Σήμερα αναμένεται η επίσημη παραλαβή και στη συνέχεια η μεταφορά στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, των δύο πρώτων αναβαθμισμένων μαχητικών F-16

Σήμερα αναμένεται η επίσημη παραλαβή και στη συνέχεια η μεταφορά στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, των δύο πρώτων αναβαθμισμένων μαχητικών F-16

Σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, αναμένεται η επίσημη παραλαβή, στις εγκαταστάσεις της τις Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, των πρώτων δύο – από τα συνολικά 83 – μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία αναβαθμίζονται στην κορυφαία διαμόρφωση “Viper”, και τα οποία στη συνέχεια θα έχουν ως προορισμό τους τη Σούδα και την 115 Πτέρυγα Μάχης. Τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη, μαζί με τα Ραφάλ, ενισχύουν σημαντικά την Π.Α., γεγονός το οποίο συνιστά ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) με συνολικά 83 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Η αρχή θα γίνει με την 343 Μοίρα «Αστέρι» στην 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, όπου αναμένεται, , να μεταφερθούν και να εδρεύουν τα δύο πρώτα πλήρως αναβαθμισμένα επιχειρησιακά F-16 – 70 “Viper” . Θα ακολουθήσουν μηνιαίες παραλαβές στην εν λόγω Μοίρα, και στη συνέχεια στην έτερη Μοίρα 345 «Αλεπού», που εδρεύει επίσης στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, ενώ σε επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να ενισχύονται με τα αναβαθμισμένα F-16 και άλλες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας ανά τη χώρα.

«Τα δύο πρώτα “Viper” αναμένεται άμεσα να πετάξουν για τη Σούδα και την 343 Πολεμική Μοίρα “Αστέρι”, η οποία σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας θα αποτελέσει την πρώτη Μοίρα “Viper” της HAF. Σταδιακά, και κάθε μήνα τουλάχιστον, μια αναβαθμισμένη “οχιά”, όπως είναι η ελληνική τους ονομασία, η οποία θα βγαίνει από τα υπόστεγα της ΕΑΒ, θα πετά για την Κρήτη και θα προστίθεται στη δύναμη της 343, έως ότου η Μοίρα συμπληρώσει τον συνολικό αριθμό “Viper”.

Συνέχεια έχει η έτερη Πολεμική Μοίρα της Σούδας, η 340 “Αλεπού”, η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη Μοίρα “Viper”, ενώ τα επόμενα αναβαθμισμένα μαχητικά θα προσγειωθούν στη Λάρισα και στην 337 Πολεμική Μοίρα “Φάντασμα”. Για να κλείσει το πρόγραμμα με τις δύο Μοίρες του Αράξου την 335 “Τίγρης” και την 336 “Όλυμπος”. Ήδη από την Τρίτη στην 343 “Αστέρι” αρχίζει με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιπτάμενων στα “Viper” με συνεχείς ώρες πτήσεις και συμμετοχή σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ασκήσεις της HAF. Πολύ σύντομα, εξάλλου, αναμένεται να δούμε τις “οχιές” σε διεθνείς ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Η επιστροφή από τις ΗΠΑ με μια μικρή καθυστέρηση στα τέλη του έτους του πρωτότυπου “005” θα σηματοδοτήσει και την οριστική πιστοποίηση των “Viper”.

Σχετικά Άρθρα