάς είναι ορόσημο στην πυροσβεστική σας σταδιοδρομία, αλλά και στη ζωή σας, διότι εισέρχεσθε σε ένα νέο εργασιακό στίβο με πολύ υψηλές απαιτήσεις. Τα καθήκοντα του Αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος διαρκώς μεταβάλλονται.  Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να ξεχνάτε πως «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει» σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Πλούταρχο. Μην εφησυχάζεστε στις γνώσεις που αποκτήσατε. Αξιοποιήστε τα εφόδια που λάβατε. Φροντίστε να ενεργείτε προς την προαγωγή του επαγγέλματός μας. Εφαρμόστε νέες πρακτικές. Καινοτομήστε. Για να επιτύχετε στην αποστολή σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι μάχες στο πυροσβεστικό μέτωπο κερδίζονται με σωματική και ψυχική δύναμη, εκπαίδευση και συνεργασία. Να σέβεστε τους ανώτερους και να τιμάτε τους κατώτερους. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που θα λάβετε μέρος, ένα να θυμάστε: ότι για την ασφάλεια προέχει το ΣΚΕΠΤΕΣΘΑΙ. Με τη βεβαιότητα ότι θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών της Πολιτείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, σας συγχαίρω για την ευδόκιμη αποφοίτησή σας, σας αποχαιρετώ από τη Σχολή και σας εύχομαι να έχετε καλή σταδιοδρομία, τύχη, ατομική και οικογενειακή ευτυχία».

Μετά το πέρας της τελετής, οι απόφοιτοι Ανθυποπυραγοί, προσέφεραν συμβολικό δώρο στην Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως ένδειξη σεβασμού για την ύψιστη τιμή που προσέδωσε με την παρουσία της στη Σχολή Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι η Σχολή Ανθυποπυραγών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Χώρας και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων δυνάμεων. Η φοίτηση των Δοκίμων Ανθυποπυραγών στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη.

Η εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γίνεται με το σύστημα των απολυτηρίων εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 9 και 11 του άρθρου 1 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188) και του π.δ. 60/2006 (Α΄ 65), όπως ισχύουν.

Οι εξερχόμενοι της Σχολής Ανθυποπυραγοί, Αξιωματικοί γενικών καθηκόντων, έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας στο βαθμό του Αντιστράτηγου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Σχολή Αξιωματικών αποτελεί την κορωνίδα των Σχολών που τελούν υπό τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Η ακαδημαϊκή και πυροσβεστική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι σπουδαστές, αποσκοπεί στην παροχή όλων των απαραίτητων επιστημονικών και ψυχικών εφοδίων, για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του επαγγέλματος και αποβλέπει στη γενική μόρφωση, την άρτια επαγγελματική κατάρτιση και την κατάλληλη σωματική προετοιμασία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της προσφοράς τους στην Πολιτεία και στο κοινωνικό σύνολο.

Σχετικά Άρθρα