Πώς έγινε η τραγωδία στην Ανδραβίδα – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Πώς έγινε η τραγωδία στην Ανδραβίδα – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.

Αναζητούνται τα αίτια της συντριβής

Ακόμη διερευνώνται τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία με το F-4 Phantom στην Ανδραβίδα, μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε  ο σύμβουλος Ασφαλείας Πτήσεων, Φαίδων Καραϊωσηφίδης, ο οποίος τόνισε:

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα, ούτε τεχνική βλάβη, ούτε απρόοπτο, ούτε ανθρώπινο λάθος. Ό,τι έγινε, έγινε πάρα πολύ γρήγορα… ήταν μία χαμηλή πτήση με ένα αεροπλάνο που δεν έχει τους αυτοματισμούς που υπάρχουν σε άλλα αεροπλάνα» εξήγησε αρχικά. «Ό,τι πετάει είναι ασφαλές, ένας μηχανικός που υπογράφει και αποδεσμεύει το αεροπλάνο το κάνει με πλήρη συνείδηση ότι είναι ασφαλές. Ένας πιλότος που το υπογράφει και το παραλαμβάνει κάνει το ίδιο» .

Πρόσθεσε ακόμα, πως πολλές φορές η εγκατάλειψη ενός αεροσκάφους με τα εκτινασσόμενα καθίσματα δεν είναι πάντοτε ασφαλής μέθοδος. «Δυστυχώς, τα αεροσκάφη αυτής της γενιάς δεν έχουν κάποιο καταγραφικό που να μπορεί να μας δώσει κάποια συμπεράσματα, πρέπει να ερευνηθεί εις βάθος» προσέθεσε. Τέλος, σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός που έγινε στα εν λόγω αεροσκάφη το 2000 αφορούσαν τα ηλεκτρονικά.

φωτογραφία:  difernews.gr

Σχετικά Άρθρα