Ο δήμος Καισαριανής μαζί με το ΚΕΘΕΑ στη μάχη κατά των εξαρτήσεων από τα ηλεκτρονικά μέσα και τον τζόγο

Ο δήμος Καισαριανής μαζί με το ΚΕΘΕΑ στη μάχη κατά των εξαρτήσεων από τα ηλεκτρονικά μέσα και τον τζόγο

Η μάστιγα του εθισμού και της εξάρτησης από ουσίες αποτελεί για τον δήμο Καισαριανής βασικό σημείο της κοινωνικής πολιτικής του, πολύ περισσότερο όταν αυξάνεται διαρκώς και το ποσοστό των εφήβων, που εμπλέκονται, αλλά και τα φαινόμενα του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ μαθητών και ευρύτερα των νέων. Η δημοτική Αρχή έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων εξάρτησης και εθισμού και παράλληλα επιδιώκει συνεργασία με φορείς, για την οργάνωση σχετικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο δήμος Καισαριανής με το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων). Είναι τριετούς διάρκειας και ουσιαστικά αποτελεί μια φυσική συνέχεια της πρώτης συνεργασίας, που είχε υπογραφεί το 2018 ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει πλέον δύο ακόμη μορφές εθισμού, καθώς έχει προστεθεί η εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά μέσα και ο τζόγος, αφού αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς ο εθισμός, κυρίως των νέων και μάλιστα ο ηλεκτρονικός τζόγος ειδικά το διάστημα των εορτών, εκτοξεύεται στα ύψη και αναδεικνύεται σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Κατά το διάστημα της πρώτης συνεργασίας είχε επιμορφωθεί το προσωπικό του δήμου που βρισκόταν σε επαφή με την ανηλικότητα και την Κοινωνική Υπηρεσία, λειτούργησαν ομάδες γονέων, έγιναν δράσεις στα σχολεία, λαϊκές συνελεύσεις και σεμινάρια με τους φορείς της πόλης για την έννοια της εξάρτησης, για τα πρώιμα σημάδια αναγνώρισης κ.α. Τώρα, οι δύο πλευρές θα συντονίσουν τις ενέργειές τους και θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, θα υλοποιηθούν εκτενείς δράσεις στην κοινότητα με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη όλων των μορφών εξαρτήσεων, για την οργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, την καταγραφή του φαινομένου, τη δημιουργία βιωματικών εργαστηρίων, εφόσον απαιτηθεί σε εξειδικευμένους πληθυσμούς με την κατάλληλη θεματολογία, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των συγκεκριμένων ομάδων, από την πλευρά του ΚΕΘΕΑ θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας στα στελέχη του δήμου, για θέματα που αφορούν στην πρόληψη, στην έγκαιρη παρέμβαση και στη διαχείριση κρίσεων.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόνοιας, Παιδείας και Πολιτισμού Κανέλλα Γεωργοπούλου, ανέλαβε να αναλύσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις πτυχές και τη σημασία αυτής της ιδιαίτερης πρωτοβουλίας που πήρε ο δήμος Καισαριανής.

«Είναι τριετούς διάρκειας το Μνημόνιο κι έχει τη σημασία του αυτό, καθώς είχαμε την εμπειρία στην προηγούμενη θητεία μας και ξέρουμε πλέον πως πρέπει να υπάρχει μια διάρκεια σε αυτή τη δράση. Είχαμε τις καλύτερες εντυπώσεις από εκείνη τη συνεργασία μας», λέει αρχικά και συνεχίζει:

 

«Χρειάζεται να υπάρχει μια ενιαία αντίληψη στην κοινότητα, να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, να το αναγνωρίζει και κυρίως να αντιλαμβάνεται τη σημασία της πρόληψης. Η πρόληψη είναι το βασικό, αλλά είναι και μια σύνθετη κατάσταση. Πρέπει να υπάρξουν παροχές στη νέα οικογένεια, που προσπαθεί με τόσα προβλήματα να τα βγάλει πέρα και να προχωρήσει. Χρειάζονται ασφαλείς όροι, τους οποίους προσπαθούμε σε όποιο βαθμό μπορούμε, να τους δώσουμε. Στο κέντρο της προσοχής μας βρίσκεται η οικογένεια, την οποία βοηθάμε να έχει διεξόδους, σε μια εποχή που την πιέζουν διάφορες καταστάσεις. Να της δώσουμε διέξοδο στον αθλητισμό ή στον πολιτισμό χωρίς οικονομικούς περιορισμούς. Δεν θεωρούμε πολυτέλεια το να αθλούνται οι γονείς και τα παιδιά. Γιατί για εμάς, το ζήτημα είναι κατ’ αρχήν πολιτικό, με όλα αυτά που συμβαίνουν, με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και που θα έπρεπε μια οικογένεια να μπορεί να προχωρά με ασφαλείς όρους. Σήμερα, ο γονιός λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, ώστε να μπορέσει να σταθεί οικονομικά η οικογένεια. Εμείς λοιπόν, προσπαθούμε να δώσουμε διεξόδους πάνω σε αυτό το πνεύμα».

