Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε στην Βρετανία τις ανησυχίες του για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

Ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε στην Βρετανία τις ανησυχίες του για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε χθες Τρίτη ότι εξέφρασε επισήμως τις ανησυχίες του στην κυβέρνηση της Βρετανίας σχετικά με το μεταναστευτικό νομοσχέδιο που προωθεί, επισημαίνοντας ότι φοβάται ότι δεν θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο.

Για την κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αποτελεί προτεραιότητα να σταματήσει τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών μέσω της Μάγχης. Προς τον σκοπό αυτό υιοθετήθηκε τον Απρίλιο από τη Βουλή των Κοινοτήτων ένα αυστηρό νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από τη Βουλή των Λόρδων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση σύλληψη όσων μεταναστών φτάνουν παράτυπα στη Βρετανία με πλοιάρια μέσω τη Μάγχης και την απέλασή τους είτε πίσω στις πατρίδες τους είτε σε λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα.

«Έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες από την άποψη του διεθνούς μεταναστευτικού δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, διότι (το νομοσχέδιο) ουσιαστικά απαγορεύει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο στη Βρετανία, αν φτάσουν στη χώρα με συγκεκριμένο τρόπο», σημείωσε ο Τουρκ σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Γενεύη.

Εκπρόσωπος της βρετανικής διπλωματικής αποστολής στη Γενεύη δήλωσε: «Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τον Ύπατο Αρμοστή αναφορικά με το Νομοσχέδιο για την Παράνομη Μετανάστευση», ενώ πρόσθεσε ότι είναι πεπεισμένος πως τα μέτρα που προβλέπονται σε αυτό, περιλαμβανομένης της απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, είναι νόμιμα και σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 

Ο Τουρκ εκτίμησε ότι πιο πλούσιες χώρες υιοθετούν αντιμεταναστευτικές νομοθεσίες και ρητορική αν και υποδέχονται λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες από πολλές φτωχότερες, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ουγκάντας και του Μπανγκλαντές.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί στον παγκόσμιο βορρά, την ώρα που οι αριθμοί είναι πολύ μικρότεροι και εννοώ σημαντικά (μικρότεροι σε σχέση με τον παγκόσμιο νότο), (…) υπάρχει όλη αυτή η αναστάτωση και η υστερία για το θέμα», σχολίασε, ζητώντας από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν περισσότερη δράση για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να προωθήσουν νόμιμες μεταναστευτικές οδούς.

Παράλληλα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ εκτίμησε ότι η νέα μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ δυσκολεύει «πάρα πολύ» τους ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στα σύνορα. Ωστόσο εξήρε το έργο της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στο Σουδάν, ο Τουρκ δήλωσε ότι αποτελεί «μεγάλη ανησυχία» το ενδεχόμενο η βία που ξεκίνησε στο Χαρτούμ τον Απρίλιο μπορεί να λάβει «διεθνοτική διάσταση, κάτι που θα είναι φρικτό». Παράλληλα πρόσθεσε ότι το γραφείο του έχει αρχίσει να λαμβάνει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εξαφανίζονται υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά Άρθρα