Ο κατάλληλος πεζοπορικός εξοπλισμός πριν ξεκινήσετε

Ο κατάλληλος πεζοπορικός εξοπλισμός πριν ξεκινήσετε

Για όσους είστε λάτρεις της πεζοπορίας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν αρκεί μόνο η καλή διάθεση για να κάνετε το αγαπημένος σας σπορ, αλλά και ο κατάλληλος εξοπλισμός.

Έτσι λοιπόν, εκτός από τον κατάλληλο ρουχισμό, χρειάζεστε ένα κατάλληλο σακίδιο, το οποίο θα πρέπει να είναι αδιάβροχο και να μοιράζει σωστά το βάρος του στην πλάτη σας. Ακόμα κι αν είστε γυμνασμένοι, ή αν η διαδρομή σας περιλαμβάνει έστω και λίγο βραχώδες έδαφος, το μπατόν πεζοπορίας θα σας ανακουφίσει, με αποτέλεσμα αντί να στηρίζεστε σε κλαδιά ή να κινδυνεύετε να γλιστρήσετε, το μπατόν θα σας προσφέρει επιπλέον ισορροπία και στήριξη, χωρίς να καταπονείτε  τα γόνατά σας.

Για τα πόδια σας, στην αγορά κυκλοφορούν και ειδικές γκέτες, οι οποίες προστατεύουν από χιόνι, κρύο και νερό. Επίσης θα πρέπει στο σακίδιό σας, οπωσδήποτε να υπάρχουν: ένας λεπτομερής χάρτης,  κουτί πρώτων βοηθειών, φορτισμένο κινητό, ένας φακός, σπίρτα, ένας σουγιάς, μια σακούλα σκουπιδιών, ένα αντηλιακό, χαρτομάντιλα και μια σφυρίχτρα. Αν η διαδρομή σας είναι μεγάλη, σκεφτείτε να πάρετε έναν υπνόσακο μαζί σας ή μια μικρή κουβέρτα.

Μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό, μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε στη τσάντα μας οπωσδήποτε αρκετό νερό.

Να ενημερώνετε πάντα τους φίλους και την οικογένειά σας για την ακριβή διαδρομή σας, τον χρόνο που θα ξεκινήσετε και την ώρα που έχετε υπολογίσει περίπου να επιστρέψετε. Δείξτε σε κάποιον το χάρτη και πληροφορήστε τον για το πώς μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Μην παρεκκλίνετε από τη διαδρομή που έχετε σχεδιάσει. Επίσης, δεν ξεκινάμε ποτέ μόνοι μας, εκτός κι αν η διαδρομή είναι πολύ μικρή και σύντομη. Σε περίπτωση που έχετε σκύλο, αποτελεί και αυτός μια κατάλληλη συντροφιά.

Η πεζοπορία δεν είναι επικίνδυνη, αλλά αν επιλέξετε πιο ακραίες καταστάσεις ή ορειβασία, χρειάζεται να είστε προετοιμασμένοι σωματικά. Μην ξεκινήσετε αν νιώθετε έντονη κόπωση και σε περίπτωση που θέλετε να εγκαθιδρύσετε τη συνήθεια της πεζοπορίας, είναι πάντα καλό να είστε λίγο γυμνασμένοι. Αν επιλέξετε την ορειβασία, απαιτείται ειδική εκπαίδευση.

Μην πιέζετε τον οργανισμό σας περισσότερο απ’ όσο πρέπει, δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να κυνηγήσετε ή κάπου που χρειάζεται να φτάσετε· ο σκοπός της πεζοπορίας εξάλλου, είναι να σας χαλαρώνει.  Κάντε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής και μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας.

Κατά τη διαδρομή σας, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τόσο τη χλωρίδα, όσο και την πανίδα της περιοχής. Όμως, όσο φιλικό κι αν σας φαίνεται ένα ζώο, προτιμήστε να κρατήσετε κάποιες αποστάσεις. Τα ζώα γίνονται επιθετικά, αν νιώσουν ότι απειλούνται και εσείς θέλετε να αποφύγετε οποιαδήποτε δυσάρεστη εμπειρία τραυματισμού. Αυτός είναι και άλλος ένας λόγος που πρέπει να πεζοπορούμε πάντα με παρέα και όχι μόνοι μας. Μείνετε ασφαλείς, ώστε να απολαύσετε όλα τα οφέλη της πεζοπορίας και της ορειβασίας.

 

Σχετικά Άρθρα