Την υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές και για τα οχήματα σε ακινησία υιοθετεί η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο, μετά από αίτημα της ασφαλιστικής αγοράς. Στο ίδιο σ/χ προβλέπεται όπως είχε ανακοινωθεί η υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για όλα τα οχήματα.
Στα οχήματα όταν αυτά τεθούν σε ακινησία ( κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας) δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης ωστόσο με την νέα ρύθμιση ο ιδιοκτήτης οχήματος σε ακινησία θα πρέπει συνεχίσει να διατηρεί την ασφαλιστική κάλυψη για φυσικές καταστροφές.
Ειδικότερα η σχετική ρύθμιση αναφέρεται “απαλοιφή της πρόβλεψης της μη ασφάλισης των οχημάτων σε περίπτωση ακινησίας, καθώς και στην περίπτωση αυτή υφίσταται ο κίνδυνος καταστροφής τους από φυσικά φαινόμενα”
Προχωρούν τα νέα μέτρα για την ιδιωτική ασφάλιση
Στο μεταξύ, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».
Προβλέπει απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρων υγείας για τα παιδιά έως 18 ετών, ενώ ορίζει υποχρεωτική την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τα οχήματα καθώς και για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ. Επιπρόσθετα προβλέπεται η αύξηση από το 10% στο 20% της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους αξίας έως 500.000 ευρώ. Αντίθετα ορίζεται ότι για τα σπίτια αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ η έκπτωση παραμένει στο 10% και στην περίπτωση μη ασφάλισης ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται αποζημίωση από την πολιτεία.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών έχει διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Αντί να μείνουμε απαθείς και να απολογούμαστε μετά, προχωρούμε στην υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με έσοδα άνω των 500.000 ευρώ, στο τέλος ανθεκτικότητας που είναι ανταποδοτικό διότι τα χρήματα πηγαίνουν για τη θωράκιση αυτών των περιοχών και στο τέλος κρουαζιέρας για τον υπερτουρισμό στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Ξέρουμε ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά οφείλουμε να εξετάζουμε τι είναι χρήσιμο», ανέφερε ο κ. Κ. Χατζηδάκης.