Πολύνεκρο τροχαίο στη Βουλγαρία: «Ο οδηγός αποκοιμήθηκε» αποκαλύπτει ένας εκ των επιζώντων  

Πολύνεκρο τροχαίο στη Βουλγαρία: «Ο οδηγός αποκοιμήθηκε» αποκαλύπτει ένας εκ των επιζώντων  

Συγκλονίζει το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στη Βουλγαρία, όταν  την Τρίτη τα ξημερώματα λεωφορείο που μετέφερε επιβάτες στα Σκόπια από ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη συνετρίβη και έπιασε φωτιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 46 άτομα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βόρειας Μακεδονίας, Λουμπομίρ Γιοβέφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο του δυστυχήματος, δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών επιβεβαιώθηκαν 12 παιδιά, ενώ επτά άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία.

Τα περισσότερα θύματα είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 30 ετών, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, με τον μεγαλύτερο να είναι 63 ετών.

Τα αίτια της συντριβής δεν επιβεβαιώθηκαν αμέσως, αλλά φάνηκε ότι το λεωφορείο χτύπησε σε προστατευτική ράγα του αυτοκινητόδρομου, τράκαρε και πήρε φωτιά. Οι φλόγες ήταν στο μπροστινό μέρος του λεωφορείου, επιτρέποντας στους λίγους επιζώντες, που κάθονταν στο πίσω μέρος του οχήματος, να βρουν χρόνο για να διαφύγουν.

Μεταξύ των επιζώντων, πέντε είναι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ένας Σέρβος και ένας Βέλγος, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Οι ασθενείς – τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες – υπέστησαν εγκαύματα και τραύματα, αλλά ήταν όλοι σε σταθερή κατάσταση, είπε ο Δρ Λιούμπο Τοπκόφ από το νοσοκομείο Pirogov, όπου μεταφέρθηκαν.

Ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι είναι ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας στη Βουλγαρία, σε συνέντευξη του μέσα από το νοσοκομείο υποστήριξε ότι το τροχαίο προκλήθηκε επειδή ο οδηγός είχε αποκοιμηθεί.

Ο νεαρός δήλωσε ότι έσπασε το τζάμι και κατάφερε να διαφύγει μαζί με την αρραβωνιαστικιά του και άλλα άτομα.

«Ο οδηγός πρέπει να αποκοιμήθηκε. Το λεωφορείο έπεσε στο κράσπεδο και στη συνέχεια έσκασαν τα λάστιχα. Μετά τυλίχθηκε στις φλόγες. Το λεωφορείο γέμισε καπνό. Έσπασα το τζάμι και πήδηξα έξω μαζί με την αρραβωνιαστικιά μου και κάποιους άλλους ανθρώπους. Στο λεωφορείο ακούστηκαν πολλές κραυγές. Τότε δεν ξέρω τι έγινε, αφού έφυγα 200 μέτρα από το λεωφορείο. Ήμουν 4 μέρες με την αρραβωνιαστικιά μου διακοπές. Το μικρότερο παιδί ήταν 4 ετών. Έβρεχε. Η μόνη αιτία του δυστυχήματος είναι μόνο η υπνηλία του οδηγού. Η αρραβωνιαστικιά μου χειρουργήθηκε, τραυματίστηκαν τα γόνατα. Υπάρχουν κατάγματα», δήλωσε ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι από το Πρέσεβο στη Σερβία, ο οποίος ταξίδευε παρέα με την αρραβωνιαστικιά του από το Κουμάνοβο, στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Λουλζίμ Σουλεϊμάνι είχε κάνει και ανάρτηση στα social media, πριν από δύο ημέρες, του ίδιου με την αρραβωνιαστικιά του, από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους από τη Βουλγαρία, η ταυτοποίηση των περισσότερων από τα θύματα θα πάρει κάποιο χρόνο, καθώς είναι απανθρακωμένα και δεν είναι εύκολο να αναγνωρισθούν.

Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Βουλγαρίας Μπόρισλαβ Σαράφοφ, έκανε γνωστό πως υπάρχει στενή και άριστη συνεργασίας ανάμεσα σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και πως αναμένονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τα Σκόπια, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησης των καμένων και παραμορφωμένων σορών με τη μέθοδο του DNA.

Επικοινωνία Ζάεφ με έναν επιζώντα

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είπε αρχικά ότι τα θύματα ήταν πιθανόν από τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά αργότερα ανακοίνωσε ότι μεταξύ τους ήταν ένα άτομο από τη Σερβία και ένα με βελγική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», ο Ζάεφ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων MIA ότι μίλησε με έναν επιζώντα. «Εξήγησε ότι κοιμόντουσαν στο λεωφορείο, όταν ακούστηκε μια έκρηξη. Κατάφεραν να σπάσουν ένα από τα τζάμια και να σώσουν λίγους ανθρώπους. Δυστυχώς, οι υπόλοιποι δεν τα κατάφεραν» τόνισε, επισημαίνοντας πως «είναι μεγάλη τραγωδία, 12 θύματα είναι κάτω των 18 ετών».

Οι συγγενείς ψάχνουν τους δικούς τους

Στα Σκόπια, ο Αλβανός Οσμάν, 31 ετών, είπε στο Reuters ότι πήγε στο ταξιδιωτικό γραφείο μαζί με τον αδελφό και την αδελφή του, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των γονιών τους.

«Δεν γνωρίζουμε αν βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο που κάηκε ή όχι. Δεν έχουμε πληροφορίες για αυτούς. Το πρακτορείο δεν απαντά στο τηλέφωνο. Πιθανόν να χρειαστεί να πάμε στη Βουλγαρία», είπε.

Στα Σκόπια, πανικόβλητοι κάτοικοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το ταξιδιωτικό πρακτορείο που οργανώνει τέτοια ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη, με την ελπίδα ότι οι δικοί τους δεν θα βρίσκονταν μέσα στο λεωφορείο.

«Καλούμε ασταμάτητα το Besa Τours, αλλά δεν απαντά κανένας», είπε στους δημοσιογράφους ο Ξενάλ Μπακίου, ο οποίος δεν έχει νέα από τον ξάδελφό του.

Συγγενείς των θυμάτων είχαν συγκεντρωθεί έξω από το συγκεκριμένο πρακτορείο ταξιδίων, η σελίδα του οποίου στο Facebook διαφημίζει ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη δύο φορές την εβδομάδα. Τα γραφεία του είναι κλειστά και εκπρόσωποί του δεν ήταν διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Γιάνεφ, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο το δυστύχημα να προκλήθηκε λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος.

Μπροστά από το δημοτικό σχολείο Ισμαΐλι Κεμάλι, στα Σκόπια, μαθητές ξέσπασαν σε κλάματα ακούγοντας ότι πέντε συμμαθητές τους, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας, έχασαν τη ζωή τους.

www.protothema.gr

 

Σχετικά Άρθρα