Ως προς τις δράσεις που θα αναπτυχθούν, η κ. Γεωργοπούλου λέει: «Όλοι όσοι έρχονται σε επαφή επιμορφώνονται. Κάνουμε συνελεύσεις, ώστε να μάθουν τι είναι εξάρτηση, πώς αναγνωρίζεται και όλα αυτά. Το προσωπικό το εκπαιδεύουμε με ξεχωριστά σεμινάρια, τους υπαλλήλους, τους προπονητές, τα στελέχη, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων αν τους ενδιαφέρει, γιατί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό οι γονείς. Δημιουργείται έτσι και μια αντίληψη γενικότερα στους δημότες για το ΚΕΘΕΑ».

Στην ερώτηση αν η κοινωνία αντιμετωπίζει με μια μορφή ρατσισμού τα εξαρτημένα άτομα, η αντιδήμαρχος Καισαριανής απαντά: «Υπάρχει ένας φόβος της κοινωνίας γύρω από τα εξαρτημένα άτομα. Και υπάρχουν πολλοί που δεν τα θέλουν στην περιοχή τους. Ο δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει και πολλά πάνω σε αυτές τις κοινωνικές αντιλήψεις, δεν μπορεί μόνος του να τις αλλάξει. Μπορούμε όμως να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει εξάρτηση και να τη διακρίνουμε. Με το να συνηθίζουμε κάποια πράγματα στην εποχή μας, όπως το να μιλάμε για ‘’σκληρά και μαλακά’’ ναρκωτικά, αυτό δημιουργεί μια ανοχή. Το ότι προκύπτει ανοχή σε ορισμένες καταστάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Συμβαίνει και μάλιστα βρίσκεται δίπλα μας. Σε κάθε σπίτι μπορεί να κρύβονται ζητήματα και πιστέψτε με, ο όγκος που σηκώνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι πολύ μεγάλος, πολύ μεγαλύτερος από αυτά που μπορεί να αναφέρει ένα δελτίο Τύπου».

Σχετικά με τη σύγχρονη εξάρτηση από τα ηλεκτρονικά και τον τζόγο, η κ. Γεωργοπούλου επισημαίνει: «Το 2018, όταν πρωτοξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με το ΚΕΘΕΑ, τέθηκε τότε από πολλούς γονείς το να μπει και η ηλεκτρονική εξάρτηση. Ήδη το πρόβλημα υπήρχε, όμως πιστεύω πως η εποχή της covid το εκτίναξε στα ύψη. Και είναι γεγονός πως δεν μπορείς να διακρίνεις εύκολα αυτή την εξάρτηση στην αρχή της. Ένα παιδί μπορεί να συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά του, τα μαθήματά του, να μην έχει αλλαγές στη συμπεριφορά του κι όμως, να έχει αρχίσει να εθίζεται στα ηλεκτρονικά. Σε αυτό το πεδίο, είναι πιο σύνθετη η αναγνώριση. Είχαμε λοιπόν, υποχρέωση από τότε να το εντάξουμε στο νέο πρόγραμμα και το κάναμε.

Με μια σειρά δράσεων στοχεύουμε να δημιουργήσουμε μια στεφάνη προστασίας. Δεν τα μπορούμε όλα ως δήμος, δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ωράριο εργασίας μέσα σε μια οικογένεια, αυτό είναι ένα ευρύτερο πολιτικό ζήτημα. Μπορούμε όμως, να βοηθήσουμε ως προς την ασφάλεια. Όπως είπα και πριν, οι κοινωνικές υπηρεσίες έχουν μεγάλο όγκο, είναι ιδιαίτερα φορτωμένο το πλαίσιό τους και σε ζητήματα απορίας και σε άστεγους και σε ενδοοικογενειακή βία και σε εφηβική βία, η καθημερινότητα έχει γίνει πολύ βαριά».

Και αμέσως μετά προσθέτει: «Ειδικά αυτές τις ημέρες, οι κοινωνικές δομές του δήμου προσπαθούν να δώσουν ένα γιορτινό πνεύμα, μια γιορτινή ατμόσφαιρα σε όσους έχουν ανάγκες, όμως υπάρχει ένας όγκος πολύ μεγάλος. Η βαρβαρότητα είναι καθημερινή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα