Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη

Πώς επηρεάζεται η πίεση των ελαστικών μας από τη ζέστη

Η κατάλληλη πίεση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφάλεια, με την εξωτερική θερμοκρασία να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε κάθε περίπτωση.

Αρκετοί οδηγοί δεν γνωρίζουν πως η σωστή πίεση ελαστικών είναι απαραίτητη κατά την οδήγηση, αφού μπορεί να επιφέρει μεταβολή της πρόσφυσης, καθώς ακόμη και της κατανάλωσης.

Βασικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της κατάλληλης πίεσης ελαστικών είναι η εξωτερική θερμοκρασία -κατά συνέπεια και η θερμοκρασία του οδοστρώματος,- η οποία αποτελεί βασικό λόγο για αλλαγές στην πίεση των ελαστικών ενός αυτοκινήτου, καθαυτή.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι οι ιδανικές πιέσεις των ελαστικών δεν είναι ίδιες το χειμώνα και το καλοκαίρι, ενώ μεταβάλλονται και αν το οδόστρωμα είναι στεγνό ή βρεγμένο.

Όπως μας ενημερώνει η Pirelli, σε γενικές γραμμές η πίεση των ελαστικών μειώνεται το χειμώνα, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι αυξάνεται.

 

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι η αύξηση του όγκου θερμού αέρα. Δηλαδή, η αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει επίδραση και στην πίεση των ελαστικών, η οποία θα μπορούσε να καταστεί υψηλότερη από εκείνη που ενδείκνυται από την εκάστοτε μάρκα και βρίσκεται στο εγχειρίδιο χρήσης του οχήματος.

Κατά το χειμώνα συμβαίνει το αντίθετο, με την πίεση να πέφτει κάτω από αυτή την τιμή.

Επιστρέφοντας στις… καλοκαιρινές ρυθμίσεις, η αύξηση που προκαλείται από τη ζέστη ή λανθασμένο έλεγχο, προκαλεί άνιση φθορά των ελαστικών, κυρίως στο κέντρο, καθώς και μειωμένη πρόσφυση.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε αρκετές περιπτώσεις, οι κατασκευαστές προτείνουν διαφορετικές τιμές πίεσης ελαστικών εμπρός και πίσω, ενώ εφόσον έχει προτιμηθεί μια κοινή τιμή, αυτό γίνεται για βέλτιστη οδηγική άνεση.Εφόσον στο ταξίδι, ο αριθμός των επιβατών είναι αυξημένος και υπάρχουν αποσκευές, το αυξημένο βάρος σημαίνει πως θα ήταν καλό, η πίεση ελαστικών να αυξηθεί.
Επειδή κάθε αυτοκίνητο έχει τις δικές του ιδανικές μετρήσεις, είναι χρήσιμο να συμβουλευόμαστε τις τιμές που προτείνονται από τον κατασκευαστή, μέσω του εγχειριδίου χρήσης.

Ένα σύνηθες λάθος που κάνουμε, αν θελήσουμε να μειώσουμε τις πιέσεις ελαστικών το καλοκαίρι, είναι πως προβαίνουμε στην αλλαγή ενόσω αυτά είναι ζεστά.

Αυτό μειώνει το βαθμό ορθότητας της μέτρησης, οπότε είναι καλύτερο τέτοιες ενέργειες να γίνονται, όταν τα ελαστικά είναι κρύα.

Για τη σωστή οριοθέτηση της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου μας, είναι χρήσιμο να ακολουθήσουμε 3 βασικούς κανόνες.

Πρώτον, τα ελαστικά να είναι κρύα. Αυτό σημαίνει το αυτοκίνητο να ήταν σταματημένο σε σκιά για τουλάχιστον δύο ώρες, ή να έχουμε οδηγήσει για λιγότερα από 3 χλμ. με χαμηλή ταχύτητα.

Δεύτερον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, που δε μας επιτρέπει να πετύχουμε μείωση της θερμοκρασίας των ελαστικών μας, πρέπει να προσθέσουμε όχι περισσότερα από 4-5 psi, σε σύγκριση με την “κρύα” τιμή που ορίζεται από τον κατασκευαστή.
Ακόμη και έτσι όμως, με την πρώτη ευκαιρία να ελέγξουμε ξανά την πίεση των ελαστικών μας, όταν αυτά θα έχουν κρυώσει, με την πρώτη ευκαιρία.

Τρίτον, εφόσον στα ελαστικά τοποθετηθεί άζωτο, η ανάγκη ελέγχου της πίεσης δεν εξαλείφεται.

iaveris

Σχετικά Άρθρα